Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen: nu retragem nici un ban din Romania |
Autor: Bancherul.ro 2008-10-09 09:29 |
|
Grupul Raiffeisen nu a retras nici un euro din banii depunătorilor din România, ci din contră continuă să susţină Raiffeisen Bank România cu euro pentru credite în economia românească, a declarat, miercuri, preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen.
"Banii depuşi la Raiffeisen Bank România, fie că sunt în euro sau în lei, sunt plasaţi în credite acordate persoanelor sau companiilor din România. Grupul Raiffeisen nu a retras nici un euro din banii depunătorilor din România, ci dimpotrivă, furnizează euro pentru acordarea de credite în economia românească", a spus preşedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, pentru NewsIn.
El a adăugat că, dealtfel, grupul Raiffeisen a investit până acum peste un sfert de miliard de euro în România. "De asemenea, cu câteva zile în urmă, Raiffeisen International, acţionarul nostru majoritar, a reconfirmat estimările privind profitul pe anul 2008, care va fi de aproximativ un miliard de euro", a mai spus van Groningen.
Declaraţia preşedintelui Raiffeisen Bank România vine după ce ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, declarase, marţi, la Radio România Actualităţi (RRA) că băncile-mamă au fost nevoite să îşi retragă o parte din lichidităţi din subsidiare, inclusiv din România, ceea ce a creat presiune pe leu şi a dus la deprecierea acestuia, a declarat, marţi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, la Radio România Actualităţi.
"Suntem pe fundalul unei crize financiare internaţionale în care toate ţările iau măsuri de precauţie şi cu atât mai neobişnuită pare situaţia actuală din România. Din cauza crizei financiare internaţionale, băncile-mamă îşi retrag lichidităţile pentru a putea face faţă unei moţiuni de neîncredere din partea depunătorilor, motiv pentru care în România există mai puţini euro decât înainte şi asta face ca presiunea pe leu să crească", declara Vosganian.
Leul s-a depreciat, luni, cu aproape 7 bani (1,78%), până la minimul ultimilor trei ani şi 10 luni de 3,9410 lei/euro, potrivit cursului de referinţă afişat de banca centrală, pe fondul deprecierii generale a monedelor din ţările emergente şi a situaţiei incerte din România.
Marţi, leul a recuperat o parte din pierderi, BNR afişând un curs de referinţă de 3,9277 lei/euro, în ton cu monedele din regiune, iar miercuri a ajuns să fie cotat pe piaţa interbancară la 3,86 lei/euro, după ce marile bănci centrale internaţionale au anunţat o acţiune concertată de diminuare a ratelor dobânzilor de politică monetară cu câte jumătate de punct procentual.
Vosganian a adăugat că puterea leului este afectată şi de climatul de ambiguitate actual din ţară, generat de efectele majorărilor salariale nesustenabile.
|
|