Prima scadere importanta a restantelor la Biroul de Credit din ultimii opt ani, un semnal ca bancile incep sa-si vanda masiv creditele neperformante firmelor de recuperare creante

Autor:

Bancherul.ro
2016-11-06 21:00

In luna septembrie s-a inregistrat prima scadere importanta a restantelor la creditele inregistrate la Biroul de Credit de la izbucnirea crizei de la finalul lui 2008, un indiciu ca bancile au inceput sa vanda volume mari de credite neperformante acordate persoanelor fizice cate firmele de recuperare creante.

Pana acum, bancile mari, in principal BCR, au vandut pachete importante de credite neperformante acordate firmelor, dar in ultimele luni mai multe banci au inceput sa cesioneze firmelor de recuperare si credite cu restante mari ale persoanelor fizice.

In momentul izbucnirii crizei, in decembrie 2008, la Biroul de Credit erau inregistrati aproape 450.000 de datornici cu restante in valoare de sub 1 miliard de lei, arata statisticile BNR analizate de Bancherul.ro.

Doi ani mai tarziu, in decembrie 2010, numarul datornicilor a ajuns la aproape 740.000, iar valoarea restantelor la 9,5 miliarde lei, asadar o crestere de aproape 10 ori.

Anul urmator, in decembrie 2013, volumul restantelor a ajuns la 11,3 miliarde lei, nivel care s-a mentinut pana in vara acestui an, cand a ajuns la 11,6 miliarde lei in iunie, iar numarul datornicilor la 754.000, niveluri record.

In iunie 2016 a urmat insa o tendinta de scadere moderata a numarului restantierilor si valorii datoriilor, insa in septembrie s-a inregistrat o diminuare semnificativa.

Astfel, numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile a scazut cu peste 55.000 in septembrie, la 695.052.

In acelasi timp, numarul restantelor a scazut cu 80.000, la un total de 930.141.

Totalul sumelor restante s-a diminuat cu doua miliarde de lei (19%), la un total de 8,8 miliarde lei, fata de 10,9 miliarde lei in august si 11,6 miliarde lei in august.

Fata de luna august, valoarea restantelor a scazut cu 2,8 miliarde lei.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR alte detalii privind structura restantelor de la Biroul de Credit, in functie de tipul valutei si a categoriilor de intarziere.

Comentarii

Tanase Scatiu

Inca o lege cu dedicatie

Inca o lege prost facuta, dar cu dedicatie. Conversia trebuia aplicata doar consumatorilor care primesc salariul in lei. Unul care primeste salariul in CHF si cere denominarea CHF este anormal, este o imbogatire de pe urma legii. In plus toate creditele in valuta trebuiau sa fie parte din conversie, este discriminare a consumatorilor. Se face aceasta conversie pentru a reduce povara unor persoane care s-au intins enorm cand au luat credite in CHF cu 1.8 lei/chf si care au determinat explozia pietei imobiliare in 2007 - 2008. Legea trebuie corectata. Este scandalos ca tocmai persoane de rang inalt prin bancile cu probleme vor beneficia de aceasta lege.

Augustin

Constructiv

Propuneti cui trebuie aceste modificari la lege. Dati idei, veniti cu solutii constructive..nu doar blamati. Bancile s-au aruncat cu LACOMIE asupra posibilitatii de a face profit FARA SA FACA O PREDICTIE-STRATEGIE DE VIITOR. Au dat credite ca sa ia banii oamenilor. Aceasta e realitatea. Legea Conversiei face dreptate desi nu e perfecta INCA.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BANCI

Aplicațiile BT Pay și BT Go înlocuiesc BT24 și NeoBT

BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii