BCR, BRD si BT (Banca Transilvania) au facut in primele noua luni din 2015 profituri cumulate de 3,580 miliarde lei, la nivel de grupuri. Cel mai important castig este al bancii din Cluj, de 2,3 miliarde lei, obtinut in urma preluarii Volksbank. La nivel de banca, castigul BT s-a ridicat la doar 313 milioane lei.
Si BCR a realizat un venit net important in acest an, de 904 milioane lei, dar tot intr-un context neobisnuit, mai exact dupa ce anul trecut banca si-a facut curatenie generala in portofoliul de credite neperformante, recunoscand prin provizionare pierderi potentiale de 4 miliarde de lei, dintre care 2,4 miliarde lei au fost asumate in bilantul contabil de la finalul anului trecut.
Scapata de povara provizioanelor, care au ramas la un nivel de doar 55 milioane lei in septembrie, BCR a contabilizat in acest an un profit important, de 904 milioane lei, provenit din castigul operational de 1,2 miliarde lei, mai mare decat cel al BRD (907 milioane lei) si BT (766 milioane lei).
In conditiile in care cheltuielile de functionare ale celor trei mari banci sunt apropiate, in jurul a 1 miliard de lei, BCR reuseste sa obtina venituri din dobanzi cu o jumatate de miliard de lei in plus fata de BRD si BT, datorita unui volum de credite mai mare: 32,2 miliarde lei, fata de 26,8 miliarde lei ale BRD si 25 de miliarde ale BT.
O discrepanta interesanta o vedem la veniturile din comisioane, cu BCR si BRD la niveluri apropiate, de peste 500 milioane lei, iar BT cu doar 355 milioane lei, in ciuda numarului de clienti, de carduri si de operatiuni comparabile. Diferenta este data insa de comisioanele mult mai mici practicate de BT la plati si transferuri, precum si la utilizarea cardurilor.
La volumul de depozite situatia este mai echilibrata, cu precizarea ca volumul acestora este mai ridicat decat al creditelor la toate cele trei banci, ceea ce inseamna ca acestea se autofinanteaza integral (acorda credite din depozitele atrase). Totusi, raportul credite/depozite la BCR (81%) este mai slab decat in cazul celorlalti doi concurenti: 70% la BRD si BT.
In privinta activelor totale, BCR se mentine lider autoritar, cu 60 miliarde lei, la o distanta destul de apreciabila de BRD, cu 48,5 miliarde, iar BT cu 44 miliarde lei dupa preluarea Volksbank.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii