BRD si UniCredit, primele doua banci care si-au prezentat rezultatele financiare la jumatate acestui an, au obtinut profituri foarte bune, in crestere substantiala atat fata de trimestrul precedent, cat si fata de anul trecut.
Profiturile bancilor romanesti au crescut simtitor incepand de anul trecut, dupa ce in 2014 si-au curatat bilanturile de creditele neperformante, marcand o pierdere record de 4,6 miliarde lei, urmata insa de un profit, de asemenea un record, de 4,8 miliarde lei in 2015. Bancile romanesti au ajuns astfel mult mai profitabile decat cele europene (vezi aici detalii).
Iar rezultatele prezentate acum de primele doua banci, BRD si Unicredit, ne fac sa credem ca in acest an sectorul bancar va fi si mai profitabil decat anul trecut.
Castigurile bancilor vin in primul rand din dobanzile incasate pentru creditele acordate, volumele acestora fiind destul de ridicate, pe fondul cresterii consumului populatiei, in primul rand. Profiturile bancilor cresc si in urma cresterii marjei de dobanda (diferenta dintre dobanda incasata pentru credite si cea platita pentru depozite), in conditiile in care in prima jumatate din acest an dobanda medie la credite a crescut cu o jumatate de punct, in timp ce dobanda la depozite a continuat sa scada. (vezi aici detalii)
Astfel, BRD, a doua mare banca romaneasca, a reusit sa-si majoreze de peste patru ori profitul net in trimestrul doi fata de primele trei luni, iar castigul total din prima jumatate a anului a ajuns la 381 milioane lei, cu 63% mai mare fata de cel de anul trecut.
Venitul din dobanzi a ramas stabil, la 453 milioane lei, fata de 452 milioane in T1, in timp ce cheltuielile cu dobanzile au scazut cu 12%, de la 64 la 56 milioane lei.
Venitul net din dobanzi a avansat astfel cu aproape 3%, de la 387 la 398 milioane lei, totalul in primul trimestru fiind de 785 milioane lei, cu 6,8% mai ridicat fata de 735 milioane lei in prima parte a anului trecut. (vezi aici cum a reusit BRD sa-si majoreze profitul)
La randul sau, grupul italian Unicredit a anuntat ca subsidiara din Romania si-a majorat profitul in trimestrul doi din acest an cu 66%, la 30 milioane euro, fata de doar 18 milioane euro in primele trei luni ale anului.
Fata de primul semestru din 2015, profitul este mai mare cu 77%.
Unicredit si-a mentinut la 51 milioane euro veniturile din dobanzi si le-a majorat usor pe cele din comisioane, de la 17 la 19 milioane euro.
Soldul de credite acordate clientilor a avansat de la 4,957 miliarde euro in martie la 5,045 miliarde euro in iunie, in timp ce depozitele au crescut de la 4,112 la 4,310 miliarde euro. (vezi aici detalii despre rezultatele Unicredit)
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii