• Patria Credit, instituție financiară nebancară specializată în acordarea de microcredite pentru agricultori, a înregistrat în 2022 un profit net de 1,55 mil. euro, marcând al 7-lea an de creștere susținută
• Portofoliul de credite a ajuns la 32,5 mil. de euro, în creștere cu 22% față de finalul lui 2021
• Peste 74% din portofoliu sunt credite cu garanție europeana, în valoare de cca 24 milioane de euro, echivalentul unui număr de peste 2600 de credite EaSI și InvestEU
• Pentru 2023, instituția continuarea procesului de digitalizare și noi proiecte de incluziune financiară, alături de deschiderea de noi unități
Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară parte a Patria Bank Group, a înregistrat în 2022 un profit net de 1,55 milioane de euro și a raportat o creștere a portofoliului cu +22%, la o valoare de 32,5 milioane de euro, conform unui comunicat de credit, in care se adauga:
Printre instituțiile financiare bancare locale, Patria Credit este cel mai mare finanțator al fermelor mici, sub 10 ha, din mediul rural, peste 74% dintre micro creditele acordate fiind oferite cu garanție europeana, prin parteneriatul strategic cu Fondul European de Investiții și programele EaSI și InvestEU.
Cei mai mulți clienți ai instituției continuă să fie și in 2022 din Muntenia (58,5%), principalul bazin legumicol. O creștere de +5% puncte procentuale a numărului de clienți a fost înregistrată în zona Moldovei.
Cea mai mare parte din clienți continuă să fie agricultori, 83% din total clienți, segmentele de afaceri mici și comerț înregistrând o creștere cumulată de 5%, fată de 2021, pe fondul cresțerii cererilor de finanțare din partea micilor afaceri rurale non-agro.
Valoarea medie a finanțării acordate a crescut cu 1.000 de euro, la 11.817 euro, echivalent în lei, pe fondul creșterii numărului de credite de valoare mare, peste 25.000 de euro, la 32,6%, fată de 23.1% in 2021. Totodată, fermierii și micii antreprenori au crescut valoare investițiilor realizate în 2022, investițiile fiind cea mai importantă destinație a finanțărilor oferite de Patria Credit (88,3% din total).
Creditele cu garanție europeană continuă să fie cele mai căutate produse
„Sunt 7 ani de creștere constantă: a portofoliului, creștere cu două cifre chiar, a volumului de vânzări, a numărului de clienți și un profit foarte solid, de 1,55 milioane de euro în ultimul an (2022), la o calitate a portofoliului foarte bună. Toate acestea sunt rezultatul concentrării pe a fi cea mai bună opțiune pentru fermele mici, a parteneriatelor strategice cu instituțiile europene și dedicării de a contribui real la creșterea incluziunii financiare.”, spune Raluca Andreica, CEO al Patria Credit.
„Astfel, cu o direcție clară, cu fundamente solide ale business-ului și cu deschiderea de a finanța fermierii și micile afaceri care nu au acces la finanțarea bancară clasică, am reușit ca în ultimii 7 ani să ducem peste 86,8 milioane de euro in micile comunități rurale.”
Cea mai mare parte a portofoliului de credite o constituie EaSI, un credit fără garanții reale, garantat de Uniunea Europeană, instrument care din 2022 a fost înlocuit de InvestEU, care reunește sub un singur acoperiș multitudinea de instrumente financiare ale Uniunii Europene disponibile în prezent pentru a sprijini investițiile în tarile membre ale Uniunii Europene.
Noul program a adus și creșterea sumei pe care o pot accesa fermierii și micile afaceri, până la 50.000 EUR (echivalent lei 240.000), volume importante de credite fiind deja înregistrate in cadrul noului produs, peste 7.1 milioane de euro.
[1]
La rezultatul din 2022 al Patria Credit a contribuit de asemenea și calitatea portfoliului. Creditele restante cu întârzieri la plată de peste 30 de zile au reprezentat mai puțin peste 3.6% din portofoliul total al Patria Credit (4.02% la 31 Decembrie 2021), urmare a preocupării continue de optimizarea a proceselor de colectare a creanțelor restante dar și a abordarii prundente în politica de creditare.
“Ne bucură totodata faptul că anul trecut am reușit împreună cu Fundația Patria Credit să realizăm primul studiu despre impactul social al microfinanțării. După o analiză în profunzime a evoluției pe 10 ani a principalilor indicatori socio-economici din trei comunități rurale și mic urbane, unde am finanțat un număr considerabil de clienți, putem confirma cu date suplimentare că microfinanțarea contribuie la progresul și prosperitatea familiilor de agricultori din mediul rural.” a mai menționat Raluca Andreica.
Tot în 2022, după proiectul -pilot de digitalizare în beneficiul producătorilor de legume, constând în instalarea de sonde de colectare a parametrilor agro-meteorologici în culturile de legume, pentru a simplifica managementul ciclurilor de producție, controlul factorilor de mediu și al factorilor de stres sau risc la adresa culturilor, Patria Credit a lansat programul Ferma Inteligentă.
Prin acest program, orice fermier poate accesa o ofertă preferențială pentru solutia Enten, partener agritech local, și adopta astfel celor mai bune decizii pentru creșterea randamentelor agricole, reducerea costurile de producție și o mai mare reziliență în fața provocărilor aduse de schimbările climatice.
În 2023, noi proiecte de incluziune, digitalizare și extindere rețea
Pentru anul în curs, Patria Credit se pregătește să lanseze noua arhitectură IT, care va permite optimizări semnificative ale procesului de înrolare noi clienți, eficiență operațională, o mai facilă integrare cu parteneri de dezvoltare și, cel mai important pentru clienți, o aprobare rapidă a creditelor, în mai puțin de 48 de ore.
Patria Credit va continua procesul de consolidare a retelei de unități după ce în 2022 doua noi unități au fost deschise Buzău și Reșița.
Mai mult, urmându-și misiunea de promotor și contributor la incluziunea financiară și economică a micilor antreprenori, la început de an 2023, Patria Credit a semnat cu REDI Development Fund un parteneriat local unic pentru finanțarea antreprenorilor romi, cu precădere agricultori, din micile comunități rurale din țară. Prin intermediul acestui parteneriat, vor fi finanțate afacerile gestionate de cetățeni de etnie romă și afacerile locale care angajează muncitori de etnie romă, programului dedicat fiind „Microfinanțarea nu are etnie”.
Despre Patria Credit IFN
Patria Credit IFN SA este o instituție financiară nebancară (IFN) care susține eforturile micilor fermiri si antreprenorilor, precum și impactul lor pozitiv asupra comunităților rurale. Specializată în finanțarea agricultorilor, Patria Credit este membră a European Microfinance Network (EMN) şi Microfinance Centre (MFC) și prima instituție financiară nebancară dedicată microfinanțării din România, cu aproape 20 de ani de experiență și mai bine de 18.000 de clienți finanțați. Istoria Patria Credit a început în 1996, inițial ca program al organizației World Vision, evoluând ulterior în fundație și apoi în IFN.
În prezent, activitatea Patria Credit IFN este recunoscută de Codul European de Bună Conduită inițiat de Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune din cadrul Comisiei Europene, pentru calitatea și impactul activității de microfinanțare realizate în România. Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implică în proiecte de susținere a agriculturii, de dezvoltare a spațiului rural și de susținere a tranziției micilor fermieri către o agricultură sustenabila (Programul Ferma Inteligentă).
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii