BCR a anticipat restrictiile BNR: acorda deja credite in valuta doar exportatorilor. Firmele cu venituri in lei primesc credite doar in lei |
Autor: Bancherul.ro 2012-10-10 23:44 |
|
Emilian Croitoru, director executiv adjunct al Direcţiei Reţea corporate şi sector public în cadrul BCR, a declarat astazi ca banca a decis in urma cu cateva luni sa acorde credite in valuta doar companiilor care exporta si incaseaza euro sau dolari, in timp ce firmele care au venituri in lei obtin finantari doar in moneda nationala, pentru a fi protejate de riscul valutar.
BNR a anuntat ca intentioneaza sa impuna restrictii la creditele in valuta si pentru IMM-uri, dupa ce a luat aceasta masura in cazul persoanelor fizice.
Croitoru a explicat ca decizia BCR a avut la baza exemple de afaceri de succes din alte tari care au disparut din cauza creditelor expuse la riscul valutar. In aceste conditii, apreciaza el, banca incearca sa-si educe clientii pentru a constientiza riscul valutar, astfel incat sa se imprumute in moneda in care obtin veniturile.
Emilian Croitoru: "Pentru ca ma intalnesc aproape in fiecare zi cu antreprenori, as vrea sa va fac un mic portret al antreprenorului in 2012 fata de acum 1-2-3 ani, si as spune ca aceasta furtuna economica ne preda cea mai buna lectie de afaceri: pentru ca majoritatea dintre ei sunt cei care continua sa creasca, sa angajeze, sa plateasca salarii, contributii la stat, si sa inoveze."
El a dat in acest sens exemplul unui antreprenor care in urma cu cativa ani a inceput un proiect in apropierea Bucurestiului, Romina Furniture, si care acum exporta mobila din lemn masiv in SUA. "Ceea ce este interesant si inovativ este ca produce mobila pentru copii, care cu mici adaugiri se transforma si creste in asa fel incat acelasi patut poate fi folosit de copil de cand e mic pana cand e adult. Mi-a placut foarte mult aceasta idee pentru ca, metaforic vorbind, intrucat afacerea a crescut foarte mult in ultimii ani, antreprenorul creste si odata cu el creste si tara, la fel cum patuturile realizate de el cresc odata cu copiii."
"Daca ne uitam la antreprenori in 2012, adauga el, pe cei mai multi ii vedem mult mai eficienti: ma refer nu doar la personal ci si in domenii precum eficienta energetica. Sunt mult mai realisti si cumpatati. Daca inainte aveau o idee pentru care puteau obtine cu usurinta acces la finantare si o puneau in aplicare foarte repede, acum sunt mai cumpatati si fac o planificare mult mai buna."
"Punem foarte mult accent pe functia educationala"
Antreprenorii sunt acelasi timp mai atenti la riscuri si mai deschisi sa invete, adauga Croitoru. "Aici as vrea sa dau exemplul riscului valutar, pentru ca am vazut in tarile din zona antreprenori cu afaceri de mare succes, ce produceau foarte multa valoare, dar pentru ca au avut finantari in alte valute decat cele in care incasau, au ajuns sa dispara. Tocmai de aceea am hotarat ca in ultimele luni, si aplicand lucrul acesta 100%, sa finantam antreprenorii doar in moneda in care au incasarile. Pe romaneste, daca ai export, poti sa ai finantare in acea valuta, in euro sau dolari. Daca nu, finantarea e in lei."
"Chiar daca la inceput oamenii de afaceri s-au aratat erau reticenti, precizeaza Croitoru, au inceput sa inteleaga si sa fie mai deschisi, pentru ca noi punem foarte mult accent pe aceasta functie educationala. Suntem convinsi ca numai asa pot fi sustenabili pe termen mediu, suntem convinsi ca Romania poate fi sustenabila doar daca antreprenorii ei sunt sustenabili."
|
|