LEASING | Ultima Ora

Piata de leasing financiar creste cu 16%, la 769 milioane euro finantari noi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-08-11 20:29

Piata de leasing financiar din România a inregistrat la 30.06.2015 un volum total nou finantat in valoare de 769 milioane Euro, in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului 2014, anunta Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania intr-un comunicat, in care se mai arata urmatoarele:

"Distributia pe tipuri de active finantate a fost urmatoarea:

- 77,5% (596 milioane Euro) autoturisme si vehicule comerciale;
- 20% (154 milioane Euro) echipamente;
- 2,5% (19 milioane Euro) imobiliare.

La nivel de volume nou finantate, vehiculele au inregistrat o crestere de 18% fata de aceeasi perioada a anului precendent.

Din punctul de vedere al finantarii pe categorii de vehicule, ponderile au ramas la un nivel constant comparativ cu aceeasi perioada a anului 2014, autoturismele reprezentand, inca, o pondere majoritara de 47% din totalul volumului nou finantat in domeniul vehiculelor, urmate de vehiculele comerciale grele, cu o pondere de 41%, vehiculele comerciale usoare, cu 10%, precum si alte categorii de vehicule in proportie de 2%.

Rezultatele primului semestru ne confirma asteptarile pentru o evolutie pozitiva a pietei de leasing in 2015, in cadrul unui climat favorabil cresterilor pe toate domeniile importante pentru economie. Piata auto a fost finantata prin leasing financiar cu 600 de milioane de Euro in primul semestru al acestui an, segmentul vehiculelor fiind in continuare principalul motor de crestere al industriei, sustinut insa de un alt element foarte important, si anume cresterea notorietatii leasingului in randul companiilor, numarul IMM-urilor care au apelat la servicii de leasing financiar fiind in crestere anul acesta fata de 2014”, a declarat Felix Daniliuc, presedintele ALB.

In comparatie cu aceeasi perioada a anului 2014, la finalul primului semestru al anului 2015 s-a inregistrat o crestere a finantarii sectorului constructiilor (de la 14% la 22%), in tendinta similara cu finantarea echipamentelor medicale (de la 5% la 10%) si cu industria alimentara (de la 5% la 7%). Finantarea echipamentelor agricole se mentine la acelasi nivel ridicat, reprezentand o pondere majoritara de 27% din finantarea echipamentelor in leasing financiar.

Ponderea finantarii echipamentelor destinate altor industrii este in scadere dupa cum urmeaza: echipamentele destinate industriei de prelucrare a lemnului (scadere de la 6% la 3%), finantarea tehnologiei in domeniul energiei de la 7% la 3% si industria metalurgica (de la 7% la 6%).

Finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta. Sectorul imobiliar, mentine minimul istoric din 2013 si 2014, cu o pondere de 2,5% din total finantari, fiind, in concordanta cu contextul general al pietei imobiliare din România.

Clientii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (98%) din totalul finantarilor, urmati de persoanele fizice (2%). Majoritatea persoanelor juridice care apeleaza la leasing financiar ca sursa de finantare a achizitiilor necesare activitatii lor economice o reprezinta IMM-urile. Parteneriatul public-privat inscrie o pondere de 0% indicând lipsa de apetit a autoritatilor publice pentru acest model de finantare a proiectelor de investitii la nivel national.

Durata de finantare cel mai des intâlnita este de 4-5 ani (33%), urmata de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 1 an (4%) si 7-15 ani (2%). Aceasta ultima perioada este caracteristica finantarii sectorului imobiliar.

Cea mai mare cota de piata este inregistrata de firmele de leasing financiar subsidiare bancilor, cu 81% din total, urmat de cele captive producatorilor cu 15% si de companiile de leasing financiar independente, cu 4%.

ALB reprezinta 86% din piata de leasing financiar din România. ALB este membra a Federatiei Europene a Asociatiilor Societatilor de Leasing – Leaseurope si coordoneaza Grupul de lucru CEE al Leaseurope prin Secretarul General."

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Raiffeisen Digital Bank se inchide in Romania

Raiffeisen Digital Bank se inchide in Romania din luna martie 2025, a anuntat banca lansata in primavara anului trecut. "Ne pare rău să vă informăm că Raiffeisen Digital Bank AG își va înceta operațiunile și își va închide activitatea bancară detalii

Banca Transilvania isi continua cresterea sustinuta: +30% la operatiuni, +23% la credite, in primele 9 luni din 2024

Banca Transilvania a anuntat rezultatele obtinute in primele 9 luni din 2024: - Soldul creditelor nete a înregistrat o creștere 23% față de sfârșitul anului trecut; - Numărului total al operațiunilor procesate, în creștere cu 30,7%; - Numărul detalii

Problele de functionare a aplicatiei Revolut

Aplicatia Revolut a avut probleme de functionare pe parcursul zilei de astazi, conform reclamatiilor clientilor: "Aplicatia nu functioneaza. E pentru ultima oara cand imi tin toti banii in contul Revolut", conform unei postari pe pagina Facebook a Revolut. Banca a confirmat detalii

BCR lanseaza o noua varianta de plati cu numarul de telefon, o alternativa la Alias Pay

BCR lanseaza o noua varianta de plati doar cu telefonul, fara IBAN, cu cardurile Visa, o alternativa la platile tip AliasPay. Clientii persoane fizice ai BCR care au carduri Visa vor putea face plati, din aplicatia George, doar pe baza numarului de telefon, catre clientii altor banci din detalii

 



 

Ultimele Comentarii