www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Claudiu Cercel, vicepresedintele BRD, va fi cercetat in libertate in cazul fraudelor bancare

Autor: Bancherul.ro
2012-11-03 21:41
Liderul gruparii de fraudatori bancari, Daniel Ruse, si fostul general DIE Dragos Diaconescu, au primit mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, in timp ce Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), va fi cercetat in libertate, potrivit instantei, anunta Mediafax. Tribunalul Bucuresti a decis sambata seara arestarea a sase persoane din cele 24 pentru care DIICOT a cerut incarcerarea. 

Instanta a mai dispus in cazul a doi dintre inculpati masura interdictiei de a nu parasi tara, iar pentru alti 16 interdictia de a nu parasi localitatea.

Anterior, un alt lider al gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, a fost arestat sambata de catre un alt complet de judecata al Tribunalului Capitalei. 

Totodata, Tribunalul Calarasi a emis, sambata, zece mandate de arestare preventiva
pe numele altor persoane implicate in obtinere frauduloasa de credite.

Lider al gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, a incercat sa obtina ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societati, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false, potrivit DIICOT.

Mihai Stan este acuzat ca in perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentantii celor trei societati comerciale "sa prezinte si sa foloseasca documente si declaratii false fata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene (pntru partea de finantare de 90% din fonduri europene)", precum si fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finantare de 10%.

Totodata, Mihai Stan ar folosit in raport de bancile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancre din Romania", arata DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci si Marian Sava sa foloseasca in raport cu bancile comerciale acte false.

Mihai Stan se prezenta la banci sub identitati false, depunand copii dupa acte de identitate cu fotografia lui, insa datele corespundeau altei persoane.

Din cauza complexitatii dosarului, zece persoane sunt anchetate la Calarasi pentru fraude de 15 milioane de euro, iar alte 38 sunt cercetate la Bucuresti pentru o inselaciune de sapte milioane de euro, dintre acestea 25 fiind retinute in Capitala de procurorii DIICOT. 

Sambata, un complet al Tribunalului Calarasi a emis mandate de arestare preventiva, pentru 29 de zile, pe numele lui Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Rasuceanu, Niculina Tanase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazar si Nicolae Moga, acestia fiind acuzati ca ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false ca persoane fizice sau juridice.

Decizia instantei nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti de catre avocatii celor zece arestati preventiv.

Pe de alta parte, Mihai Stan - care nu fusese gasit la domiciliu cand i-a fost perchezitionata locuinta miercuri - a fost audiat si retinut vineri de procurorii DIICOT, pentru obtinere sau tentativa de obtinere ilicita de credite bancare.

Un complet de judecata al Tribunalului Bucuresti a decis, sambata, arestarea preventiva a lui Stan, instanta admitand astfel propunerea procurorilor.

Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte Bancii Romane de Dezvoltare (BRD), Florian Dragos Diaconescu, fost general al Directiei de Informatii Externe (DIE) si celalat lider al grupari, Daniel Ruse, un personaj al lumii interlope din Oltenita, urmeaza sa afle daca vor fi arestati sau cercetati in stare de libertate. Ei au fost retinuti alaturi de alte 21 de persoane.

Invinuitii din dosarul fraudelor bancare sunt acuzati ca ar fi obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).