www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Valentin Lazea, economistul-sef al BNR: Adoptarea euro in 2015 este extrem de dificil de realizat, dar nu imposibil. O solutie realista ar fi amanarea datei

Autor: Bancherul.ro
2012-10-26 15:02
Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a declarat astazi, in cadrul unei conferinte gazduita de banca centrala, ca obiectivul Romaniei de aderare la zona euro in 2015 "este extrem de dificil de atins, dar nu imposibil".

Dificultatile reale sunt reprezentate, in opinia lui Lazea, de indeplinirea criteriilor de convergenta reala, precum structura economiei, dominata de sectorul agricol, si nu de criteriile nominale.

"Aici iau în considerare în primul rând PIB-ul pe cap de locuitor exprimat prin paritatea puterii de cumpărare la care România încă are mult de făcut. Doar 49% este nivelul din media UE. Mai trebuie să menţionez că Estonia, când a aderat la zona euro, avea în acel moment cel mai mic PIB pe cap de locuitor dintre ţările care au aderat până atunci, era de 66%. După mine acesta este un minim ca procent pentru a adopta cu succes euro", a mai spus Lazea.

"Noul guvern ce va rezulta in urma alegerilor de la sfarsitul acestui an va trebui sa decida cu privire la optiunile Romaniei in privinta aderarii la euro. Cred ca exista trei optiuni: prima este aceea de a mentine data aderarii, a doua este stabilirea unei noi date iar a treia, asa cum au facut alte tari, sa nu anunte o data specifica".

"Mai realiste ar fi ultimele doua optiuni: fie sa se stabileasca o noua data pentru aderare, fie sa se renunte la stabilirea unei anumite tinte", a spus Lazea.

In opinia lui Lazea, ultima optiune ar avea mai multe avantaje decat dezavantaje: convergenta reala cere timp pentru a fi indeplinitia, exista o lipsa de apetenta de a primi noi membri iar disciplina fiscala si macroeconomica impusa de adoptarii euro este inlocuita de alte cerinte.

Timpul pentru adoptarea euro de la 1 ianuarie 2015 este foarte strans, precizeaza Lazea. Ar insemna sa intram in mecanismul de schimb de la 1 ianuarie 2013, asadar mai avem doar doua luni la dispozitie, ar trebui sa ramanem exact perioada minima de 2 ani in acest mecanism, iar a treia problema ar fi aceea ca autoritatile europene sa ne permita sa aderam la euro nu de la 1 ianuarie 2015 ci pe la mijlocul acestui an.

"După alegerile parlamentare din decembrie, noul Guvern va decide dacă să menţină sau nu calendarul curent de aderare la moneda euro 2015. După mine, este dificil de menţinut acestă dată de adoptare a monedei euro în 2015, pentru că ar fi nevoie să fie îndeplinite cumulativ trei condiţii: ar trebui să intrăm în mecanismul ERM II în ianuarie 2013, ar însemna să luăm în considerare doar perioada minimă de a rămâne în ERM doi ani şi, pe deasupra, ar însemna că banca centrală şi Comisia să accepte faptul că adoptarea euro pentru România să nu aibă loc la 1 ianuarie, ci în mijlocul lui 2015. Aceste trei condiţii nu fac imposibilă adoptarea monedei europene, dar sunt dificil de realizat" a menţionat Lazea.

In concluzie, cea mai realista solutie ar fi amanarea sau chiar renuntarea la o data specifica.