Steven Van Groningen, Raiffeisen Bank: Acordul Basel III va avea un impact extrem de mare asupra bancilor |
Autor: Bancherul.ro 2012-12-03 15:08 |
|
Steven Van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, considera ca acordul Basel III, ce urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2013, va avea un impact extrem de mare asupra bancilor, putand afecta capacitatea acestora de a acorda credite cu costuri reduse.
"Basel III are nişte reguli foarte importante, a căror impact nu cred că toată lumea le înţelege. De exemplu, dacă o bancă are un client care intră în insolvenţă şi are drept colateral stocuri şi creanţe din care nu recuperează niciodată nimic, atunci statistic vorbind, valoarea colateralului trebuie să fie 0 şi pentru viitor. Nu mai e nevoie să spun ce înseamnă asta pentru economia României, dacă unei bănci nu-i va fi permis să aloce o valoare de colateral la stocuri şi creanţe când e vorba de o finanţare. Va fi un impact extrem de mare şi consider că aceasta este o mişcare foarte periculoasă", spune Groningen.
Costul creditelor acordate clientilor, a adaugat el, este influentat si de conditiile interne ale pietei.
"Dobânzile creditelor sunt afectate şi de costurile interne, care nu sunt neglijabile, fiind influenţate de două elemente. Primul este costul de reglementare, de birocraţie, care mi se pare destul de mare în România, iar aici sistemul bancar cu siguranţă trebuie să ajungă la o eficienţă mult mai mare."
"Bineînţeles că celălalt element este costul creditului. Dacă băncile descoperă acum că unele credite vechi creează multe pierderi, care sunt aproape imposibil de recuperat, avem o problemă, avem de fapt două probleme: prima este că cei care sunt productivi şi rambursează creditele, şi aici vorbim de 85% dintre clienţii băncilor, ar trebui să aică acces la un credit mai ieftin. Cu cât e mai ieftin creditul, cu atât e mai bine din punct de vedere al competitivităţii companiei. Dar realitatea este că cei 85% care care sunt productivi, plătesc pentru cei 15% care au probleme şi nu le rambursează. Aici avem nevoie de un proces de insolvenţă rapid, transparent, eficient iar activele care nu sunt colective să să le aducem înapoi în circuitul productiv cât de repede posibil. În realitate, aceasta nu se întâmplă, astfel că avem un cost imens", a adaugat seful Raiffeisen Bank.
|
|