Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra Asigurări, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, intrata de la inceputul anului in procedura de administrare speciala, a publicat Prospectul proportionat aferent emisiunii de acțiuni în cadrul majorării capitalului social cu acordarea dreptului de preferință, cu aport în numerar in suma de 70 milioane RON, a anuntat administratorul special KPMG.
„Prospectul este adresat exclusiv actionarilor existenti si ne bazam pe suportul acestora in acest prim pas de recapitalizare a Societatii, pas ce va mentine cu succes Societatea in demersul de realiniere la criteriile prudentiale aplicabile. Perioada de subscriere este deschisa pana pe 1 octombrie 2014,” au afirmat reprezentantii KPMG.
Prospectul include atat rezultatele financiare anuale la data de 31 decembrie 2013 cat si rezultatele financiare interimare la data de 30 iunie 2014 si arata ca Astra a incheiat pozitiv primele 6 luni ale anului 2014, cu un profit contabil net de 15,8 milioane RON, dar prezinta in continuare o pozitie de lichiditate scazuta, coeficientul de lichiditate la data de 30 iunie 2014 situandu-se la nivelul de 0.03 pentru activitatea de asigurari generale, in scadere fata de nivelul de 0.12 la 31 decembrie 2013 si sub limita minima de „1” impusa de reglementarile specifice ale Autoritatii de Supraveghere Financiară.
„În perioada de la intrarea în administrare specială, cu sprijinul angajatilor Societatii am depus eforturi in scopul eficientizarii activitatii prin revizuirea fluxurilor interne si prin redefinirea politicilor de preț și de gestionare a riscurilor direct legate de activitatea de subscriere, ceea ce a condus la reajustarea pozitiei Societatii in piata asigurarilor dar si la imbunatatirea profitabilitatii operationale. In acelasi timp, am avut in vedere continuarea platilor de daune, precum si a altor obligatii fata de asigurati si partenerii de afaceri, in conditiile in care lichiditatea Societatii s-a mentinut la un nivel scazut. In acest context, pentru ASTRA si angajații săi, pentru asigurații si partenerii ei de afaceri, încheierea cu succes a acestui proces de majorare a capitalului va fi un mesaj pozitiv insemnat si ținem sa subliniem încă o data importanta deosebita a acționarilor si dependenta societății de suportul acestora pentru a sustine in continuare eforturile de redresare”, au explicat reprezentatii KPMG.
Conform informațiilor comunicate atât de Administratorul Special, cât și de Autoritatea de Supraveghere Financiară, planul de măsuri de redresare are ca element principal majorarea capitalului social prin aportul exclusiv al acționarilor curenti sau impreuna cu un investitor strategic, cu reputația și puterea financiară necesare pentru a susține redresarea completă a societății și repunerea activității acesteia pe baze solide și stabile.
„Am continuat discuțiile cu un număr de potențiali investitori strategici și preconizăm că eforturile de atragere a unui partener solid pentru Astra se vor concretiza in cadrul celei de-a doua operațiuni de majorare a capitalului social pentru o sumă ce va completa aportul acționarilor curenti până la plafonul de 490 milioane lei. A doua operatiune de majorare este preconizata a începe după finalizarea operațiunii curente si va fi adresata atât acționarilor existenți cât și altor investitori“, au adaugat reprezentantii KPMG.
ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare specială a societății ASTRA SA în februarie 2014, numind firma de consultanță KPMG Advisory SRL în calitate de administrator special. Echipa KPMG, prin acțiunile întreprinse în baza mandatului acordat de ASF și în conformitate cu prevederile legale, contribuie la re-echilibrarea parametrilor financiari ai societății, astfel încât toate drepturile asiguraților să fie protejate corespunzător.
Nu există comentarii pentru această știre.
În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii
Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii