www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca Transilvania, profit operational in crestere cu 30%

Autor: Bancherul.ro
2008-10-06 11:25
Banca Transilvania (BT), a patra banca dupa marimea activelor in 2007, a incheiat primele noua luni cu un profit net de 396,6 mil. lei (109 mil. euro), triplu fata de perioada similara din 2007. Profitul net operational a crescut insa cu doar 30% (173,54 milioane lei), cu jumatate mai putin decat anul trecut, restul fiind reprezentat de vanzarea participatiei detinute la Asiban.

Comunicatul Bancii Transilvania
(vezi comunicatul detaliat, atasat)

- Managementul bancii vede oportunitati de dezvoltare, chiar in contextul actual
- Profitul net este de 396,62 milioane lei, cu 197% mai mare decat cel inregistrat la 30.09.07
- Profitul net operational este de 173,54 milioane lei, cu 30% mai mare decat cel inregistrat la 30.09.07

Banca Transilvania® a inregistrat rezultate remarcabile pe primele noua luni ale acestui an, in ciuda climatului economic international si scaderilor inregistrate pe piata de capital. Au crescut activele si profitul, iar focusul a fost, in primul rand, pe prudentialitatea si soliditatea bancii, se arata intr-un comunicat de presa.

Robert C. Rekkers, Directorul General al Bancii Transilvania®, afirma: „Banca a inregistrat rezultate pozitive pe primele 9 luni ale anului si suntem increzatori. Suntem o banca solida, profitabila, cu 1.300.000 de clienti activi si cu o politica sanatoasa de creditare. Ne-am preocupat mai ales de aspectele care tin de lichiditate, risc management, echilibru, pentru a asigura o crestere sanatoasa a bancii, in continuare".

Banca Transilvania® a inregistrat un profit net cu 197% mai mare decat cel din aceeasi perioada a anului 2007, din care: profit net operational de 173,54 milioane lei, iar profit net exceptional de 223,08 milioane lei - rezultat din vanzarea participatiei detinute la Asiban, tranzactie care asigura si o lichiditate semnificativa pentru BT.

In legatura cu situatia internationala, Robert C. Rekkers declara: „Sistemul bancar romanesc nu va fi foarte afectat de tot acest context. Ca argument, soliditatea sistemului bancar poate fi simplu reflectata daca ne gandim numai la totalul rezervelor minime obligatorii pe care institutiile bancare le detin la BNR. In ceea ce priveste Banca Transilvania, nu exista expunere de business pe international, fiind o companie cu capital majoritar romanesc; avem un nivel al rezervei minime obligatorii depozitate la BNR, de 850 milioane EUR. Actionarii sunt alaturi de noi, inclusiv actionarul semnificativ, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care detine 15% din capitalul social si care ne-a sustinut in permanenta, cu capital si programe de finantare, si in acest an. Avand in vedere soliditatea bancii noastre, vom urmari cu atentie orice oportunitati care pot aparea in actuala conjunctura si care pot adauga valoare institutiei".

Situatia patrimoniala

Activele bilantiere au ajuns la sfarsitul lunii septembrie a.c. la un nivel de 16.469 milioane lei, in crestere cu 18,69% fata de 31 decembrie 2007, cand inregistrau o valoare de 13.876 milioane lei. Fata de obiectivele stabilite pe intregul an 2008, nivelul activelor a fost realizat in proportie de 85%.

Indicatorii financiari arata o structura bilantiera foarte buna, astfel solvabilitatea se situeaza la un nivel de peste 12%, iar raportul credite / depozite este subunitar, de 0.93, ceea ce denota ca exista resurse acoperitoare, chiar din depunerile clientilor.

Pe de alta parte, structura de plasamente este foarte echilibrata si atent construita, existand plasamente in titluri de stat in valoare de 550 milioane lei, reprezentand peste 87% din totalul plasamentelor in titluri cu randament fix.

Mai multe produse, mai multe sedii: BT si-a consolidat si in acest an oferta, lansand produse si servicii dedicate diferitelor categorii de clienti, pe cele 4 segmente de business BT: persoane fizice, IMM-uri, companii mari, respectiv medici. In ceea ce priveste reteaua de unitati a Bancii Transilvania®, in primele 9 luni ale acestui an au fost deschise 66 de unitati, la 30 septembrie a.c. BT avand 521 de locatii. In mod normal, o unitate noua intra pe profit dupa aproximativ un an de activitate.

Valoare nominala noua, de 1 leu, pentru actiunile bancii: Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor, care a avut loc la data de 1 septembrie a.c., a hotarat modificarea valorii nominale a unei actiuni BT, de la 0,1 lei / actiune, la 1 leu /actiune. Pentru ducerea la indeplinire a acestei horarari, trebuie urmate o serie de proceduri legale. Astfel, potrivit Legii nr. 31 / 90, termenul procedural pentru contestarea acestei decizii este de 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial - pentru actionari, respectiv de 30 de zile - pentru alte persoane interesate. Acest termen procedural se va implini in 19 octombrie a.c., dupa care, daca nu vor fi contestatii, urmeaza proceduri legale de inregistrare a modificarii Actului Constitutiv la ORC Cluj, obtinute de la CNVM - OEVM, a certificatului care atesta noul numar de actiuni rezultat din consolidarea valorii nominale de 1 leu. Certificatul OEVM, impreuna cu dovada inregistrarilor la ORC Cluj si cu registrul consolidat al actionarilor vor fi depuse la Depozitarul Central pentru incarcarea in registru si punerea tuturor actiunilor in piata, pentru tranzactionare la cota intai a BVB. Toate aceste demersuri procedurale, prevazute de lege, prealabile reluarii tranzactionarii actiunilor TLV (la valoarea consolidata la 1 leu) pot si vor fi startate incepand cu data de 20 octombrie a.c. si vor dura 15 - 30 de zile, in functie de inregistrarile / certificarile primite de la ORC Cluj, OEVM.

Urmeaza: in cursul aceastei saptamani, Banca Transilvania® va semna cu IFC (International Finance Corporation), divizie a Bancii Mondiale, un contract de credit cu structura A-B, pentru o valoare de cel putin 30 de milioane EUR, avand scadente de 7 si 10 ani. Suma va fi destinata sustinerii sectorului IMM - prin credite de investitii, respectiv clientilor retail - pentru credite ipotecare.

Horia Ciorcila (foto): ne uitam la orice oportunitate

“Nu luam in calcul vanzarea bancii, insa, la cum arata piata internationala, ne uitam la orice oportunitate. Nu am avut discutii cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (n.red. - care controleaza 14,97% din BT) in sensul majorarii participatiei, insa suntem in relatii foarte bune”, a declarat pentru Business Standard Horia Ciorcila, presedintele CA al BT, care detine 5% din titluri. Criza financiara internationala a determinat jucatorii din sistemul bancar, inclusiv cel romanesc, sa se focuseze pe prudentialitatea si soliditatea bancilor, astfel ca unii bancheri au devenit mai restrictivi in acordarea de credite.

“Cu toata aceasta situatie internationala si cu o prudenta accentuata, tot acordam credite. Ne-am preocupat mai ales de aspectele care tin de lichiditate, risc management, echilibru, pentru a asigura o crestere sanatoasa a bancii”, a declarat pentru Business Standard directorul general al BT, Robert Rekkers, care a punctat ca pe partea creditarii persoanelor fizice banca respecta deja normele BNR.

Nu mai suntem preocupati de cota de piata

Inasprirea conditiilor pe piata bancara, pe fondul crizei financiare internationale, i-a determinat pe sefii Bancii Transilvania sa ia in calcul o reducere a ritmului de crestere in perioada urmatoare.

"Toata lumea e mai prudenta in aceasta perioada, mai conservatoare. Situatia se reflecta in tot sistemul. Evident ca suntem si noi mult mai prudenti, mai ales ca intra in vigoare si normele BNR. Nu mai suntem preocupati de cota de piata, ci de soliditate, lichiditate si profitabilitate", a declarat pentru ZF Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania si principalul actionar individual, cu 5% din capital.

Banca Transilvania ia in calcul achiziatii

Cu toate acestea, banca spune ca ia in calcul achizitii, dupa ce a incasat in luna august 87,5 mil. euro din vanzarea participatiei detinute in cadrul companiei de asigurari Asiban catre grupul francez Groupama, profitul net inregistrat din aceasta tranzactie fiind de 223 mil. lei (circa 61 mil. euro).

Astfel, Banca Transilvania dispunea la sfarsitul lunii septembrie de lichiditati imediate in valoare de 3,69 mld. lei (circa 1 mld. euro).

"Avand in vedere soliditatea bancii noastre, vom urmari cu atentie orice oportunitati care pot aparea in actuala conjunctura si care pot adauga valoare institutiei", a declarat Robert Rekkers, CEO-ul Bancii Transilvania, care spune ca se uita mai ales pe piata locala, unde ar putea aparea oportunitati interesante.