Parlamentul a dat, miercuri, votul final pe Legea privind înființarea Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială, a anunțat viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, citat de Agerpres.
“Parlamentul României, în înțelepciunea sa, tocmai a dat astăzi (miercuri—n.r.) ultimul vot final al legislației prin care se înființează Comitetul Național de Supraveghere Macroprudențială. El va intra în funcțiune de îndată ce Legea va fi publicată în Monitorul Oficial, după care vom avea un cadru național instituționalizat în care să discutăm amenințările la adresa stabilității financiare”, a declarat miercuri Olteanu, citat de Agerpres.
Potrivit reprezentanților băncii centrale, un astfel de organism a fost înființat și la nivelul Uniunii Europene — Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS) — ca urmare a evoluțiilor din timpul crizei și de după aceasta. Acesta, la rândul său, a emis recomandarea ca fiecare stat să înființeze un comitet similar.
Conform recomandării, acest organism putea fi înființat în cadrul Băncii Naționale sau la Autoritatea de Supraveghere Financiară fie ca organism independent. România a ales a treia variantă, însă aceasta a fost respinsă în Parlament.
În Uniunea Europeană, 24 de țări au adoptat legea și au înființat această instituție.
Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudențială (CNSM) evaluează riscurile asupra economiei și face recomandări, inclusiv Guvernului, pentru combaterea acestora, iar dacă nu ține cont de aceste recomandări Executivul își asumă responsabilitatea fără să mai poată da vina pe faptul că nu a fost avertizat, declara guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în vara anului trecut pe fondul dezbaterilor din societate privind oportunitatea înființării unui astfel de organism.
Guvernatorul BNR va fi presedintele CNSM.
Isarescu a explicat că recomandările Comitetului, ca și răspunsurile instituției vizate, sunt transmise în scris și vor fi cuprinse într-un raport anual care va fi supus aprobării Parlamentului.
Guvernatorul a mai spus că acest organism are rol preventiv și se va ocupa cu evaluarea riscurilor care planează asupra economiei naționale, astfel încât să se poată anticipa o nouă criză financiară și să se poată acționa pentru limitarea efectelor acesteia.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii