www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Raport Erste Bank: Procesul de dezintermediere ramane moderat in Estul Europei. Bancile austriece, germane si italiene si-au mentinut finantarile

Autor: Bancherul.ro
2012-11-08 16:51
Analistii Erste Group publica a doua editie a raportului “Traversam o perioada de dezintermediere global”, potrivit caruia procesul de dezintermediere transfrontaliera al bancilor din majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est a ramas relativ moderat, fiind atenuat de intrarile de capital de portofoliu puternice si de dublarea fondurilor europene. (VEZI raportul in documentul atasat)

“Procesul de dezintermediere al bancilor din ECE a insumat 45 miliarde USD, respectiv 4% din PIB, in perioada T3 2011–T2 2012. Daca analizam contextul mai larg in care bancile europene se confrunta cu o presiune imensa pe partea de reglementare si cu cel mai amplu proces de dezintermediere de la caderea Lehman, aceste valori raman temperate si la un nivel mult mai redus comparativ cu procesul de dezintermediere cu care se confrunta tarile periferice ale zonei euro, care s-a ridicat la 600 miliarde USD, respectiv 14,9% din PIB”, explica Juraj Kotian, Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE in cadrul Erste Group si autor al raportului.

Analistul Erste sublinieaza faptul ca simpla evaluare a fluctuatiilor datoriilor externe ale bancilor nu este suficienta pentru a obtine o imagine relevanta, chiar daca datele privind procesul de dezintermediere sunt utilizate in prezent ca o garantie pentru increderea investitorilor in ECE. “Ar trebui sa se ia in considerare si alti indicatori importanti, in special datele privind balanta de plati si soldul titlurilor de stat detinut de non-rezidenti, care reflecta de asemenea fluxurile de capital din economiile din ECE”, recomanda Kotian.

Usoara reducere a expunerii bancilor straine pe Romania

“Procesul de dezintermediere in sistemul bancar romanesc a fost moderat pana in acest moment, fapt dovedit printr-un raport credite/depozite mai degraba stabil, de aproximativ 120% pe parcursul anului trecut. Intermedierea financiara, masurata prin ponderea imprumuturilor sectorului privat in PIB, a ramas de asemenea constanta pe parcursul anului trecut, la 39%. Un al treilea indicator al procesului de dezintermediere, imprumuturile trasfrontaliere acordate bancilor romanesti, a indicat doar o usoara reducere a expunerii bancilor straine pe Romania.

Pe de alta parte, nerezidentii si-au redus detinerile de titluri de stat in lei cu 6,3 miliarde RON in perioada iulie 2011 - iulie 2012, dar situatia s-a imbunatatit intr-o oarecare masura in luna august. Vizibilitatea redusa a acestor detineri in piata nu creaza riscuri pentru stabilitatea financiara. In viitor, ne asteptam la mai multe emisiuni de Eurobonduri in 2013 si la o imbunatatire a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene”, a explicat Eugen Sinca, analist in cadrul BCR.

Intrarile semnificative de capital de portofoliu din T2 2012 in valoare de 4,6 miliarde EUR (0,5% din PIB) compenseaza mai mult de jumatate din iesirile de capital pentru alte investitii (-7,6 miliarde EUR, respectiv -0,9% din PIB), care reprezinta in principal fluxuri in sectorul bancar, dar includ si modificari ale datoriilor bancilor centrale locale (respectiv sistemul trans-european de transfer de fonduri cu decontare pe baza bruta in timp real Target2) si sprijinul oficial oferit guvernelor. “In context international, retragerea capitalului strain din regiunea ECE (cu exceptia Ungariei) a fost foarte temperata si este greu de crezut ca va exercita o presiune semnificativa asupra balantei de plati, asa cum se intampla in tarile de la periferia zonei euro”, subliniaza Kotian.

“Fondurile europene s-au dublat in ultimii trei ani (18 miliarde EUR in 2011 pentru ECE6), lucru care a schimbat radical situatia finantarii externe a ECE. Multe tari din regiune au reusit sa isi reduca substantial necesarul net de finantare externa, ceea ce inseamna ca incetinirea intrarilor de capital nu prezinta un risc semnificativ pentru stabilitatea externa a regiunii”, subliniaza Kotian.

ECE este mai putin vulnerabila la reducerea gradului de indatorare comparativ cu anul 2008. Investitiile straine directe si fondurile europene nete, care reprezinta finantare fara indatorare, finanteaza impreuna aproape in totalitate contul curent din toate tarile ECE6. Romania nu se afla (pentru moment) in aceasta situatie, in contextul in care a ramas in urma in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene in comparatie cu celelalte tari din regiune, care au aderat la Uniunea Europeana cu trei ani mai devreme.