Doi pantofi negri stralucitori si un costum fin de matase asteptau in ultima banca dintr-o sala de judecata a Curtii de Apel Bucuresti pentru ca cel care le purta sa fie audiat ca martor in celebrul dosar al bancherilor de la BRD, acuzati ca au acordat credite ilegale de zeci de milioane de euro unui grup de oameni de afaceri, condusi de fratii Vasile si Ioan Crestin.
Eugen Davidoiu era director general la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) in 2008, cand au avut loc fraudele de la BRD. “In prezent unde lucrati?” l-a intrebat judecatoarea. “Director general la Electrica Serv”. “Tot director! Dar altceva ati mai fost in afara de director?” a vrut sa stie magistratul. Putin naucit ca a fost luat prin intimidare, directorul si-a revenit repede si a raspuns ca, fireste, a mai fost si altceva, precum inginer.
Apoi, judecatoarea a intrebat daca Electrica Serv este tot firma de stat, ca SNLO. Davidoiu a inceput de-acum sa se simta mai bine in costumul lui de director, laudandu-se ca firma pe care o conduce e una respectabila, fiind listata chiar si la Bursa din Londra si este detinuta in majoritate de actionari privati. (De fapt, statul inca detine controlul Electrica, cu 48,7% din actuni, iar BERD are 8,5%).
In pantofii de lac se oglindesc insa niste urme de noroi de pe vremea cand umblau printre cizmele minerilor din Oltenia. Davidoiu a fost cercetat penal de catre procurorii DNA, in 2009, pentru ca ar fi incheiat niste contracte paguboase pentru SNLO prin cesionarea unor creante catre o firma de recuperare dubioasa, care ulterior a intrat in insolventa, despe care s-a spus ca ar fi fost controlata de fratii Crestin.
Cazul nu a fost nici pana acum elucidat.
Cert este ca Davidoiu, dupa cum au confirmat pantofii sai de lac (in care se oglindea stapanul lor) in fata judecatoarei, facea parte din anturajul apropiatilor fratilor Crestin.
Vasile Crestin se pare ca era, prin firmele sale, una dintre capusele SNLO. Davidoiu a confirmat ca una dintre firmele lui Crestin, Trust Prest Serv Transport Sud Berbesti, a preluat serviciile de transport externalizate de SNLO inca din 1997.
Apoi, pantofii de lac au trecut “total intamplator” pe langa o biserica din Bucuresti unde era o nunta, iar in luciul lor de cristal s-a oglindit tocmai Vasile Crestin, care i-a invitat sa ia parte la masa si dansul de la hotelul Radisson.
La nunta familiei Crestin, in pantofii de lac s-au mai vazut si Peter Claudia, angajata BRD care se ocupa de dosarele de creditare ale fratilor Crestin, precum si alti acoliti ai acestora, a dezvaluit directorul de vocatie, cu mana pe biblie, in sala de judecata.
Putin mai tarziu, asteptandu-si masina care urma sa-l ia, Davidoiu a declarat, pentru Bancherul.ro, ca la nunta fratilor Crestin in pantofii sai se vedeau cum fumau trabuce chiar si cativa ministri, cum sa lipseasca tocmai el de la o asemenea sindrofie?!
Si cu toate acestea, el jura ca pantofii sai nu s-au murdarit mai mult in aceasta afacere decat cu o pata de cerneala scursa din stiloul cu care a semnat un contract de furnizare a unei cantitati suspect de mare de lignit pentru Nicolae Sandu, adus de Vasile Crestin, unul dintre cei care au obtinut credite ilegale de la BRD.
Davidoiu a mai fost intrebat de judecatoare daca nu i s-a parut nimic suspect la Sandu si la contactul pe care voia sa-l incheie. “Mi s-a parut un om hotarat, care stie ce vrea, cu toate ca acea cantitate de carbune pe care voia sa o cumpere era mult mai mare decat media pietei”, a raspuns el.
Apoi, a inceput sa braveze: “Ma mai intalnisem cu astfel de situatii, chiar celebrul om de afaceri Bogdan Buzaianu (baiatul destept de la Energy Holding) m-a sunat pentru a-mi propune sa-mi cumpere tot carbunele pentru urmatorii 20 de ani, dar l-am refuzat, pentru ca altfel am fi ajuns in aceeasi situatie ca Hidroelectrica!” Varfurile ascuite ale pantofilor au scanteiat de placere, in acest moment, chiar daca reflectau, fara voia lor, un nas alungit si o gura labartata.
Costumul fin a admis insa ca acel contract nu a fost niciodata onorat, din simplul motiv ca nu s-a facut plata carbunilor comandati.
“Poate ca era doar o garantie pentru obtinerea de credite?” a sugerat judectoarea. Pantofii de lac nu au fost de acord, intrucat ei au fost impresionati de prestanta si de prestigiul lui Sandu: “Avea o geanta plina de stampile si legitimatie de fost politist!”.
Dar la Vasile Crestin ce v-a impresionat? “Faptul ca a construit o biserica!”, a raspuns tatuajul sub forma de ceas de marca de la incheietura mainii stangi a lui Eugen Davidoiu, directorul general al Electrica Serv, o sucursala a Electrica, firma de stat listata la Londra.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii