Analiza Lucian Croitoru: Economia Romaniei va ramane sub potentialul de crestere pana in 2016, pierderile fiind de 1,1 miliarde euro anual |
Autor: Bancherul.ro 2012-11-22 13:56 |
|
Intr-o analiza a profesorului de economie Lucian Croitoru, care este si consilier in cadrul BNR, se arata ca economia romaneasca se afla cu 2% sub potentialul de crestere, iar diferenta (gap-ul) dintre PIB-ul real si cel potential nu se va inchide inainte de 2016 din cauza crizei din Europa. In fiecare din ultimii ani, Romania ar fi castigat 1,1 miliarde de euro daca ar fi reusit sa creasca la potentialul sau. Care sunt solutiile pentru ca PIB-ul sa accelereze la adevarata lui valoare?
Lucian Croitoru:
„Noi operam intr-o zona economica ce se confrunta cu perspectiva deflatiei, cu o economie europeana care opereaza sub potential, asa cum si economia americana opereaza cu mult sub potentialul ei, asadar nu are cum economia romaneasca sa opereze altfel.
Croitoru aminteste ca economia Romaniei a mai stat 4 ani sub potentialul de crestere, dupa ce s-a prabusit in 1997.
„In 1997 Romania s-a prabusit pentru ca din 1993 a facut ceea ce se numeste represarea financiara a economiei, adica a pastrat prin politici rate ale dobanzii negative si a mentinut o rata de schimb supraapreciata, BNR fiind independenta atunci. Astfel ca din sectorul financiar si din sectorul gospadiriilor populatiei se transferau resurse catre intreprinderi nerestructurate si valuta catre importatorii nerestructurati. In aceste conditii, economia nu a rezistat iar in 1997 s-a prabusit.”
Dupa 3 ani, in 2000, economia inca era cu 2% sub potentialul de crestere, iar gap-ul dintre PIB-ul real si cel potential s-a inchis abia in prima parte a anului 2002.
„A urmat insa dezmatul, cu crestere peste potential, apoi a inceput caderea cauzata de criza, astfel ca in trimestrul 2 din 2009 am intrat din nou sub potential, iar gap-ul s-a pastrat destul de mare, cu 5% sub potential. Eu estimez ca, in conditiile in care lucrurile merg cum merg in Europa, acest gap nu se inchide inainte de 2016”, apreciaza Croitoru.
Locurile de munca sunt cruciale
Economia fiind sub potential, rata somajului e mai mare decat in mod normal si mi se pare crucial sa ai locuri de munca.
Romania avea o rata de crestere potentiala a PIB-ului in 2000 in jur de 2,5%, a urcat la peste 5,5% in 2008 iar acum, dupa estimarile mele e 2%. Asa ar putea creste economia Romaniei fara sa produca modificari in inflatie si fara sa altereze rata somajului.
Exista insa o problema: daca ratele de crestere efective sunt peste ratele potentiale, economia poate sa creasca si sa produca in acelasi timp locuri de munca. In perioada 2000-2004, cand am avut acordul cu FMI, rata de crestere efectiva a economiei a fost peste potential, a variat foarte mult, intre 4% si 7%.
Un ultimii ani, economia a fost sub potential, cu o evolutie in zig-zag, ceea ce inseamna ca economia poate sa creasca cu 1,5%, cu 1,2%, 1-3 ani la rand, ceea ce inseamna ca PIB-ul, care este suma salariilor, a profiturilor si amortizarilor, creste, deci veniturile cresc, fara insa sa creasca si numarul locurilor de munca, ceea ce e dezamagitor.
Cum facem sa creasca PIB-ul peste potential
Si atunci problema este cum sa faci ca acest PIB potential sa creasca peste potential. Eu am mai dat publicitatii reteta magica de sute de ani. Sunt doua tipuri de masuri:
1. Trebuie sa fii disciplinat acasa din punct de vedere fiscal, pentru credibilitate, pentru ca ati vazut cati bani s-au tiparit in Europa, bani care daca te gasesc in ordine vor veni aici mai devreme sau mai tarziu. Daca tu cresti foarte incet potentialul tau va ramane mic iar daca acei bani vor veni aici, ratele efective de crestere economica se vor majora si vor produce deficit de cont curent si inflatie.
2. Al doilea set de masuri, pentru ca rata de ocupare a fortei de munca sa nu scada este cel care duc la cresterea productivitatii muncii si la gradul de ocupare. Ma refer mai ales la reformele de pe piata bunurilor, la faptul ca iesirea de pe piata este inca destul de complicata in Romania, adica nu se da usor faliment ca sa poti intra la fel de usor in alt business. Falimentul nu e un dezastru: iesi dintr-un lucru si poti intra in altul.
„Nu stiu daca anul acesta va fi crestere, dar sigur nu va fi crestere de locuri de munca”, considera Croitoru.
|
|