BANCI | Ultima Ora

Peste 130 tone de carne de porc contaminata cu dioxina au intrat in Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-10 18:13

Peste 130 tone de carne de porc contaminată cu dioxină au intrat în România în ultimile trei luni, a declarat a declarat miercuri vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Csutak.

Astfel, 40 de tone de carne de porc au fost descoperite la Cluj, 70 de tone în judeţele Prahova, Vâlcea şi Bucureşti, şi încă 20 de tone într-un depozit central din Bucureşti.

Cele 40 de tone de carne de lucru din Cluj, au fost distribuite în 24 de judeţe la 36 de firme, iar din totalul cantităţii s-au găsit 4.373 kg.

Cele 20 de tone din Bucureşti au mers către cinci firme din trei judete: Olt, Ilfov şi Buzău. În judeţul Olt au fost identificate până în prezent 5.254 kg, iar în Ilfov s-au făcut controale la trei firme.

Astfel, una dintre ele a uilizat integral 1.044 kg, o a doua a utilizat 4.534 de kg de carne de porc care au fost procesate şi introduse pe piaţă în judeţul Teleorman. A treia firma a folosit 1.811 kg din care, după procesare au rezulta 2.252 kg de produse. Din cantitatea rezultată, 1.774 au fost sechestrate, iar restul au fost livrate pe piaţă.

"Carnea de porc intrata pe parcursul celor trei luni trei luni a intrat în procesare şi nu direct pe piaţă, de aceea consider că nu ridică niciun risc asupra celor care au consumat deja", a spus Laszlo Csutak.

Contactat telefonic, Sorin Minea, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, a declarat pentru NewsIn că firma care a importat cele 3,6 tone se numeşte Meatteam. "Este vorba de Meatteam, unul dintre cei mai mari traderi din domeniu. Îi cunosc şi pe cei care au cumpărat de la el dar nu fac parte din asociaţie şi nu le dau numele. Importatorul a adus carnea la începutul lunii noiembrie, iar alerta a fost dată la sfârşitul lunii", a spus Minea.

În prezent s-au făcut notificări la opt punct de frontieră din partea de est a ţării pentru a se face control la toate importurile de porc care intră în ţară.

Dioxinele reprezintă un grup de compuşi chimici care au anumite caracteristici comune chimice şi biologice. Există câteva sute de astfel de compuşi care fac parte din trei clase de substanţe înrudite. Dioxinele se formează în urma proceselor de ardere, cum ar fi combustia deşeurilor sau a combustibililor (lemn, ulei sau cărbune).

De asemenea, dioxinele apar dintr-o multitudine de surse naturale, cum ar fi arderea pădurilor şi ierburilor, erupţiile vulcanice, ce contribuie la creşterea nivelului de dioxine în mediul ambiant.

Începând cu anul 1920, nivelul de dioxine a crescut la nivel global, ca urmare a industrializării. Scăderea nivelurilor de dioxine din mediu şi încercarea de a controla acest fenomen de poluare a mediului, a început cu anii 1970 atunci când dioxinele au fost recunoscute ca substanţe chimice cu toxicitate ridicată. Datorită faptului că sunt atât de răspândite în mediul înconjurător, dioxinele sunt prezente inclusiv în organismul uman.

Studiile de specialitate au demonstrat că expunerea la cantităţi suficient de mari de dioxină, poate provoca un număr de reacţii adverse privind sănătatea, în funcţie de o serie de factori ce includ nivelul, perioada şi frecvenţa expunerii.

Cea mai întâlnită problemă legată de sănătate este acneea severă, care se manifestă prin leziuni care apar în special la nivelul feţei şi părţii superioare a corpului. Alte efecte ale expunerii la o cantitate mare de dioxină sunt iritaţii ale pielii, creşterea excesivă a părului pe corp, depigmenarea, deteriorarea lobului mijlociu al ficatului.

Una din preocupările cele mai importante în ceea ce priveşte efectele dioxinelor asupra organismului uman este apariţia cancerului la adulţi. În urma studiilor efectuate pe animale, privind expunerea la niveluri scăzute de dioxine pe o perioadă îndelungată de timp, s-a concluzionat că pot declanşa efecte negative în ceea ce priveşte dezvoltarea şi reproducerea.

În urma analizelor de risc efectuate la nivelul Comunităţii Europene, Comisia Europeană a adoptat în decembrie 2006 Regulamentul CE nr. 1881/2006 prin care sunt stabilite nivelurile maxime admise de anumiţi contaminanţi în anumite produse alimentare, inclusiv nivelurile de dioxine şi dioxine similare PCB.

Comisia Europeană menţionează faptul că nivelul maxim admis, de 1 pg/g grăsime de porc, stabilit prin regulamentul european pentru nivelul maxim admis de dioxine şi 1,5 pg/g grăsime de porc stabilit pentru suma dioxinelor şi PCB-urilor similare dioxinelor este de de 100 de ori mai mic decât rezultatele analizelor, dar posibilele reacţii adverse asupra sănătăţii publice au fost evaluate luând în considerare expunerea pe termen lung la aceşti contaminanţi.

O expunere pe termen scurt nu prezintă reacţii adverse pentru sănătatea publică. Cu toate acestea Comisia recomandă îndepărtarea din lanţul alimentar a produselor având un grad de contaminare mare în vederea limitării populaţiei la expunerea ingerării de contaminanţi.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Banca Transilvania are un rating mai bun

Fitch Ratings îmbunătățeÈ™te rating-ul Băncii Transilvania, de la ”BB+” la ”BBB-”, cu perspectivă stabilă, pe termen lung, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga: Noul rating investment grade reflectă îmbunătățirea mediului detalii

Numele beneficiarului unui transfer bancar, afisat la 17 banci

BRD, Exim Banca Romaneasca si Credit Europe Bank sunt ultimele trei banci care au integrat recent serviciul afisare nume beneficar (SANB) oferit de Transfond, care afiseaza numele destinatarului unei plati, sub contul IBAN. Potrivit Transfond, serviciul are ca scop prevenirea fraudelor detalii

Banca Transilvania si-a imbunatatit perspectiva de crestere a ratingului

Moody’s Ratings confirmă rating-urile Băncii Transilvania acordate pentru prima oară în 2023 È™i îmbunătățeste perspectiva, de la stabilă la pozitivă, pentru rating-ul de depozit pe termen lung (Baa2) È™i rating-ul de emitent (Baa3), anunta banca intr-un comunicat, in detalii

Legea pentru plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, in vigoare de luni

Legea 243 din 2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) intra in vigoare, de luni, 11 noiembrie. Legea obliga IFN-urile sa limiteze dobanzile la 1% pe zi in cazul creditelor de pana la 5.000 de lei, 0,8% la imprumuturile de pana detalii

 



 

Ultimele Comentarii