Pretul locuintelor din Romania au scazut cu 0,7% in ultimul trimestru din 2013 fata de trimestrul anterior, dar fata de aceeasi perioada a anului precedent au fost in usoara crestere, de 0,2%, conform indicelui pretului caselor, House Price Index (HPI) masurat de Eurostat, oficiul european de statistica.
Ajustarea pretului caselor in T4 a fost insa mult mai redusa fata de scaderea de 2,4% din T3. In trimestrul 2 din 2013 s-a inregistrat o scadere de 0,8% a pretului locuintelor, dupa o crestere importanta, de 4,3% in primele 3 luni ale anului. (Vezi evolutia preturilor in Foto 2)
Pretul locuintelor din Uniunea Europeana au stagnat pe parcursul ultimului an, inregistrand o crestere marginala, de doar 0,1% in medie in ultimul trimestru din 2013, fata de aceeasi perioada a anului precedent. In comparatie cu trimestrul 3 din 2013, pretul caselor din Uniunea Europeana a fost insa in scadere cu 0,3% in ultimele trei luni ale anului precedent.
Se constata, asadar, mai degraba o stagnare a pretului caselor, cu o tendinta de usoara scadere, ceea ce inseamna ca inca nu am terminat cu criza economica.
Se pune insa intrebarea daca nu cumva pretul locuintelor ar trebui sa se ajusteze si mai mult decat pana acum, mai ales daca ne uitam la evolutia din ultimii ani de dupa criza.
In graficul alaturat se vede clar cocoasa creata de bula imobilara in perioada 2005-2008, pana in momentul izbucnirii crizei. A urmat apoi o ajustare brusca in 2009, dupa care a urmat o stagnare a preturilor pana in 2012, cand a urmat o noua cadere a valorii locuintelor.
In 2013 a fost un nou an de stagnare a preturilor caselor, tendinta fiind insa de scadere a valorii acestora. Ramane de vazut ce se va intampla in continuare, in conditiile in care toata lumea se asteapta la o revenire treptata a cresterii economice.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii