Senatorii din subcomisia privind activitatea managerială a CEC doresc ca această instituţie să le pună la dispoziţie normele bancare în baza cărora acordă credite, precum si lista creditelor speciale acordate de aceasta banca, precum cel de 1,3 milioane de euro pentru un teren agricol primit de Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu.
Propunerea a aparţinut senatorului PSD Sorin Bota care a solicitat ca, pe lângă invitarea prim-vicepreşedintelui CEC şi a Consiliului de Administraţie care se ocupă de creditare, CEC să comunice o listă cu normele bancare aprobate de BNR în baza cărora lucrează şi acordă credite.
“Eu v-aş sugera să comunicaţi CEC-ului să participe şi prim-vicepreşedintele CEC şi ceilalţi membri din boardul CEC care se ocupă de creditare. Nu ne interesează vicepreşedintele administrativ al CEC-ului, cei care decid din punct de vedere al acordării creditelor, al politicii bancare, să ne pună la dispoziţie până atunci normele bancare aprobate de BNR în baza cărora lucrează CEC şi acordă credite şi să ne transmită o listă începând cu anul 2011 cu creditele speciale, cu creditele acordate în afara politicii normale de creditare – acele credite care se acordă ca orice afacere a unei bănci în condiţii speciale, în care decide directorul de sucursală din judeţe sau preşedintele sau vicepreşedintele din centrală, în baza competenţelor pe care le au fiecare şi a sumei maxime (…) pe care o pot acorda”, a declarat Bota în cadrul primei şedinţe a acestei subcomisii speciale, citat de Agepres.
Senatorul PNL Iulian Dumitrescu a susţinut că membrii comisiei nu sunt interesaţi “de un credit făcut de o persoană anume”.
“Scopul acestei comisii este să studieze activitatea managementului CEC-ului indiferent şi să dăm un raport cât mai obiectiv vizavi de această activitate. Nu ne interesează un credit luat de o persoană fizică”, a adăugat Dumitrescu.
Vicepremierul Daniel Chiţoiu şi preşedintele CEC, Radu Gheţea, vor fi audiaţi de senatorii din subcomisia privind activitatea managerială a CEC pe 9 decembrie, au decis marţi senatorii Comisiei de buget-finanţe, în cadrul căreia funcţionează acest for.
Propunerea a aparţinut preşedintelui Comisiei, Cosmin Nicula, care a argumentat că aceste audieri ţin cont de calendarul votat luni de Birourile reunite ale Parlamentului privind dezbaterea bugetului de stat şi bugetul asigurărilor sociale.
Astfel, Cosmin Nicula a propus ca activitatea subcomisiei speciale pentru CEC să se desfăşoare în perioada 9 – 12 decembrie, iar în prima zi să fie audiaţi vicepremierul Chiţoiu şi directorul CEC.
Pe 10 decembrie vor fi audiaţi prim-vicepreşedintele CEC, Andrei Stamatian, şi membrii Consiliului de Administraţie al instituţiei.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii