Piata imobiliara da primele semne de temperare
Autor: Bancherul.ro
2008-05-26 16:25
Pe parcursul anului 2008, preturile apartamentelor noi nu vor scădea, iar în cele mai multe cazuri vor înregistra cresteri, dar nu acelasi lucru se poate spune despre piata apartamentelor vechi, care ar fi înregistrat deja scăderi în primele luni din 2008 cu circa 10%, sustin analistii imobiliari.
Potrivit specialistilor în domeniu, din anul 2002 si până în prezent, preturile pe piata românească de real estate au crescut spectaculos, iar în ultimii cinci ani, valoarea de piată a apartamentelor, vilelor si terenurilor a crescut cu procente de peste 500- 600%.
De asemenea, ultimul studiu al UniCredit, prezentat în luna mai la reuniunea BERD de la Kiev, arăta că preturile imobiliare din Bucuresti sunt printre cele mai mari din centrul si estul Europei, locuitorii Capitalei fiind nevoiti să plătească echivalentul a sapte salarii medii brute pentru a cumpăra un metru pătrat construit. Datele statistice indică, astfel, faptul că un metru pătrat într-o locuintă deja folosită costa anul trecut în Bucuresti, în medie, 2.177 euro/mp, iar în ceea ce priveste locuintele noi un metru pătrat costa în 2007, în medie, 2.475 euro/mp, fată de 1.779 euro/mp în 2005.
Cu toate acestea, economistii UniCredit văd anumite semne că piata imobiliară din Bucuresti ar putea suferi o temperare în perioada următoare.
Aceeasi părere o împărtăsesc si reprezentantii dezvoltatorilor imobiliari. Potrivit acestora, piata imobiliară din România constituie încă o piată emergentă, dar “ar fi naiv” să ne asteptam în continuare la cresteri de preturi la fel de spectaculoase ca în anii precedenti. "Ca orice altă piată bursieră sau de real estate din lume, si piata românească de real estate trebuie să aibă atât cresteri, cât si stagnări sau chiar descresteri ciclice. Important este că întotdeauna proprietătile imobiliare reprezintă investitii profitabile pe termen lung, chiar si în termeni reali ajustati cu inflatia", a arătat presedintele companiei imobiliare Perfect Casa, Jeni Dragomir.
În ceea ce priveste statisticile din acest an, datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din România (UNNPR) arată ca numărul de tranzactii imobiliare din România a crescut în primele două luni cu 21,85% până la 77.703, fată de 63.772 în acelasi interval din 2007. Ca valoare, în primele două luni ale anului, taxele virate la bugetul de stat si bugetele locale în urma tranzactiilor imobiliare au crescut cu 30,36%, până la 175,03 milioane lei, de la 134,26 milioane lei cât erau în intervalul ianuarie-februarie 2007. În acelasi timp, actele de garantie imobiliară au crescut în perioada ianuarie-februarie 2008 cu 36,78% la 30.925, de la 22.609 în primele două luni din 2007.
Cu toate acestea, ritmul de crestere este mai scăzut ca la sfârsitul anului trecut. Astfel, dacă în luna noiembrie 2007 au fost realizate 50.519 tranzactii, iar în decembrie 48.897, în primele două luni din 2008 tranzactiile au scăzut, în ianuarie 2008 la 33.478, iar în februarie 2008 la 44.225.
O piată în curs de “temperare” este si perceptia evaluatorilor asupra pietei imobiliare. Astfel, reprezentantii ai Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din România (ANEVAR) se asteptau, încă de la începutul anului, la o crestere lentă a preturilor pe piata imobiliară rezidentială. Pe viitor, preturile din piata imobiliară românească vor creste lent, iar singurele scăderi se vor observa în profitul dezvoltatorilor, datorită costurilor foarte ridicate cu forta de muncă si materiile prime, sustinea, la sfârsitul lunii februarie, vicepresedintele ANEVAR, Speranta Munteanu.
Reprezentantul companiei de evaluare Darian, Adrian Crivii, consideră, la rândul său, că piata, pe diferitele ei segmente, se situează undeva între temperarea ritmului de crestere si stagnare. "Acest lucru se datorează în primul rând înăspririi conditiilor de creditare, menite tocmai să limiteze consumul si să echilibreze raportul dintre oferta competitivă de pe piată si cererea solvabilă, iar în al doilea rând, cresterii numărului de spatii locative noi. În ceea ce priveste terenurile, chiar dacă se înregistrează în continuare cresteri, se poate observa că a dispărut aspectul speculativ din tranzactii, ceea ce temperează, si aici, preturile", a mai spus Adrian Crivii. În privinta evolutiei preturilor de pe piata imobiliară rezidentială, Crivii estimează o crestere de maxim 10 - 15% pentru 2008, la segmentele cele mai competitive.
În ceea ce priveste aspectele financiare, specialistii sustin că accesul la credite s-ar putea îngreuna în perioada următoare, în ciuda faptului că băncile au început să finanteze chiar si 100% din valoarea imobilelor pe care vor să le cumpere clientii. Şi asta pentru că dobânzile la împrumuturile în lei cresc pe măsură ce Banca Natională a României (BNR) măreste dobânda de politică monetară, situată, în prezent, la 9,75% pe an.
Creditele în euro, preferate de multi dintre cei care îsi cumpără case, nu sunt nici ele lipsite de posibilitatea unei cresteri a dobânzii, în conditiile în care Banca Centrală Europeană (BCE), cea care stabileste nivelul dobânzii cheie pentru zona euro, se arată îngrijorată în primul rând de nivelul ridicat al inflatiei, motiv pentru care balanta se înclină mai degrabă spre o majorare a dobânzii la euro, decât spre scăderea acesteia.
În plus, apare o altă problemă semnificativă la contractarea unui credit, indiferent de evolutia dobânzilor, atunci când băncile refuză să acorde un împrumut din cauza vechimii mari a imobilului cu care este ipotecat creditul.
Preturile imobilelor vechi vor scădea în următorii 3-4 ani, pe fondul cresterii ofertei de apartamente noi
Directorul Târgului National Imobiliar si al companiei Admedia, Vlad Vlăscean, crede că preturile imobilelor vechi se vor prăbusi în următorii trei-patru ani pe fondul ofertei mai mari de imobile noi si datorită orientării clientilor către acest tip de locuinte.
Această tendintă de reorientare a clientilor a fost remarcată, cum era de asteptat, si de consultantii imobiliari. Acestia sustin că numărul celor care optează pentru apartamente noi este în crestere. "Scăderea preturilor la apartamentele vechi depinde foarte mult de numărul de apartamente noi livrate. Ritmul de livrare al apartamentelor noi nu este încă foarte ridicat, deci scăderea va fi în trepte si cred că procentul va fi undeva între 10-25% în următorii ani", declara recent George Ivan, consultant în cadrul departamentului rezidential al companiei de consultantă imobiliară DTZ Echinox.
De altfel, pretul locuintelor vechi continuă să rămână crescut tocmai datorită unei oferte de locuinte noi cu mult sub cerere, fapt accentuat de nefinalizarea la timp a unor importante proiecte rezidentiale.
Presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), Adrian Vascu, declara în februarie că pretul mare si uneori speculativ al locuintelor vechi este sustinut printre altele de nefinalizarea la timp a proiectelor noi anuntate pe piată, de nivelul ridicat al cererii, dar si de unele aspecte financiare cum ar fi cursul valutar si dobânzile. Acesta a mai spus recent că nerealizarea proiectelor noi pe anul 2007 a fost în proportie de circa 40%, iar populatia este tot mai disperată să se mute într-o casă proprie.
Cu toate acestea, piata locuintelor vechi a început să cunoască nu numai o stagnare, dar chiar o scădere.
"Asa cum era de asteptat, preturile apartamentelor din blocurile vechi au scăzut în prima parte a anului cu aproximativ 10% fată de valorile de la finalul anului trecut. Pe fondul aparitiei noilor proiecte rezidentiale, cererea pe acest segment este în scădere, mai ales că, în momentul de fată, multi dintre proprietarii acestor locuinte vor să le vândă pentru a se muta în ansamblurile noi. Acest lucru înseamnă o ofertă mai mare pe piată pe acest segment, al apartamentelor vechi, ceea ce pune presiune pe preturi", a declarat pentru NewsIn, managing partner Darian, Adrian Crivii.
Nici piata apartamentelor noi nu va cunoaste cresteri spectaculoase
Pe de altă parte, Adrian Crivii a subliniat că nici proiectele rezidentiale noi nu au înregistrat cresteri majore în prima parte a anului.
Directorul Târgului National Imobiliar si al companiei Admedia, Vlad Vlăscean a declarat că începutul anului 2008 a adus o scumpire de circa 10% la locuintele noi.
"Apartamentele noi se vând în continuare, iar dezvoltatorii anuntă proiecte noi pentru că cererea la nivelul Bucurestiului nu este încă acoperită. Desi ne aflăm într-o perioadă în care se înregistrează de obicei o scădere a vânzărilor, vara ne fiind cea mai bună perioadă pentru rezidentiale, apartamentele noi se tranzactionează destul de bine, iar pretul acestora a înregistrat o crestere de 10-15% de la începutul anului. În plus, la nivel general putem vorbi chiar de o crestere semnificativă a ritmului de vânzare comparativ cu anul trecut. Desigur, pentru că proiectele sunt mult mai numeroase, oamenii au mai multe optiuni, motiv pentru care cererea se disipează în piată", a declarat pentru NewsIn, Irina Petrescu, partener al companiei imobiliare ESOP Consulting.
George Dimitriu, agent exclusiv al ansamblului rezidential Obor Towers a spus pentru NewsIn că apartamentele s-au vândut, în acest an, chiar mai bine decât în 2007, în conditiile în care, din ianuarie 2008 până acum, s-a înregistrat o majorare a pretului de aproximativ 10 procente.
La rândul lor, reprezentantii companiei imobiliare CBRE Eurisko estimează că pretul pe metrul pătrat construit al locuintelor noi va creste în acest an cu 10-30% din cauza majorării pretului terenurilor disponibile, al utilitătilor, materialelor de constructie si fortei de muncă, iar per ansamblu, pretul final de vânzare al apartamentelor noi va creste cu 5-15%. "În perioada următoare vor exista corectii pentru preturile nejustificate ale locuintelor, însă preturile de vânzare nu vor scădea atâta vreme cât există o cerere potential ridicată. Pentru 2008, pe segmentul rezidential estimăm doar o scădere a ritmului de crestere a preturilor", a spus managerul departamentului de evaluare al CBRE Eurisko, Adrian Nicolescu.
Nu o scădere reală, ci doar o încetinire a ritmului de crestere a pietei este aprecierea presedintelui ANEVAR, Adrian Vascu. Aceasta declara recent că preturile din piata imobiliară, văzute din afară, pot părea ridicate fată de puterea de cumpărare a românilor, dar totusi există în continuare bani care "se miscă de la vânzători la cumpărători", iar atâta timp cât cererea există nu poate fi vorba de o scădere a pietei imobiliare.
Comentarii
Adauga un comentariu
Adauga un comentariu folosind contul de Facebook
Alte stiri din categoria: Analiza
Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi
CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii
Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023
indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituČiile de credit, persoane juridice romane Či de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii
La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme
Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opČiunea de actualizare a datelor 100% detalii
Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?
Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii
- Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023
- Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023
- Genoxinvest, o frauda online deghizata in platforma de investitii in criptomonede
- Raiffeisen nu-si despagubeste clientii fraudati online
- BRD plateste o dobanda de doar 0,1% la depozitele vechi, in stoc
- Bancile au facut un profit record de 10 miliarde lei in 2022
- Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul, obligati de judecatori sa achite prima de stat unui fost client
- Profitul bancilor, in crestere cu 19%
- Indicatorii sistemului bancar la finalul T1 2022
- Topul reclamaČiilor la bÄnci ĂŽnregistrate la Reclamatiibanci.ro
Criza COVID-19
- In majoritatea unitatilor BRD se poate intra fara certificat verde
- La BCR se poate intra fara certificat verde
- Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus
- CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde
- Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA
Topuri Banci
- Topul bancilor dupa active si cota de piata in perioada 2022-2015
- Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale
- Topul bancilor la active in 2019
- Topul celor mai mari banci din Romania dupa valoarea activelor in 2018
- Topul bancilor dupa active in 2017
Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
- BÄncile din România nu au majorat comisioanele aferente operaČiunilor ĂŽn numerar
- Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani
- Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022
- Romanii stiu educatie financiara de nota 7
- Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%
ROBOR
- ROBOR: ce este, cum se calculeaza, ce il influenteaza, explicat de Asociatia Pietelor Financiare
- ROBOR a scazut la 1,59%, dupa ce BNR a redus dobanda la 1,25%
- Dobanzile variabile la creditele noi in lei nu scad, pentru ca IRCC ramane aproape neschimbat, la 2,4%, desi ROBOR s-a micsorat cu un punct, la 2,2%
- IRCC, indicele de dobanda pentru creditele in lei ale persoanelor fizice, a scazut la 1,75%, dar nu va avea efecte imediate pe piata creditarii
- Istoricul ROBOR la 3 luni, in perioada 01.08.1995 - 31.12.2019
Taxa bancara
- Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor
- Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare
- Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste
- Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici
- Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor
Statistici BNR
- Deficitul contului curent, aproape 20 miliarde euro dupÄ primele nouÄ luni
- Deficitul contului curent, aproape 18 miliarde euro dupÄ primele opt luni
- Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni
- Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro dupÄ prima treime a anului
- Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro
Legislatie
- Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor Ĺi Fondul de garantare a depozitelor bancare
- Rambursarea anticipata a unui credit, conform OUG 50/2010
- OUG nr.21 din 1992 privind protectia consumatorului, actualizata
- Legea nr. 190 din 1999 privind creditul ipotecar pentru investiČii imobiliare
- Reguli privind stabilirea ratelor de referinĹŁÄ ROBID Ĺi ROBOR
Lege plafonare dobanzi credite
- BNR propune Parlamentului plafonarea dobanzilor la creditele bancilor intre 1,5 si 4 ori peste DAE medie, in functie de tipul creditului; in cazul IFN-urilor, plafonarea dobanzilor nu se justifica
- Legile privind plafonarea dobanzilor la credite si a datoriilor preluate de firmele de recuperare se discuta in Parlament (actualizat)
- Legea privind plafonarea dobanzilor la credite nu a fost inclusa pe ordinea de zi a comisiilor din Camera Deputatilor
- Senatorul Zamfir, despre plafonarea dobanzilor la credite: numai bou-i consecvent!
- Parlamentul dezbate marti legile de plafonare a dobanzilor la credite si a datoriilor cesionate de banci firmelor de recuperare (actualizat)
Anunturi banci
- Cate reclamatii primeste Intesa Sanpaolo Bank si cum le gestioneaza
- Platile instant, posibile la 13 banci
- Aplicatia CEC app va functiona doar pe telefoane cu Android minim 8 sau iOS minim 12
- Bancile comunica automat cu ANAF situatia popririlor
- BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat
Analize economice
- InflaČia anualÄ a crescut marginal
- ComerČul cu amÄnuntul - ĂŽn creČtere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni
- România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice În PIB
- România, tot prima ĂŽn UE la inflaČia anualÄ, dar decalajul s-a redus
- Exporturile lunare ĂŽn august, la cel mai redus nivel din ultimul an
Ministerul Finantelor
- Datoria publicÄ, 51,4% din PIB la mijlocul anului
- Deficit bugetar de 3,6% din PIB dupÄ prima jumÄtate a anului
- Deficit bugetar de 3,4% din PIB dupÄ primele cinci luni ale anului
- Deficit bugetar ĂŽngrijorÄtor dupÄ prima treime a anului
- Deficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului
Biroul de Credit
- FUNDAMENTAREA LEGALITATII PRELUCRARII DATELOR PERSONALE IN SISTEMUL BIROULUI DE CREDIT
- BCR: prelucrarea datelor personale la Biroul de Credit
- Care banci si IFN-uri raporteaza clientii la Biroul de Credit
- Ce trebuie sa stim despre Biroul de Credit
- Care este procedura BCR de raportare a clientilor la Biroul de Credit
Procese
- ANPC pierde un proces cu Intesa si ARB privind modul de calcul al ratelor la credite
- Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari
- Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat
- Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi
- Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)
Stiri economice
- Datoria publicÄ, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024
- -5,44% din PIB, deficit bugetar ĂŽnaintea ultimului trimestru din 2024
- PreČurile industriale - scÄdere ĂŽn august dar indicele anual a continuat sÄ creascÄ
- România, pe locul 4 ĂŽn UE la scÄderea preČurilor agricole
- Industria prelucrÄtoare, evoluČie neconvingÄtoare pe luna iulie 2024
Statistici
- România, pe locul trei ĂŽn UE la creČterea costului muncii ĂŽn T2 2024
- Cheltuielile cu pensiile - România, pe locul 19 În UE ca pondere În PIB
- Dobanda din Cehia a crescut cu 7 puncte intr-un singur an
- Care este valoarea salariului minim brut si net pe economie in 2024?
- Cat va fi salariul brut si net in Romania in 2024, 2025, 2026 si 2027, conform prognozei oficiale
FNGCIMM
- Programul IMM Invest continua si in 2021
- Garantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020
- Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021
- Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor
- Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM
Calculator de credite
- ROBOR la 3 luni a scazut cu aproape un punct, dupa masurile luate de BNR; cu cat se reduce rata la credite?
- In ce mall din sectorul 4 pot face o simulare pentru o refinantare?
Noutati BCE
- Acord intre BCE si BNR pentru supravegherea bancilor
- Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%
- BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%
- Dobânda pe termen lung a continuat sÄ scadÄ in septembrie 2022. Ecartul faČÄ de Polonia Či Cehia, redus semnificativ
- Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%
Noutati EBA
- Bancile romanesti detin cele mai multe titluri de stat din Europa
- Guidelines on legislative and non-legislative moratoria on loan repayments applied in the light of the COVID-19 crisis
- The EBA reactivates its Guidelines on legislative and non-legislative moratoria
- EBA publishes 2018 EU-wide stress test results
- EBA launches 2018 EU-wide transparency exercise
Noutati FGDB
- Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB
- Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei
- Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti
- Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate
- Depozitele bancare nu intra in campania electorala
CSALB
- La CSALB poti castiga un litigiu cu banca pe care l-ai pierde in instanta
- Negocierile dintre banci si clienti la CSALB, in crestere cu 30%
- Sondaj: dobanda fixa la credite, considerata mai buna decat cea variabila, desi este mai mare
- CSALB: Romanii cu credite cautÄ soluČii pentru reducerea ratelor. Cum raspund bancile
- O firma care a facut un schimb valutar gresit s-a inteles cu banca, prin intermediul CSALB
First Bank
- Ce trebuie sa faca cei care au asigurare la credit emisa de Euroins
- First Bank este reprezentanta Eurobank in Romania: ce se intampla cu creditele Bancpost?
- Clientii First Bank pot face plati prin Google Pay
- First Bank anunta rezultatele financiare din prima jumatate a anului 2021
- First Bank are o noua aplicatie de mobile banking
Noutati FMI
- FMI: criza COVID-19 se transforma in criza economica si financiara in 2020, suntem pregatiti cu 1 trilion (o mie de miliarde) de dolari, pentru a ajuta tarile in dificultate; prioritatea sunt ajutoarele financiare pentru familiile si firmele vulnerabile
- FMI cere BNR sa intareasca politica monetara iar Guvernului sa modifice legea pensiilor
- FMI: majorarea salariilor din sectorul public si legea pensiilor ar trebui reevaluate
- IMF statement of the 2018 Article IV Mission to Romania
- Jaewoo Lee, new IMF mission chief for Romania and Bulgaria
Noutati BERD
- Creditele neperformante (npl) - statistici BERD
- BERD este ingrijorata de investigatia autoritatilor din Republica Moldova la Victoria Bank, subsidiara Bancii Transilvania
- BERD dezvaluie cat a platit pe actiunile Piraeus Bank
- ING Bank si BERD finanteaza parcul logistic CTPark Bucharest
- EBRD hails Moldova banking breakthrough
Noutati Federal Reserve
- Federal Reserve anunta noi masuri extinse pentru combaterea crizei COVID-19, care produce pagube "imense" in Statele Unite si in lume
- Federal Reserve urca dobanda la 2,25%
- Federal Reserve decided to maintain the target range for the federal funds rate at 1-1/2 to 1-3/4 percent
- Federal Reserve majoreaza dobanda de referinta pentru dolar la 1,5% - 1,75%
- Federal Reserve issues FOMC statement
Noutati BEI
- BEI a redus cu 31% sprijinul acordat Romaniei in 2018
- Romania implements SME Initiative: EUR 580 m for Romanian businesses
- European Investment Bank (EIB) is lending EUR 20 million to Agricover Credit IFN
Mobile banking
- Comisioanele BRD pentru MyBRD Mobile, MyBRD Net, My BRD SMS
- Termeni si conditii contractuale ale serviciului You BRD
- Recomandari de securitate ale BRD pentru utilizatorii de internet/mobile banking
- CEC Bank - Ghid utilizare token sub forma de card bancar
- Cinci banci permit platile cu telefonul mobil prin Google Pay
Noutati Comisia Europeana
- Avertismentul Comitetului European pentru risc sistemic (CERS) privind vulnerabilitÄČile din sistemul financiar al Uniunii
- Cele mai mici preturi din Europa sunt in Romania
- State aid: Commission refers Romania to Court for failure to recover illegal aid worth up to âŹ92 million
- Comisia Europeana publica raportul privind progresele inregistrate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV)
- Infringements: Commission refers Greece, Ireland and Romania to the Court of Justice for not implementing anti-money laundering rules
Noutati BVB
- BET AeRO, primul indice pentru piata AeRO, la BVB
- Laptaria cu Caimac s-a listat pe piata AeRO a BVB
- Banca Transilvania plateste un dividend brut pe actiune de 0,17 lei din profitul pe 2018
- Obligatiunile Bancii Transilvania se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti
- Obligatiunile Good Pople SA (FRU21) au debutat pe piata AeRO
Institutul National de Statistica
- Deficitul balanČei comerciale la 9 luni, cu 15% mai mare faČÄ de aceeaČi perioadÄ a anului trecut
- ProducČia industrialÄ, ĂŽn scÄdere semnificativÄ
- Pensia realÄ, ĂŽn creČtere cu 8,7% pe luna august 2024
- Avansul PIB pe T1 2024, majorat la +0,5%
- Industria prelucrÄtoare a trecut pe plus ĂŽn aprilie 2024
Informatii utile asigurari
- Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023
- Asigurarea ĂŽmpotriva dezastrelor, valabilÄ Či in caz de faliment
- Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului
- Cum functioneaza o asigurare de viata Metropolitan pentru un credit la Banca Transilvania?
- Care sunt documente necesare pentru dosarul de dauna la Cardif?
ING Bank
- La ING se vor putea face plati instant din decembrie 2022
- Cum evitam tentativele de frauda online?
- Clientii ING Bank trebuie sa-si actualizeze aplicatia Home Bank pana in 20 martie
- Obligatiunile Rockcastle, cel mai mare proprietar de centre comerciale din Europa Centrala si de Est, intermediata de ING Bank
- ING Bank transforma departamentul de responsabilitate sociala intr-unul de sustenabilitate
Ultimele Comentarii
-
!
Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii
-
Bancnote vechi
Numar de ... detalii
-
Bancnote vechi
Am 3 bancnote vechi:1-1000000lei;1-5000lei;1-100000;mai multe bancnote cu eclipsa de ... detalii
-
Schimbare numar telefon Raiffeisen
Puteti schimba numarul de telefon la Raiffeisen din aplicatia Smart Mobile/Raiffeisen Online, ... detalii