Parlamentarii au decis sa aplice bancilor o noua pedeapsa, dupa darea in plata: conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric

Autor:

Bancherul.ro
2016-10-04 22:05

Deputatii din comisiile de specialitate au decis astazi sa sustina in unanimitate un proiect de lege privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF), in valoare de aproape 6 miliarde lei, la cursul istoric, din data la care au fost acordate, cele mai multe in 2007 si 2008, cand un CHF era in jur de doar doi lei, la jumatate fata de patru lei cat a ajuns in prezent.

Ceea ce inseamna ca rate lunare la creditele convertite in lei s-ar putea injumatati, in conditiile in care dobanzile in lei raman la acelasi nivel ca cele in CHF.

Propunerea legislativa (un amendament la o lege mai veche) a venit din partea deputatului PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii privind darea in plata, care se dovedeste, cel putin pana acum, o lege populista, intrucat doar in jur de 4.000 de clienti ai bancilor au apelat la ea.

Atat darea in plata, cat si conversia la cursul istoric, au fost primite cu bucurie de parlamentari, care au avut astfel ocazia sa se lanseze in atacuri virulente la adresa bancilor, pozand in vasnici aparatori ai clientilor abuzati de acestia, cu speranta ca vor fi rasplati cu un vot la alegerile din iarna.

Bancile si-au facut in ultimii ani o imagine tot mai rea din cauza faptului ca nu au reusit sa negocieze amiabil cu clientii loviti de criza noi conditii de creditare mai favorabile, astfel ca acestia au initiat o serie de proteste si procese in justitie pe tema clauzelor abuzive si a creditelor in franci.

Astfel incat criticile impotriva bancilor au succes garantat, iar acestea cu greu mai pot veni cu contraargumente credibile, chiar si la aberatii precum cele proliferate in ultimul timp de parlamentari precum Andreea Paul.

Asa se explica succesul fulgerator al unor legi populiste adoptate explicit cu scopul ca acestea sa fie pedepsite pentru ca si-ar fi inselat clientii.

Legea conversiei ar putea fi votata in comisii saptamana viitoare, urmand ca dupa aceea sa ajunga in plenul Camera Deputatilor pentru votul final. (Vezi aici detalii)

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii