Exporturi record, dar deficitul lunar s-a mentinut la peste 2 miliarde euro in noiembrie 2021

Autor:

Dan Palangean
2022-01-17 07:21

În luna noiembrie 2021, exporturile au ajuns la un nivel record (7,08 milioane euro) dar deficitul în schimburile de mărfuri cu străinătatea s-a menținut peste pragul de 2 miliarde euro, după ce importurile au însumat 9,25 miliarde euro.

Diferența dintre importuri și exporturi s-a majorat după primele 11 luni ale anului curent până la 21,34 miliarde euro sau 8,8% din PIB prognozat pentru anul în curs.

Dispunerea majorărilor pe fluxuri de export și import față de aceeași lună a anului anterior a rămas defavorabilă, cu +17,5% la export și +21,5% la import. Gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate de la începutul anului în curs s-a păstrat la cea mai redusă valoare din ultimii opt ani, adică doar 79,3%, ceea ce continuă să pună presiune pe cursul de schimb.

Seria statistică confirmă tendința deficitului comercial lunar de a se stabiliza pentru o lună „normală” peste cota de 2 miliarde euro, depășită la finele T1 2021. Pe acest trend ne îndreptăm spre un minus anual NESUSTENABIL PE TERMEN LUNG de circa 10% din PIB în schimburile de mărfuri cu străinătatea.

[1]

Schimburile cu țările UE au însumat circa 49,6 miliarde euro la export și 65 miliarde euro la import (72,8% din total la exporturi şi 72,6% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 18,5 miliarde euro și importuri de 24,6 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de peste 15 miliarde euro pe piața unică UE şi aproape 6 miliarde euro pe relaţiile extracomunitare.

Sectorul de mașini și echipamente de transport și-a stopat trendul negativ început în aprilie. Deficitul pe acest segment strategic s-a redus marginal față de luna precedentă (de la -889 milioane euro la -807 milioane euro). Contribuția lui la soldul general s-a modificat de la +5% la finele T1, la aproape -4% după primele 11 luni din 2021.

La alte mărfuri manufacturate, cu un minus de peste șase miliarde euro, gradul de acoperire a avut o valoare relativ redusă (78%). În schimb, avem un plus de aproape o jumătate de miliard de euro la materii prime și materiale, ceea ce arată incapacitatea de a le prelucra în țară, cu valoare adăugată mai mare.

Deficitul pe segmentul de produse alimentare și-a reluat creșterea, după ce se stabilizase la ceva mai mult de un miliard și jumătate euro după T3 2021 dar gradul de acoperire sectorial a importurilor cu exporturile efectuate s-a păstrat la 77%.

[2]

De reținut, accentuarea deficitului la combustibili și lubrifianți, care a depășit 4 miliarde euro (din care peste un miliard și jumătate de euro doar în ultimele trei luni). Dar cea mai importantă sursă a deficitului comercial al României a continuat să o reprezinte soldul negativ al schimburilor de produse chimice, care a urcat la aproape 10 miliarde euro, consecință a reducerii masive a capacității de producție.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stiri economice

Deficit comercial de 33,4 miliarde euro in 2024  

Exporturile României au fost în decembrie 2024 de 6,58 miliarde euro (+7,1% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au urcat la valoarea de 9,92 miliarde... detalii

România, sistematic în topul deficitelor publice la nivel european

România s-a situat permanent în topul deficitelor publice trimestriale în perioada T3 2022 – T3 2024, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de -8,6% din PIB consemnat în... detalii

Datoria publică, 54,3% din PIB la finele lunii noiembrie 2024

Datoria publică a României a ajuns la 54,3% din PIB la finele lunii noiembrie 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a... detalii

Ultimii și la productivitatea muncii în agricultură

România s-a situat pe ultimul loc între statele membre UE (și) la evoluția productivității muncii în agricultură, potrivit datelor publicate de Eurostat la finalul anului trecut. Cu o scădere a... detalii