Planurile Bancii Transilvania pentru 2018: integrarea completa a Bancpost, replicarea modelului de succes si in Republica Moldova

Autor:

Bancherul.ro
2018-02-22 22:02

Banca Transilvania si-a setat un obiectiv apreciat ca ambitios: integrarea completa a Bancpost, intr-o perioada de opt luni, dupa primirea aprobarilor din partea BNR si Consiliul Concurentei, bazandu-se pe experienta reusita cu Volksbank.

“Din 1 ianarie 2019 vom functiona si raporta ca o singura entitate sub brandul Banca Transilvania”, a spus Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania, in cadrul teleconferintei cu investitorii si analistii din 17 februarie.

“Dupa cum stiti, am semnat anul trecut contractul de preluare a Bancpost, acum suntem in faza de obtinere a aprobarilor de la Consiliul Concurentei si BNR, pe care estimam ca le vom primi in cursul lunii martie, astfel ca speram sa incepem integrarea Bancpost din aprilie.”

Avand experienta Volksbank, avem planul ambitios de a intregra Bancpost intr-un termen de 8 luni, astfel ca din 1 ianarie 2019 vom functiona si raporta ca o singura entitate sub brandul Banca Transilvania.

Am avut de asemenea prima achizitie in afara Romaniei, impreuna cu BERD detinem 66% din Victoriabank in Republica Moldova, a treia banca dupa active, iar in februarie am lansat oferta de preluare a restului actiunilor. Echipa noastra deja a fost instalata acolo si suntem foarte multumiti de structura bancii in privinta tehnologiilor, clientilor, produselor, este foarte apropiata de a noastra.

Vrem sa replicam in Moldova povestea noastra de succes.

Victoriabank are ca obiective pentru acest an dublarea activitatii si obtinerea unui profit solid cu care actionarii nostri sunt obisnuiti.
Creste cererea de credite din partea firmelor

Omer Tetik:

In ultimele luni ale anului trecut si in primele doua din acest an cererea de credite corporate a crescut, un semn ca investitiile amanate in trecut incep sa se realizeze. Totusi, exista strategii diferite ale antreprenorilor: in timp ce unii amana investitiile din cauza cresterii cursului si a dobanzilor, altii considera ca este ultimul moment pentru a profita de dobanzile inca mici.

Anul 2017 a fost pentru noi anul accelerarii cresterii organice, cu o cresere a activelor de 15%, echivalentul a 9 miliarde lei. Creditele au crescut cu 10%, pana la 30 miliarde lei.

A fost un efort important facut de banca, am acordat 190.000 de credite in valaloare de 12,7 miliarde lei.

Depozitele au crescut cu 17% la peste 40 miliarde lei.

Ne mandrim si cu investitiile in tehnologie: la inceputul anului am lansat BT Pay.

BT Micro are deja 3.500 clienti, un inceput excelent.

Pachetele nelimitate de cont curent sunt utilizate de peste 100.000 firme mici, fiind vorba de pachete similiare cu cele de telefonie: platesti abonament si faci un numar de tranzactii fara comisioane.

Robotul Livia livreaza informatii despre conturi nu doar prin telefon ci si prin Massenger si Skype.

Am aniversat si 3 milioane de clienti cu carduri, cel mai mare emitent din Romania, care ne ajuta sa cladim loialitatea dar si sa facem cross-selling.

Inlocuim vechile ATM-uri, cele noi sunt deja in 180.000 de locatii.

Am inceput sa investim in firme de tehnologii, am achizitionat o cota minoritara la Pago, aplicatie de plati facturi, care are 15.000 de clienti.

Profit in crestere, fara castigurile exceptionale din 2016

Omer Tetik:

Desi 2016 a fost un an cu multe castiguri exceptionale, precum vanzarea actiunilor Visa sau scutirea de impozit pe profit, anul trecut am reusit un profit la acelasi nivel.

NII a crescut cu 6% iar fara impactul activelor Volksbank, cresterea este de 11%.

Suntem printre putinele banci care am reusit sa majoram veniturile din comisioane, a caror pondere din total venituri 22%, tinta pentru urmatorii ani este sa ajungem la 30%, in ciuda presiunii concurentei si a reglementarilor de reducere a comisioanelor. E o dovada a mai multor operatiuni efectuate de clienti.

Am avut cheltuieli mai mari cu salariile, dar pe de alta parte am luat masuri de optimizare a retelei, deja am redus-o cu 10%, respectiv 15 locatii, iar pentru acestea am avut costuri suplimentare. In 2018 credem ca suntem la nivelul optim. In ciuda integrarii la nivel teritorial – o banca in Romania, alta in Moldova – cred ca vor creste doar cu o cifra cheltuielile operationale.

Costul riscului este 0, inclusiv datorita unor schimbari in contabilitate.

Costul riscului va fi in 2018 si in urmatorii ani, data fiind volatilitatea pietei, in jurul a 120 puncte de baza.

NIM a fost stabila in 2018, va fi de 380 puncte sau mai mare, inclusiv datorita cresterii dobanzilor.

Raportul cost/income ratio, de 46%, este inca mai mare decat cel bugetat dar, e best practice in Romanian market.

31,7 miliarde lei stocul de credite brute, cu productie noua de 12 miliarde lei.

49 miliarde lei depozite de la clienti.

Datorita cresterii lichiditatii de la finalul anului trecut rata credite/depozite a ajuns la 65%.

NPL de 3,5%; iar NPE e 6%.

137% rata de acoperire cu provizioane incluzand colateralul.

Cota de piata a creditelor retail a crescut semnificativ.

350.000 clienti de mobile banking la finalul anului, acum e aproape de 400.000

Portofoul IMM: 4,3 miliarde lei si 236.000 clienti activi; 16.000 credite noi

BT Mic a acordat 3500 de credite

Anul trecut 40% din firmele nou-infiintate au ales BT pentru cont.

 

Intrebari din partea analistilor:

Despre dividende

Luand in considerare situatia Bancpost si planurile de viitor, faptul ca achizitia nu ne-a redus capitalul, astfel ca in continuare generam capital nou pentru banca, in acest an vom propune in jur de 50%, jumatate din profitul bancii urmand a fi distribuit sub forma de dividende cash. Fac mentiunea ca acesta propunere urmeaza a fi discutata si aprobata de conducerea bancii.

Costul riscului

Costul riscului a fost influentat pozitiv de eliberareaa de provizioane pentru darea in plata, de aceea am spus ca un cost normal al riscului este 120 puncte.

In T4, costul a fost sub 100 puncte, fara reversarile de provizioane.

Impactul ROBOR a fost mic in ultimele luni ale anului urmeaza in primele luni din 2018, se actualizeza o data la 6 luni.

Profitul bancii a crescut de fapt, daca se iau in considerare castigurile extraordinare din 2016, de aceea banca va continua sa produca capital.

120 puncte costul riscului nu e conservator, este un ghid pentru capitalizarea bancii, de aceea nu vrem sa fie prea optimist.

In ianuarie am trimis dosarul Bancpost atat la BNR cat si la Consiliul Concurentei, deci credem ca vom primi aprobarea in prima jumatate din martie si vom incheia tranzactia la finalul lui martie sau inceputul lui aprilie.

Preluarea Victoriabank a fost deja aprobata.

NIM va creste putin la 3,4-3,5% in acest an, include cresterea ROBOR.

Cred ca 2,75% sau 3% va fi dobanda de referinta la finalul anului.

Orice crestere a dobanzilor va avea impact pozitiv asupra NIM.

Avem sinergii bune cu Bancpost, consolidarea bancii este estimata in T2 2018.

De ce a fost o crestere de 4 miliarde lei a depozitelor in T4? Au fost plati pentru clienti la final de an, dar care scad la inceput de an. In fiecare an se intampla asta. Nu sunt depozite purtatoare de dobanda.

Cred ca va fi foarte aprope de doua cifre cresterea creditarii in acest an.

Vom distribui actionarilor si actiuni gratuite.

In acest an nu vrem sa fim agresivi in privinta achizitiilor.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii