Plățile cu instrumente de debit refuzate de bănci au crescut, în septembrie, cu 14% față de august, de la 555 de milioane de lei la aproape 634 de milioane de lei, reiese din datele colectate la Centrala Incidentelor de Plăți din Banca Națională a României, citate de Agerpres.
În același timp, și numărul de operațiuni respinse de bănci a crescut de la 6.786 în august la 6.995 în septembrie. Numărul de refuzuri la plată este, însă, cu mult sub cel din urmă cu un an, când au fost înregistrate 9.487 de incidente de plată.
Cea mai mare parte a tranzacțiilor refuzate de bănci, atât ca valoare cât și ca număr de incidente, provine din plățile cu bilete la ordin. În septembrie, valoarea sumelor refuzate provenite din plăți cu aceste instrumente a fost de 622 de milioane de lei, în creștere de la 543 de milioane de lei în luna anterioară. Ca număr, plățile cu bilete la ordin respinse de bănci au crescut de la 6.499 în august la 6.711 o lună mai târziu.
La plățile cu cecuri, sumele refuzate la plată au scăzut, ușor, de la 11,9 milioane de lei în august la aproape 11,8 milioane de lei în septembrie.
Comparativ cu anul trecut, plățile cu instrumente de debit refuzate de bănci consemnează o scădere, de la 773,7 milioane de lei în octombrie 2014, la 634 milioane de lei în septembrie 2015.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii