Comisia Naţională de fundamentare a Planului Naţional de aderare la zona euro, prezidată de prim-ministrul Viorica Dăncilă, s-a reunit astăzi, la Palatul Victoria, se arata intr-un comunicat de presa, in care se mai adauga:
La reuniune au participat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, reprezentanți ai Academiei Române, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai partidelor parlamentare, ai sindicatelor, ai patronatelor, ai structurilor asociative, ai societății civile și ai mediului universitar.
Premierul a subliniat importanţa activităţii Comisiei Naţionale având în vedere că aderarea la zona euro reprezintă un obiectiv fundamental în ceea ce priveşte dezvoltarea sustenabilă a României. Șeful Executivului a prezentat considerentele pentru care este decisivă realizarea în acest an a Planului Naţional de aderare la zona euro, respectiv: de natură istorică – mari obiective naţionale au putut fi realizate doar de o națiune unită; de oportunitate, având în vedere dorința Comisiei Europene de a sprijini ţările membre pentru convergenţă şi pentru pregătirea aderării la zona euro. Un al treilea argument este că România va deţine la începutul anului viitor Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, context în care este de dorit ca până la finalul acestui an să aibă un Plan Naţional de aderare la zona euro. Un alt considerent, dar nu ultimul ca importanță, privește complexitatea procesului de aderare la zona euro.
În mesajul transmis cu prilejul reuniunii, președintele României, Klaus Iohannis, a salutat înființarea Comisiei în acest cadru instituțional lărgit, menit să favorizeze asigurarea consensului național pentru pregătirea aderării României la zona euro. Președintele a apreciat că un asemenea demers consensual privind aprofundarea integrării europene este benefic României și că îl va susține în mod consecvent.
Participanții la reuniune au subliniat că obiectivul de aderare la zona euro excede ciclului electoral, iar intrarea în zona euro trebuie sa fie un proiect de ţară prioritar al României, asupra căruia este nevoie de un larg consens și de coagularea şi sprijinul întregii societăți. În acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, reprezentanții Academiei Române și ai partidelor politice au subliniat că vor susține demersurile de pregătire pentru aderarea României la zona euro.
În cadrul reuniunii a fost analizat şi stadiul constituirii unor grupuri de lucru, membrii apreciind că acestea trebuie să devină funcţionale cât mai repede, pentru a furniza documente în vederea dezbaterii lor în ședințele Comisiei.
Informații suplimentare:
Comisia Naţională îşi va desfăşura activitatea până la finalul anului 2018 şi se va întruni bilunar sau de câte ori este necesar. Până la 15 noiembrie 2018, comisia urmează să elaboreze:
– Raportul de prezentare a situaţiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenţă şi fundamentare a Planului Naţional de aderare la zona euro;
– Proiectul Planului Naţional de aderare la zona euro.
Urmare a consultărilor permanente în acest format și a documentelor finalizate, va fi propusă o declarație politică de asumare a Planului Național de aderare la zona euro.
Până la 1 iulie, peste 500.000 de persoane vor putea folosi banii europeni pentru achiziționarea alimentelor sau meselor calde din rețeaua de peste 24.400 de magazine afiliate, conform unui comunicat... detalii
Guvernul a anuntat ca salariul minim brut garantat in plata pentru anul 2021 va creste corelat cu inflatia, cu 70 de lei, de la 2.230 la 2.300 de lei.Salariul minim... detalii
Guvernul a adoptat astazi o Ordonanta de Urgenta (OUG) privind modificarea Programului Prima Casa, care se va numi Noua Casa.Principala modificare se refera la majorarea creditului maxim care se poate... detalii
Guvernul a adoptat in sedinta din 16 iulie 2020 Ordonanta de Urgenta privind aprobarea Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii - IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE, prin... detalii