Plafonarea dobanzilor la credite va restrictiona accesul la finantare a milioane de romani, avertizeaza IFN-urile

Autor:

Bancherul.ro
2018-03-14 08:06

Asociaţia Societăţilor Financiare din România (ALB) atrage atenţia asupra efectelor negative pe care le poate avea adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011, referitor la plafonarea dobânzilor atât la creditele ipotecare, cât şi la cele de consum, se arata intr-un comunicat de presa, in care se mai mentioneaza urmatoarele:

Deşi pare o măsură care ar trebui să aibă drept efect reglementarea pieţei de creditare în avantajul consumatorilor români, implementarea unui plafon pentru Dobânda Anuală Efectivă (DAE), fără a ţine cont de specificul fiecărui segment de creditare, ar putea avea consecinţe negative atât asupra consumatorilor, cât şi a întregii economii, fie că vorbim despre piaţa imobiliară, retail sau piaţa auto.

Plafonarea, in mod arbitrar si fara o consultare prealabila a industriei financiare, a dobanzilor la nivelul întregii pieţe de creditare poate avea ca efect limitarea accesului populatiei la soluţii de creditare pentru nevoile personale, de baza, ale acestor consumatori, cum ar fi: refinantare, cheltuieli medicale, bunuri de folosinta indelungata (electrocasnice – televizoare, frigidere, masini de spalat, sisteme de incalzire), cheltuieli ocazionate de renovarea locuinţei sau cheltuieli cu educaţia copiilor.

Astfel, ceea ce se doreşte a fi o măsură de protecţie a consumatorilor de servicii financiare, poate avea, însă, efect invers, iar mulţi dintre aceşti clienţi nu vor mai avea posibilitatea să acceseze credite potrivite nevoilor lor de la instituţiile reglementate.

Avand in vedere impactul economic si social la nivel national al acestei masuri, ALB Romania considera că este esentiala stabilirea unui dialog deschis si constructiv între legiuitor, autoritati si finantatori in scopul identificarii unei soluţii potrivite, atât pentru consumatorii de produse financiare, cât şi pentru industria de creditare.

În acest sens, ALB a trimis biroului permanent al Camerei Deputaților o solicitare de prelungire a termenului până la care pot fi depuse amendamente. Termenul propus inițial este 14 martie 2018, mult prea scurt pentru a permite o analiză amănunțită și o dezbarere informată.

Instituţiile financiare nebancare membre ALB, care au 1,7 milioane de clienti activi, au acordat credite de consum noi in valoare de 5,2 miliarde lei in 2017, finantand astfel nevoile diverse ale consumatorilor de diverse varste si niveluri de venit.

ALB este principala asociatie profesionala care reprezinta industria de credit de consum, membrii ALB acordand aproximativ 90% din totalul creditarii nebancare din Romania si apartin unor grupuri financiare prestigioase la nivel international cu practici comerciale responsabile astfel (in ordine alfabetica): BRD Finance, BT Direct, Cetelem, ERB Retail Services, Garanti Credite de Consum, Provident Financial, TBI Credit, Unicredit Consumer Financing.

Comentarii

De la: Elena DobrinSubiect:

PORIRE ILEAGALA RAIFFESEN BANK

Comentariu:

In 29.11.2019 m-am trezit cu toata suma pe care o aveam in cont blocata. Notificarea a fost facuta in aceeasi zi. Am sunat la banca sa mi se spuna dece mi s-a blocat contul de pensii , eu neavand nicio notificare si niciun proces care sa vizeze o datorie neplatita. Am sunat la banca si mi s-a spus sa vorbesc la departamentul popriri. Suma totala este de730 leI. Mi-am amintit ca in urma cu 10 ani , am facut o contestatie la decizia unui procuror abuziv si incompetent. Contestatia a fost acceptata si am primit rezolutia procurorului sef ca se infirma decizia acelui procuror si suma de 7300 lei va suportata de la bugetul statului in aprile 2009. Am depus o copie la circa financiara sector2. Am trimis si bancii aceasta rezolutie,solicitand ridicarea popririi.In 11.12.2020 banca mi-a retnut din pensie si restul sumei pana ca cuantumul de 730 lei ignorand total e-mailurile si telefoanele mele zilnice. Nici pana astazi nu stiu cine a cerut poprirea ignorand o decizie a Ministerului Public.In toti acesti 10 ani , nu am rimit nicio notificare de la nimeni.Banca ma trimite de la Ana la Caiafa in loc sa imi inapoieze banii retinuti ilegal. Nici macar nu stiu sa imi spuna clar cine a trimis si cu ce dovada de datorie aceastacerere de poprire. INSEAMNA CA LA ACESTA BANCA ORICINE SI ORICAND POATE CERE POPRIRI ABUZIVE FARA NICIO EXPLICATIE. ATENTIE MARE CLIENTI AI ACESTEI BANCI. VERIFICATI-VA ZILNIC CONTURILE DACA NU VRETI SA RAMANETI FARA BANI AIUREA.APROPOS DIN PENSIA MEA FABULOS DEMARE IN VALOARE DE 810 LEI MANCA MI-A RETINUT IN 11.12,2020 CCA 500 LEI. FELICITARI RAIFFESEN BANK PENTRU COMPETENTA SI CUMSTITI SA VA TRATATI CLIENTII.

De la: Elena DobrinSubiect:

PORIRE ILEAGALA RAIFFESEN BANK

Comentariu:

...730 LEI nu 7300

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: IFN

Card de credit BT Direct cu plati in rate si 5% bonus la cumparaturile in Dedeman

BT Direct și Dedeman lansează Cardul Direct Dedeman, card de credit co-branded destinat finanțării instant a planurilor de amenajare și modernizare a casei și grădinii, conform unui comunicat de presa,... detalii

Creditarea microfermelor, o prioritate pentru Patria Credit IFN

Patria Credit IFN, cea mai veche instituție financiară nebancară dedicată microfinanțării din România, continuă să sprijine dezvoltarea agriculturii și a antreprenoriatului rural prin acces facil la finanțare, conform unui comunicat,... detalii

Care este impactul social al microcreditelor acordate de Patria Credit?

Patria Credit, un jucător important în sectorul microfinanțării din România, primește sprijinul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 49.950 de euro, pentru extinderea studiului privind impactul socio-economic... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii