Președintele Traian Băsescu a declarat vineri că a exprimat, la reuniunea Consiliului European, intenția României de a participa la Uniunea Bancară, având în vedere că în țara noastră își desfășoară activitatea cele mai multe bănci din zona euro.
“Consiliul a constatat că a fost adoptat regulamentul privind Mecanismul unic de Rezoluție bancară, ceea ce înseamnă că cei doi piloni au în acest moment regulament. Primul era regulamentul de Supraveghere bancară, iar cel de-al doilea regulament, care lipsea, era regulamentul de rezoluție bancară. Speranța este că va fi validat de Parlament, în așa fel încât, din 2015, Uniunea bancară să poată funcționa. 2014 va fi un an în care vor fi evaluate băncile din zona euro în primul rând. Cu această ocazie, am afirmat intenția României de a participa la Uniunea Bancară, având în vedere că pe piața bancară a României își desfășoară activitatea cele mai multe bănci din zona euro, 75% din piață fiind ocupată de bănci din zona euro”, a declarat Traian Băsescu, după ce a revenit la București.
El a mai susținut că la reuniunea de la Bruxelles s-a pus un accent deosebit pe politica de ocupare a forței de muncă. Șeful statului a menționat că Executivul României a transmis planul destinat ocupării forței de muncă tinere.
“În privința politicilor de ocupare, s-a pus accent pe principala piesă a acestor politici care reprezintă respectarea recomandărilor de țară, din cadrul semestrului european, respectiv în prima partea anului se fac recomandări, în partea a doua trebuie implementate de fiecare țară. S-a pus un accent deosebit pe politica de ocupare a forței de muncă. Vreau să vă spun că Guvernul României a transmis planul destinat ocupării forței de muncă tinere, care este finanțată cu sume foarte importante, România având alocate în primă fază, 400 de milioane de euro, pentru ocuparea, crearea de locuri de muncă pentru tineri până în 25 de ani”, a afirmat Traian Băsescu.
Consiliul European le-a solicitat statelor membre care nu au trimis încă planurile de punere în aplicare a garanției pentru tineret să realizeze acest lucru ‘fără întârziere’, reiterându-și angajamentul ca Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor să devină operațională de la 1 ianuarie, menționează concluziile date publicității vineri.
În prezent, nu mai puțin de 17 state UE nu au trimis Comisiei Europene nici măcar primele drafturi privind planurile de implementare a garanției pentru tineret, printre care Grecia și Spania, țările cu cele mai mari probleme din punctul de vedere al șomajului în rândul tinerilor. Singurele țări care au depus drafturile finale sunt Ungaria și Cehia, în timp ce alte nouă țări — România, Franța, Croația, Italia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia și Slovacia — au trimis un prim draft.
Combatarea șomajului în rândul tinerilor rămâne un obiectiv-cheie al strategiei UE pentru stimularea creșterii, a competitivității și a locurilor de muncă. În acest context, se notează în concluzii, Consiliul European solicită statelor membre care nu și-au depus încă planurile de punere în aplicare a garanției pentru tineret să realizeze acest lucru fără întârziere.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii