Mugur Isarescu a ajuns la concluzia ca politica BNR este prea restrictiva, afectand economia, asa ca exclude noi majorari de dobanda, ba chiar se gandeste sa o scada |
Autor: Bancherul.ro 2012-11-07 14:58 |
|
Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale, a declarat astăzi, în cadrul prezentării raportului asupra inflaţiei, că politica monetară este prea restrictivă, în special prin limitarea lichidităţii pentru bănci, în condiţiile în care deficitul de cerere se menţine foarte ridicat, afectând creşterea economică. De aceea, „este cazul să ne gândim cu foarte mare atenţie dacă mai apăsăm pe această pedală”.
Guvernatorul a lasat astfel sa se inteleaga ca banca centrala nu mai intentioneaza sa creasca dobanda, anallizand chiar si posibilitatea de a o scadea, in masura in care infatia va scadea anul viitor iar presiunea pe cursul de schimb se va domoli.
De altfel, „deficitul de cerere” a fost expresia cel mai des folosită şi subliniată de guvernator în cadrul conferinţei de presă, mai mult chiar decât inflaţia, despre a cărei inflamare Isărescu a precizat că este un fenomen trecător, cauzat de seceta din acest an şi de efectul de bază negativ.
Întrebat dacă nu cumva România ar avea nevoie de dobânzi mai mici, având în vedere fapul că economia isi revine prea lent iar băncile se orientează acum spre creditele în lei, guvernatorul a răspuns că într-adevăr, "este o intrebare care reflecta o preocupare a BNR.”
De altfel, guvernatorul a prezentat modul în care şi alte bănci centrale din regiune corelează dobânda de politică monetară cu evoluţia inflaţiei, majoritatea dintre ele preferând să menţină dobânda peste inflaţie, însă există ţări, precum Cehia, unde dobânda este cu câteva puncte mai mică.
Mugur Isarescu: „Nu pot spune că niciun membru al Consiliului de Administraţie din banca centrală nu se întreabă de ce nu am face ca Cehia, dar există şi un răspuns: nu suntem cehi, deci nu avem, din nefericire pentru noi, credibilitea lor şi nu avem intrări, ci chiar am avut ieşiri de capitaluri. Şi nu doar din cauza situaţiei din această vară, am avut chiar şi înainte, pornind de exemplu de la faptul că există nişte bănci cu capital grecesc în România. Ştiţi foarte bine cât s-a speculat şi trebuie să fim atenţi la aceste riscuri.
Dar vin în faţa dumneavoastră şi în faţa opiniei publice că există această preocupare (de reducere a dobânzii). Această instituţie nu stă izolată undeva şi nu se uită la situaţia internă şi la cea internaţională. De aceea nu suntem în faţa unor decizii uşor de luat, dimpotrivă. Ne vom consulta şi cu partenerii noştri externi de finanţare (FMI), vom afla chiar astăzi şi poziţia dânşilor şi vom lua, sper eu, deciziile cele mai bune.”
Isarescu pune serios la indoiala o intarire si mai mare a politicii monetare
Ramane de vazut daca banca centrala va lua in discutie o scadere a dobanzii, cert este insa ca nu o va mai majora.
Guvernatorul a pledat puternic impotriva continuarii inaspririi politicii monetare, aratandu-se ingrijorat de faptul ca deficitul de cerere este extrem de mare, ceea ce afecteaza cresterea economica, asa incat nu ar mai fi cazul sa creasca si mai mult.
El a adus ca argumente si decizii luate de bancile centrale din regiune: In Cehia, dobanda a scazut desi inflatia este in crestere si se afla deja cu peste 3 puncte mai mare decat dobanda, in timp ce in Polonia dobanda a crescut pentru a se mentine peste inflatie.
Mugur Isarescu:
"Nu avem de luat decizii usoare in perioda urmatoare (Urmatoarea sedinta de politica monetara are loc in 7 ianuarie 2013). Pentru ca avem un deficit de cerere semnificativ, este un mare semn de intrebare daca este cazul sa-l accentuam.
Dar avem, pe de alta parte, nu neaparat o crestere a inflatiei efective, pe care o consideram tranzitorie, ci riscul ca aceste cresteri de preturi sa duca la o deteriorare a anticipatiilor, cu alte cuvinte sa avem ceea ce noi numim o dezancorare a anticipatiilor. De aceea am tinut sa prezentam acest grafic, nu pentru a sublinia ca avem o inflatie medie anuala care este in continuare in marja, ci pentru a va reda intr-un fel complexitatea fenomenului pe care-l analizam.
Deci pentru perioada urmatoare intrevedem pana spre martie, aprilie o inflatie anuala in jur de 5% iar cea medie anuala crescand usor spre 4%. E clar ca preturile sunt in crestere pe ambii indicatori. Ceea ce ne va determina sa luam o masura sau alta va fi caracterul tranzitoriu al acestor miscari.
Avem un deficit de cerere, insist asupra lui, extrem de mare, si avem certitudinea ca el va trage in jos mereu, permanent, rata inflatiei, cu costurile necesare, adica nu avem o crestere economica foarte mare. Intrebarea este daca este nevoie intr-adevar sa accentuam acest deficit de cerere.
Trebuie sa ne uitam si ce fac alte banci centrale din zona. In Cehia inflatia este cu mult mai mare decat rata dobanzii de politica monetara, acolo putem vorbi de aproape 3% dobanzi real negative. Mai mult decat atat: cu o inflatie relativ in crestere, au scazut dobanda. In Polonia in schimb, au avut grija ca dobanda sa fie relativ peste rata inflatiei sau rata reala sa fie aproape de 0 si au avut curajul in primavara sa majoreze dobanda. In Ungaria, cu o inflatie in crestere, dar cu o dobanda relativ ridicata, de 6%, au coborat dobanda.
Iar noi avem situatia in care pentru urmatoarele luni rata anuala a inflatiei, nu media anuala, ce va ramane puternic sub dobanda de politica monetara, va fi in jur de cat este si dobanda, dupa o perioada de dobanzi pozitive din iulie 2011. Cam aceasta este situatia."
Intra in CLUBUL BANCHERILOR pentru a vedea si alte declaratii ale guvernatorului Mugur Isarescu
|
|