Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR: Insistam pentru o perioada de tranzitie in afara Uniunii Bancare, in care vom fi mai prudenti decat s-ar astepta cei mai curajosi analisti |
Autor: Bancherul.ro 2012-11-27 14:52 |
|
Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a declarat astazi in cadrul unui seminar ca banca centrala va insista ca sistemul bancar romanesc sa ramana o perioada de tranzitie in afara Uniunii Bancare europene, astfel incat bancilor din Romania sa le fie aplicate in continuare cerinte prudentiale mai ridicate decat bancilor din zona euro, masuri care s-au dovedit pana acum benefice astfel incat sa se evite utilizarea fondurilor publice pentru ajutorarea unor banci cu probleme.
Bogdan Olteanu: "Insistam ca in ceea ce priveste sistemul bancar din Romania, asa cum si alte tari din zona periferica a Uniunii Europene insista pentru sistemele bancare ale lor, sa existe, in aceasta perioada tranzitorie, in continuare cerinte prudentiale mai ridicate decat in zona euro. Desigur in momentul in care vom ajunge la acelasi nivel de risc perceput de piete, in momentul in care bancile din Romania se vor finanta la aceleasi costuri ca cele din Germanai sau Olanda, vom fi realisti si vom intelege ca e normal sa le cerem si bancilor din Romania aceleasi cerinte prudentiale ca pentru cele din alte tari europene."
"In perioada de tranzitie vom continua sa fim prudenti, vom continua sa incercam sa asiguram stabilitatea sistemului financiar din Romania, asa cum ea a fost constatata in acesti ani, intr-un scop fundamental, pe care noi l-am asociat tuturor demersurilor legislative sau adminsitrative ale BNR din acesti ani, si anume acela de a preveni utilizarea banilor publici in salvarea bancilor din Romania. Suntem una dintre acele tari, nu multe, care nu a utilizat bani publici in sprijinirea sistemului financiar-bancar, pentru ca masurile preventive au functionat, dorim sa ramanem in aceeasi situatie si din acest motiv in continuare vom fi prudenti, in continuare vom fi, probabil, mai prudenti decat cei mai curajosi dintre observatori, analisti, jurnalisti s-ar astepta de la noi. Credem ca aceasta prudenta va da roade."
Olteanu a precizat ca din viitoarea Uniune Bancara vor face parte cele mai multe banci din Romania, indiferent de ce decizie va adopta statul roman, pentru ca sunt parte din grupuri aflate in zona euro, dar ramane de stabilit in ce conditii, in ce limite se va realiza acest lucru.
"Este de asteptat ca inca de la inceputul anului viitor, acele banci, grupuri europene care au primit ajutoare publice sa intre sub supravegherea BCE si exista in Romania astfel de grupuri, a adaugat Olteanu. E de asteptat ca in cursul anului viitor bancile sistemice la nivel european sa intre sub supravegherea BCE, si exista in Romanai subsidiare ale unor grupuri care sunt sistemice la nivel european. Deci cel putin aceste doua categorii vor intra sub supraveghere europeana in cursul anului viitor. Actualul calendar presupune, ramane de vazut in ce masura va fi ajustat, ca in cursul anului 2014, probabil, intr-un fel sau altul, intr-o masura mai mare sau mai mica, toate bancile din statele membre ale sistemului unic de supraveghere sa intre sub umbrela mai larga sau mai ingusta, mai de ploaie sau mai de soare, inca se discuta, a mecanismului de supraveghere a BCE. "
Vezi declaratia completa a viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, in CLUBUL BANCHERILOR
|
|