www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BERD: Si bancile din afara zonei euro ar trebui sa poata intra in Uniunea Bancara Europeana

Autor: Bancherul.ro
2012-11-10 09:04
Planurile pentru crearea unei uniuni bancare europene reprezintă un pas important către rezolvarea crizei actuale din zona euro, dar trebuie să fie extinse pentru a cuprinde si Europa emergenta, noteaza Banca Europeană pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), în ultimul său raport economic anual.

In Raportul de tranzitie publicat de BERD se arata ca cele mai recente propuneri ale UE pentru unificarea supravegherii bancare si armonizarea mecanismelor de salvare a băncilor reprezinta "pasi mari în directia corectă".

Cu toate acestea, mentioneaza BERD intr-un comunicat, aceste planuri sunt incomplete intrucat se limiteaza la tarile membre ale zonei euro si mentin autoritatea planurilor de salvare la nivel national.

Aceasta abordare a produs temeri, in special printre tarile din Europa emergentă, că băncile din afara zonei euro ar fi dezavantajate.

Raportul BERD a concluzionat astfel: "Bancilor din afara zonei euro ar trebui să li se permită să opteze atat pentru intrarea in mecanismul de supraveghere cat si in Mecanismul european de stabilitate (ESM-European Stability Mechanism).
Aceasta ar putea permite bărilor din afara zonei euro sa beneficieze, de exemplu, de lichiditate conditionată de la Banca Centrală Europeană.

Raportul subliniază, de asemenea, îngrijorarea că autoritatea de supraveghere la nivelul zonei euro ar putea să nu acorde suficientă atentie problemelor locale, în special în tările mai mici. Pentru a rezolva aceste probleme, fiecare tară în parte ar trebui să primeasca suficienta putere în cadrul guvernarii mecanismului unic de supraveghere unic, potrivit raportului.

Pentru a îmbunătăti cooperarea între autoritătile de origine si tara-gazdă a băncilor multinationale în domenii care nu sunt acoperite de către supraveghetorul unic, cum ar fi solutionarea situatiei băncilor falimentare, raportul propune crearea unor "grupuri de stabilitate transfrontaliere", care sa includa si ministerele de finante.