Preturile produselor industriale, majorate brusc in februarie 2021

Autor:

Dan Palangean
2021-04-05 19:23

Preţurile produselor industriale s-au majorat brusc în luna februarie 2021, potrivit datelor publicate de INS.

Indicele care descrie evoluția față de aceeași lună a anului anterior (IPPI) a urcat de la 0,12% la 2,12%, stimulate de creșterea venită pe segmentul pieței externe, urmată de tendința internă, inițial în ușoară scădere pe luna ianuarie.

De remarcat că referința februarie 2020 a fost ultima lună în care nu s-au manifestat efectele pandemiei, ceea ce sugerează un efect de bază defavorabil pentru lunile care urmează.

La intern, influența majorărilor se va transmite în următoarele luni către indicele prețurilor de consum pentru populație. La extern, evoluția a ajutat la majorarea încasărilor din exporturi dar a afectat plățile pe partea de importuri, cu observația importantă că s-a creeat astfel o presiune în sensul devalorizării ușoare a leului.

La intern, influența majorărilor se va transmite către indicele prețurilor de consum pentru populație. La extern, evoluția ar ajuta la majorarea încasărilor din exporturi dar creează o presiune în sensul devalorizării ușoare a leului.

De remarcat, prețurile au revenit pe plus pe toate segmentele industriale, schimbare importantă față de luna precedentă.

Costul energiei a avansat cu cea mai mare valoare lunară (+1,62%), ceea ce pune presiune pe indicele de inflație și implică restrângerea altor costuri de fabricație.

Sectorul industrial va da tonul pentru majorarea facturilor în întreaga economie, pe fondul unui volum situat sub aceeași perioadă din anii anteriori.

Revenirea probabilă în expresie fizică a producției la nivelul din 2018 ar urma să se producă de-abia în 2022, dată fiind scăderea deja consemnată în 2019, înainte să intre în acțiune influența nefastă a epidemiei de Covid19.

Corelat cu momentul în care facilitățile la plată oferite ca urmare a pandemiei vor fi anulate, va urma o perioadă spre finalul anului în curs în care firmele se vor confrunta cu probleme.

Evoluțiile de pe piața externă vor rămâne un factor cu efecte semnificative la intern, prin lanțurile de producție. Al doilea val al pandemiei a păstrat spre finele anului o scădere a prețurilor industriale, dar stimularea pe calea costurilor reduse cu energia va dispare treptat odată cu relansarea economiilor.

De reținut, dacă diminuarea deflatorului PIB a ajutat limitarea contracției economice din 2020, evoluția actuală și efectul de bază vor fi defavorabile pentru 2021.

Pe marile grupe industriale, energia s-a scumpit din nou și a trecut peste nivelul de preț atins în aceeași lună a anului precedent. Creșterea anuală a prețurilor s-a concentrat pe bunurile de folosinţă îndelungată și bunurile de uz curent, ceea ce se va vedea în tendințe inflaționiste la mijlocul anului în curs.

[1]

Pe ramuri industriale, se pot observa creșteri foarte însemnate de prețuri în industria produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (+16,78%) și industria metalurgică (+8,24%).

Ieftiniri s-au consemnat în industria petrolieră (cu -11,10% la extracție, respectiv -7,01% la produse finite) și la fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice (-3,34%).

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica

România, la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE

România s-a situat în anul 2023 la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE, nivel ajustat la paritatea puterilor de cumpărare, potrivit datelor semidefinitive publicate de INS. Acest indicator... detalii

Producția industrială, la cota -1,8% după 11 luni din 2024

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -3,8% în noiembrie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, însă diminuarea a fost calculată la doar -0,6% în varianta ajustată după... detalii

Deficitul contului curent, peste 26 miliarde euro în noiembrie 2024

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele unsprezece luni din 2024 un deficit de 26,3 miliarde euro, cu o treime mai mare față de aceeași perioadă a... detalii

Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 8% pe primele 10 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 11,1% brut, valoarea ajustată cu... detalii