www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Studiu Erste Bank: Romanii economisesc 9% din venitul lunar, la fel ca austriecii, cehii si germanii

Autor: Bancherul.ro
2012-10-29 14:06
Cel mai recent Barometru Erste Group privind economisirea arata ca economisirea banilor este importanta pentru mai mult de trei sferturi din populatia ECE, anunta banca intr-un comunicat.

"Economisirea a devenit mult mai importanta pentru majoritatea locuitorilor din aceasta regiune fata de acum cativa ani. Aceasta evolutie reprezinta o veste buna deoarece sustine nivelul scăzut al indatorării gospodăriilor si contribuie totodata la cresterea lichiditătii sectorului financiar", declara Martin Škopek (foto), Director ECE Retail, Erste Group. In ECE, una din doua persoane este obisnuita sa puna periodic bani deoparte. Doua treimi dintre cehi, slovaci, unguri, romani, croati si sarbi economisesc de indata ce au bani disponibili.

Majoritatea persoanelor intervievate in cadrul studiului au declarat ca economisesc pentru a avea rezerve financiare, pentru pensie, pentru achizitia unei locuinte sau pentru renovari. Polonezii si slovacii sunt campionii economisirii in regiune, punand deoparte 15%, respectiv 12% din venitul lunar net, fiind urmati de austrieci, cehi, germani, romani si sarbi (9%). Comparativ, britanicii economiseau doar 7% din venit potrivit datelor de la mijlocul anului 2012, desi veniturile lor s-au mentinut in mare parte la un nivel stabil.

Carnetele de economii si economiile pentru locuinte sunt cele mai populare produse

Austriecii si cehii par ca sunt prea putin afectati de faptul ca guvernele lor au redus considerabil subventiile pentru produsele de economisire-creditare pentru locuinte in cadrul masurilor de austeritate. Astfel, 67% dintre austrieci si mai bine de jumatate dintre cehii care economisesc raman fideli economiilor lor prin contracte de economisire-creditare.

Cu toate acestea, trei sferturi dintre cei care economisesc in ECE sunt ingrijorati ca monedele locale se vor deprecia si, prin urmare, ca economiile vor fi mai putin rentabile pe viitor. Astfel, 85% dintre romani si aproape trei sferturi dintre polonezi, austrieci si germani sunt ingrijorati de deprecierea monedelor nationale, cresterea inflatiei si scaderea puterii de cumparare.

Grad redus al satisfactiei privind nivelul actual de economisire in ECE fată de Austria si Germania

Numai 20% - 30% dintre cetatenii ECE sunt multumiti de suma pe care reusesc sa o economiseasca in prezent, fata de peste jumătate dintre austrieci sau germani. Ucrainenii sunt cel mai putin multumiti, urmati de romani, sarbi si unguri. Aceasta perceptie reflecta proportional situatia financiară a oamenilor. Daca majoritatea austriecilor si germanilor cred ca situatia lor financiară personala este destul de buna, doar 16% din populatia ECE este multumita de propria situatie financiara, iar 40% dintre acestia spun că au o situatie "asa si asa".

In termeni nominali, germanii conduc din punct de vedere al sumelor economisite lunar (178 euro), urmati de austrieci (164 euro), polonezi (90 euro), slovaci (83 euro) si cehi (78 euro). Barometrul arata un decalaj destul de mare, in conditiile in care ungurii, ucrainenii, sarbii, croatii, muntenegrenii si romanii pun deoparte mai putin de 50 de euro pe luna.

Pe termen mediu, mai mult de jumatate dintre cehi, slovaci, croati si sarbi considera ca vor economisi mai mult sau la fel ca in prezent si peste cinci ani. In prezent, opt din zece sarbi, romani si unguri se simt personal afectati de situatia economică negativa din tările lor, in timp ce mai putin de jumătate dintre cehi si austrieci au resimtit impactul crizei financiare globale.

Majoritatea locuitorilor din ECE s-ar indatora doar pentru a cumpăra un apartament sau o casa

"Mai bine de jumatate dintre locuitorii din ECE spun ca sunt foarte atenti cand vine vorba de indatorare. Majoritatea acestora s-ar indatora numai pentru a cumpara un apartament sau o casa si ar apela pentru acest lucru fie la o banca, fie la imprumuturi de la membrii familiei", explica Škopek. Slovacii si cehii sunt cei mai dispusi sa se imprumute pentru achizitia unei locuinte (peste 70%), la polul opus situandu-se romanii (41%). Cu toate acestea, unele traditii nu sunt afectate de lipsa banilor. Aproape o treime dintre polonezi spun ca ar lua un credit sau ar plati in rate pentru organizarea nuntii.

Asteptarile indica faptul că bancile ar trebui sa se ocupe de educatia financiara

Peste jumatate dintre respondentii studiului din cele 12 tari incluse considera ca nu au suficiente informatii despre subiectele financiare. Aproape doua treimi dintre cehi si slovaci cred ca subiectele privind gestionarea banilor ar trebui predate copiilor cel tarziu in scoala primara. Marea majoritate a locuitorilor din ECE vor sa fie mai bine informati cu privire la economie si finante in general.

Astfel, 80% dintre romani si turci cred ca ar trebui sa fie mai bine informati cu privire la economie si finante, in timp ce doar aproximativ 55% dintre croati si germani considera acest lucru. Unul din doi romani crede ca este foarte important ca bancile sa se implice in educatia financiara atat pentru adulti, cat si pentru copii. Aproape 90% dintre toti respondentii considera ca o banca ar trebui sa ofere adultilor ocazia de a-si imbunatati cunostintele despre subiecte financiare si economice.