OTP Bank isi face reclama inselatoare la credite, cu o dobanda mult mai mica decat cea reala

Autor:

Bancherul.ro
2019-04-21 23:10

OTP Bank isi promoveaza creditele de nevoi personale cu o dobanda valabila doar in anumite conditii speciale, mult mai mica decat cea standard, destinata majoritatii clientilor.

Astfel, la creditele de consum, dobanda din reclamele OTP Bank este “de la 8,69%”, dobanda valabila insa doar pentru clientii cu venituri mari, de peste 5.000 de lei.

Dobanda este mai mare cu aproape 1,5 puncte, respectiv 9,99%, pentru clientii cu venituri intre 2.500 si 5.000 de lei si ajunge la 10,99% la cei cu salarii sub 2.500 de lei, adica majoritatea romanilor.

Dobanda din reclama este valabila, de asemenea, doar cu conditia incasarii salariului intr-un cont al bancii, altfel este cu doua puncte mai mare, si ajunge la 12,99%.

Daca OTP Bank ar fi cinstita cu publicul si cu potentialii sai clienti, atunci ar fi trebuit sa mentioneze nu doar dobanda cea mai mica, ci si cea mai mare, respectiv 12,99%, dupa cum a facut recent si ING Bank, in urma criticilor Bancherul.ro.

Iar pentru ca OTP Bank sa fie cinstita pe deplin, ar trebui sa mentioneze in reclame nu doar dobanda nominala, ci si costul total al unui credit, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care ajunge la 13,79%.

Asadar, costul real al creditului cu dobanda “de la 8,69%” este 13,79%, cu peste 4 puncte mai mare.

De altfel, bancile sunt obligate de lege sa afiseze, alaturi de dobanda, cu litere la fel de mari, si DAE, ceea ce OTP Bank, dar si alte banci, nu o fac. DAE este pitita de fiecare data undeva in subsolul reclamelor, cu litere ilizibile.

 

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii