www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum explica Horia Ciorcila succesul Bancii Transilvania, de 1 an fara director general: Avem o echipa puternica si sufletista

Autor: Bancherul.ro
2012-11-12 23:34
Fara director general de la inceputul anului, de cand Robert Rekkers a parasit-o dupa ce a condus-o timp de 10 ani, Banca Transilvania (BT) se dovedeste cea mai puternica banca din Romania in vremuri de criza, reusind sa obtina castiguri mai mari decat alte banci straine de prestigiu si sa-si majoreze in acelasi timp si cota de piata. Banca a urcat de pe locul 7 in 2009 pana pe 3 in prezent, reusind sa-si majoreze cota de piata dupa active cu doua puncte, la peste 7%.

Intrebarea fireasca este: cum se explica acest lucru?

Mai multi factori contribuie la succesul celei mai mari banci cu capital majoritar romanesc, fara a se putea spune ca unul este mai important decat altul. Printre acestia, putem mentiona structura solida a retelei de unitati construita pe parcursul ultimilor 10 ani, cu un model operational foarte eficient, banca reusind astfel sa atraga la ghiseele sale, si datorita marcii "Transilvania", un numar mare de clienti pe care nu-i prea vezi in alte banci.

Banca reuseste astfel sa atraga suficiente depozite pentru creditare si sa incaseze venituri frumoase din comisioanele aferente operatiunilor, astfel incat sa-si acopere fara probleme cheltuielile si sa obtina castiguri de invidiat in aceasta perioada.

Asadar, se poate spune ca BT are un model de afaceri de succes care odata implementat merge de la sine. Numai ca stim ca in spatele mecanismului stau oamenii, iar cei de la BT au dovedit ca sunt o echipa tanara, bine sudata si ambitioasa. Profesionistii mai stiu ca banca este si foarte indeaproape supravegheata de catre BNR, dupa episodul de la finalul lui 2008 cand banca a trecut printr-o criza de lichiditati, asa ca putem spune ca si aceasta are un merit in povestea de succes a BT.

Si nu-l putem uita pe patronul bancii, adica presedintele Consiliului de Administratie, Horia Ciorcila, cel care a avut curajul sa cladeasca o banca de la Cluj iar apoi sa o extinda in toata tara si sa o aduca, intr-un final, pe locul 3 in Romania.

Cine este Horia Ciorcila si ce spune el despre succesul BT?

Ciorcila Horia s-a nascut in 1963 in Cluj-Napoca si a absolvit in 1989 Facultatea de Automatizari si Calculatoare din cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca. Incepand cu anul 1993 a participat, in calitate de membru fondator, la infiintarea Bancii Transilvania S.A. si a unor companii din cadrul grupului Bancii Transilvania S.A. din domeniul financiar (asigurari, leasing, etc). De asemenea, a participat, tot in calitate de membru fondator, la constituirea unor societati comerciale cum ar fi grupul de firme Maestro Industries si Astral TV. Este membru al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania S.A. inca de la constituire, iar din anul 2002 este presedintele Consiliului de Administratie al Bancii.

Ciorcila este unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri din Romania, interviurile si aparitiile in public fiind rarisime, atitudine pe care el o pune pe seama educatiei si a modestiei. Despre secretul succesului inregistrat cu Banca Transilvania, crede ca este vorba de constructia unei echipe puternice si sufletiste, precum si unei gandiri optimiste.

"Cred că trebuie să gândeşti pozitiv, ca să poţi face faţă momentelor dificile şi provocărilor tot mai mari, generate de situaţia din România şi - mai mult - a celei din Europa de azi. În plus, cred că e important să fii înconjurat de oameni care pun suflet în ceea ce fac. Doar aşa se poate construi o echipă puternică, o echipă care face diferenţa. Iar acest lucru am reuşit la BT, în toţi aceşti ani", spune Ciorcila. El mentioneaza si faptul ca brandul "Transilvania" nu doar ca "a fost mereu de bun augur, ci ne-a ajutat enorm."

Despre experientele din ultimii ani, printre care si episodul neplacut in care a fost judecat, iar in final achitat, pentru manipularea bursei, Ciorcila spune ca l-au marcat, dar l-au si intarit. "Au fost lucruri pe care nici nu le bănuiam inainte. Sigur, unele dintre ele ar fi fost mai bine să lipsească pentru că aş fi fost azi mult mai optimist, mai ales în privinţa mediului în care trăim."

Despre criza considera ca anvergura şi durata acesteia l-a surprins. "Nici eu, nici organizaţia – ca, de altfel, nici majoritatea oamenilor, chiar din mediul de business - nu am prevăzut-o. Dar ne adaptăm."

Portretul-robor al viitorului director-general

In ceea ce priveste gasirea unui inlocuitor pentru Rekkers, o misiune ce se dovedeste destul de dificila, Ciorcila face un mic portret-robot al viitorului director general. "Căutăm o persoană cat mai compatibilă cu viziunea de acum a băncii noastre. Oamenii trebuie să fie potriviţi strategiei şi timpurilor, mai ales pentru o asemenea poziţie, care nu e deloc uşoară, dar provocatoare şi interesantă. Ne dorim o persoană mai discretă, dar cu focus pe eficienţa BT şi creşterea valorii de piaţă a băncii. In plus, directorul general trebuie să aibă calitatea de a construi şi de a menţine in continuare o echipă cu performanţe ridicate, să aibă viziune, dar şi o foarte bună comunicare cu membrii Consiliului de Administraţie."

Deocamdata, prima incercare, cu reprezentanta BERD, Andreea Moraru, s-a lovit de criteriile dure ale supravegherii BNR, mesajul fiind destul de clar: o banca puternica are nevoie de un lider pe masura, cu o experienta relevanta in conducerea unei banci. Ciudat este ca desi nu ducem lipsa de presedinti de banca buni, se pare ca drumul la Cluj nu-i prea atrage.

In ceea ce priveste planurile bancii pentru perioada urmatoare, Horia Ciorcila spune ca principalul obiectiv al Bancii Transilvania este de a continua procesul de consolidare a poziţiei sale şi cotei de piaţă de acum. Contextul actual nu este favorabil unei eventuale vanzari a bancii, astfel ca se asteapta ca lumea sa revina la fundamente in analiza, moment in care valoarea de piata a bancii va creste.

Despre sistemul bancar romanesc crede ca este destul de solid, insa inevitabil va avea loc si un proces de restructurare. "Sunt de părere că, inevitabil, băncile mai mici, neprofitabile din cauza dimensiunii reduse, vor căuta soluţii de ieşire, intr-o formă sau alta. Prin urmare, vom vedea mişcări in structura pieţei, mişcări care sunt normale, de altfel."