Nicolae Petria, Banca Carpatica: Suntem in fata a tot mai multor provocari, presiuni si incertitudini care vor afecta functionarea bancilor |
Autor: Bancherul.ro 2012-11-28 22:37 |
|
Nicolae Petria, presedintele Consiliului de Supraveghere al Bancii Carpatica, apreciaza ca bancile romanesti se vor confrunta in continuare cu o serie de provocari, precum noi reglementari de supraveghere si cerinte de capital, mai stricte decat pana acum, impredictibilitatea situatiei politice si a mediului economic, accesul mai dificil la finantare sau greutatea cu care se valorifica garantiile aferente creditelor. Toate acestea vor pune presiune pe actionarii bancilor pentru a veni cu capital suplimentar si va conduce la cresterea costurilor aferente produselor si serviciilor oferite de banci.
In conditiile in care bancile se confrunta cu tot mai multe provocari si noi cerinte de capital prin intrarea in vigoare a normelor Basel III, actionarii acestora nu se mai asteapta la profituri mari, fiind multumiti daca macar ar fi pusi in situatia de a nu mai veni cu bani de acasa pentru a sustine banca.
"Prevederile noilor reglementari privind cerintele de capital pun presiuni foarte mari asupra actionarilor bancilor romanesti. Ca presedinte al board-ului Bancii Carpatica, care este o banca mica, simt aceasta presiune. Actionarii oricarei banci vor profit cat mai mare, cu bani cat mai putini. Ei sunt constienti insa ca in aceasta perioada nu pot obtine astfel de profituri, dar ar fi foarte fericiti ca macar sa nu mai aduca bani de acasa", a spus Petria, in cadrul unei conferinte gazduita de BNR.
"Din punctul de vedere al unui presedinte de board, ne aflam intre actionari, management, clientul intern, clientul extern. Ce vrea clientul intern al bancilor: un mediu de lucru cat mai predictibil, cat mai provocator si cat mai remunerator. Clientul extern, adica firmele, persoanele fizice, organizatiile, vor produse si servicii de calitate, cu costuri cat mai mici, cu operativitate foarte mare, cerinte foarte greu de imbinat in actualele conditii", a adaugat el.
Petria spune ca o alta mare dificultate a conducatorilor de banci consta in reconfigurarea strategiilor de dezvoltare, in conditiile unui mediu de afaceri si a unui climat politic volatile si imprevizibile, aspecte criticate de altfel recent si de un alt presedinte de banca, Steven van Groningen, de la Raiffeisen Bank.
"Cine isi poate construi acum un business pe niste predictii foarte volatile? Cresterea e cand 0,5%, cand 2,5%, data de diverse organisme unde prognozele nu s-au mai realizat de multi ani. Sigur ca am auzit ca trebuie sa finantam investitiile. Dar care investitii? Cine va face investitii in Romania in urmatorii ani?".
Petria a mai mentionat si problemele bancilor cu recuperarea colateralelor si refacerea capitalului, pe o piata nefunctionala.
"Atata vreme cat exista primatul debitorului asupra creditorului, nu cred ca piata este functionala. Atata vreme cat actiunea insolventei este mai mult o activitate de protejare a clientilor la onorarea datoriilor lor fata de banci, iar este o problema, este o incertitudine pe care nu stiu cum o vom solutiona in viitor. Trebuie sa tinem cont de ea. Spun aceste lucruri pentru ca, in parteneriatul banca-client, si clientul trebuie sa inteleaga greutatile bancilor in a obtine finantarea. Banca este un intermediar financiar: cumpara bani, vinde bani", a adaugat Petria.
O alta provocare la adresa bancilor este inrautatirea conditiilor de finantare a bancilor care sprijina investitiile prin creditare. "Sigur ca trebuie sa schimbam modelul de business, pe care trebuie sa-l adaptam la piata. Ce ne ofera insa piata: incertitudini, riscuri din ce in ce mai mari in valorificarea colateralelor. Si atunci, sigur ca trebuie sa avem in vedere schimbarea modelelor noastre de risc, de gestiune a riscului. Sunt multiple provocari, si toate acestea genereaza costuri, care afecteaza pana la urma baza de capital, si iar apare apelul la sustinerea supravietuirii acum a unor banci, cu ajutorul actionarilor. Nu sunt foarte fericiti acum actionarii sa aduca noi bani de acasa", a mai spus Petria.
Vezi declaratia integrala a lui Nicolae Petria in CLUBUL BANCHERILOR
|
|