Pretul locuintelor din Romania continua sa scada, dar in ritm moderat, arata statisticile Eurostat

Autor:

Bancherul.ro
2014-04-11 16:50

Pretul locuintelor din Romania au scazut cu 0,7% in ultimul trimestru din 2013 fata de trimestrul anterior, dar fata de aceeasi perioada a anului precedent au fost in usoara crestere, de 0,2%, conform indicelui pretului caselor, House Price Index (HPI) masurat de Eurostat, oficiul european de statistica.

Ajustarea pretului caselor in T4 a fost insa mult mai redusa fata de scaderea de 2,4% din T3. In trimestrul 2 din 2013 s-a inregistrat o scadere de 0,8% a pretului locuintelor, dupa o crestere importanta, de 4,3% in primele 3 luni ale anului. (Vezi evolutia preturilor in Foto 2)

Pretul locuintelor din Uniunea Europeana au stagnat pe parcursul ultimului an, inregistrand o crestere marginala, de doar 0,1% in medie in ultimul trimestru din 2013, fata de aceeasi perioada a anului precedent. In comparatie cu trimestrul 3 din 2013, pretul caselor din Uniunea Europeana a fost insa in scadere cu 0,3% in ultimele trei luni ale anului precedent.

Se constata, asadar, mai degraba o stagnare a pretului caselor, cu o tendinta de usoara scadere, ceea ce inseamna ca inca nu am terminat cu criza economica.

Se pune insa intrebarea daca nu cumva pretul locuintelor ar trebui sa se ajusteze si mai mult decat pana acum, mai ales daca ne uitam la evolutia din ultimii ani de dupa criza.

In graficul alaturat se vede clar cocoasa creata de bula imobilara in perioada 2005-2008, pana in momentul izbucnirii crizei. A urmat apoi o ajustare brusca in 2009, dupa care a urmat o stagnare a preturilor pana in 2012, cand a urmat o noua cadere a valorii locuintelor.

In 2013 a fost un nou an de stagnare a preturilor caselor, tendinta fiind insa de scadere a valorii acestora. Ramane de vazut ce se va intampla in continuare, in conditiile in care toata lumea se asteapta la o revenire treptata a cresterii economice.

Comentarii

De la: AndreeaSubiect:

13<12?

Comentariu:

"la creditele de consum noi in lei, fara garantii, a fost in ianuarie in medie de 12,46%" si "Doar bulgarii platesc mai putin decat noi la acelasi tip de credit: 13,47% la creditele de consum in leva" Adica sa inteleg ca 13.47%<12.46%...se rascolesc toti matematicienii in mormant iar cei care mai sunt in viata...se uita cruces:))

De la: Bancherul.roSubiect:

dobanzi credite

Comentariu:

Mersi Andreea pentru sesizare, am corectat in articol. Probabil ca nu ne-a venit sa credem ca avem totusi cea mai mica dobanda, ca suntem mai tari decat bulgarii:))

De la: AndreeaSubiect:

:)

Comentariu:

Imi place acest site si il citesc frecvent(aflu informatii care ma intereseaza). Multumesc!

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii