Patria Credit si-a inmultit creditele pentru agricultori cu 14%

Autor:

Bancherul.ro
2024-05-30 07:57

Patria Credit înregistrează rezultate pozitive pentru al 8-lea an consecutiv, cu o creștere de 14% a portofoliului de credite și 44% a profitului, în anul 2023, conform unui comunicat, in care se adauga:

• Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară specializată în acordarea de microcredite pentru agricultori, a înregistrat în 2023 un profit net de 8,54 mil. lei, înregistrând o creștere de 44 %, față de anul 2022;

• Portofoliul de credite a ajuns la 184 mil. lei, în creștere cu 14% față de finalul anului 2022;

• 84% din portofoliul de credite reprezintă credite pentru investiții și parte din acesta este securizat cu garanții prin programe de garantare oferite de Fondul European de Investiții (Invest EU, EASI);

• Anul trecut, au fost încheiate mai multe noi acorduri cu parteneri inteaționali printre care cel mai mare ca volum este cel semnat cu CEB (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei) pentru finanțarea unui proiect în valoare de 20.000.000 EUR, dedicat finanțării micilor fermieri și întreprinderilor rurale, cu acces limitat la servicii financiare și accelerării procesului de digitalizare a instituției.

Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară, parte a Patria Bank Group, a înregistrat în 2023 un profit net de 8.54 milioane lei și a raportat o creștere a portofoliului cu +14%, la o valoare de 184 milioane lei. Vânzările de credite noi au înregistrat o ușoară creștere față de 2022 (+1%) până la 94 mil. lei.

Instituția a continuat să sprijine micii antreprenori din mediul rural, în special pe cei implicați în legumicultură, să-și dezvolte activitatea, să mențină sau să creeze noi locuri de muncă, construind pe experiența celor peste 20 de ani de activitate în acest domeniu.

În 2023, instituția a obținut un profit net de 8.54 mil. lei, în creștere cu 44% față de 2022. În structura portofoliului se menține ponderea ridicată a agriculturii, astfel încât 81% din portofoliul de credite au fost acordate clienților din acest domeniu.

De asemenea, 84% din portofoliul de credite reprezintă credite pentru investiții, iar cea mai mare parte din portofoliu este securizat cu garanții prin programe de garantare oferite de Fondul European de Investiții (InvestEU, Easi).

“Anul 2023 a adus pentru Patria Credit o serie de realizări prin care ne-am menținut în topul instituțiilor financiare nebancare ca actor responsabil și implicat în incluziunea financiară din mediul rural. Prin tot ceea am inițiat și am creat anul trecut am adus pentru micii antreprenori din mediul rural noi resurse și posibilități de dezvoltare.

Am încheiat anul prin semnarea contractului cu CEB (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei) ceea ce a reprezentat pentru noi o garantare a rolului și misiunii noastre de implicare în comunitate prin microfinanțare.”, spune Raluca Andreica, Director General Patria Credit.

În anul 2023, Patria Credit a fost recertificată pentru următorii patru ani, de către Comisia Europeană, îndeplinind 100% din cerințele obligatorii de conformare cu Codul european de bună conduită pentru fuizarea de microcredite. Codul definește un set de standarde comune pentru sectorul microfinanțării din Europa. 

Alături de parteneriatul cu CEB (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei), în 2023, Patria Credit a semnat mai multe acorduri cu parteneri inteaționali, printre care și cel cu REDI – Roma Entrepreneurship Development Initiative, ce este unic în piața de microfinanțare din România. Acest parteneriat are ca obiect un împrumut și un plafon de garantare pentru finanțarea antreprenorilor romi, plafon ce a fost utilizat integral până la finalul anului.

În linie cu strategia propusă pentru anul 2023, au continuat proiectele Agritech cu fuizori parteneri de tehnologie agrícolă și proiectul inte de digitalizare și modeizare a întregii arhitecturi IT. Astfel, Patria Credit a parcurs etapele pentru migrarea la o nouă platformă modeizată, proces ce a fost finalizat la începutul anului 2024.

Creșterea continuă a rezultatelor Patria Credit, din ultimii 8 ani, este dată de suma eforturilor depuse și consecvența în susținerea incluziunii financiare a micilor antreprenori din mediul rural, din cei peste 20 de ani de experiență.

Au contribuit la aceste rezultate și tehnologia de creditare adaptată la nevoile micilor antreprenori și o echipă de specialiști care lucrează și fac parte din comunitățile în care instituția își desfășoară activitatea.

Despre Patria Credit | www.patriacredit.ro

Patria Credit IFN SA este o instituție financiară nebancară (IFN) care susține eforturile antreprenorilor din mediul rural și urbanul mic, precum și impactul lor pozitiv asupra comunităților acestora. Specializată în finanțarea agricultorilor, Patria Credit este membră a European Microfinance Network (EMN) şi Microfinance Centre (MFC) și prima instituție financiară nebancară dedicată microfinanțării din România, cu aproape 20 de ani de experiență și mai bine de 18.000 de clienți finanțați. 

Istoria Patria Credit a început în 1996, inițial ca program al organizației World Vision, evoluând ulterior în fundație și apoi în IFN. În prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscută de Codul European de Bună Conduită inițiat de Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea și impactul activității de microfinanțare realizate în România. 

Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implică în proiecte de susținere a agriculturii, de dezvoltare a spațiului rural și de relansare a educației agricole, precum Crescătoria de afaceri, Mândru să fiu fermier (alături de Fundația World Vision România), Fundația pentru Dezvoltarea Agriculturii (FD Agri) etc.

În 2021, Patria Credit și Patria Bank au reactivat Fundația Patria Credit, prin intermediul căreia urmăresc reducerea excluziunii sociale, economice și financiare a comunităților rurale, promovarea popularizării practicilor agricole durabile, facilitarea creșterii noii generații de tineri fermieri și creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța dezvoltării comunităților rurale.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Profil

Aplicațiile BT Pay și BT Go înlocuiesc BT24 și NeoBT

BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii

Banca Transilvania introduce inteligența artificială în BT Pay

Utilizatorii BT Pay au la dispoziție un asistent virtual (Chat BT) pentru informații cu privire la funcționalitățile aplicației, precum și despre produsele și serviciile Băncii Transilvania, anunta banca intr-un comunicat,... detalii

De cine este detinuta Garanti BBVA Romania?

Actionarul majoritar al Garanti BBVA Romania este G Netherlands B.V., o companie cu raspundere limitata cu sediul in Amsterdam, Olanda, care este detinuta 100% in mod indirect de Turkiye Garanti... detalii

Credite cu garantii UE pentru legumicultori, fermieri si mici afaceri de la Patria Credit

Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară parte a Patria Bank Group, anunță semnarea unui nou acord de garantare cu Fondul European de Investiții (FEI), prin programul EUInvest, pentru acordarea... detalii