OTP Bank devine putin mai transparenta in oferta de credite ipotecare, dar in continuare isi face reclama incorecta, pentru a ascunde ca are una dintre cele mai mari dobanzi

Autor:

Bancherul.ro
2020-02-17 20:51

OTP Bank a schimbat structura de dobanzi pentru creditele ipotecare, care sunt acum putin mai transparente, dar nu in totalitate. Pe de alta parte, banca isi prezinta in continuare incorect costurile acestui imprumut, pentru a ascunde ca are una dintre cele mai mari dobanzi din piata.

Dupa ce Bancherul.ro a aratat cum a ajuns OTP Bank pe locul doi in topul celor mai ieftine credite ipotecare, desi avea cea mai mare dobanda dintre cele mai mari 17 banci romanesti, banca maghiara si-a modificat structura de costuri.

Acum, dobanzile la un credit ipotecar al OTP Bank nu mai sunt “de la 5,48% * pana la 7,78%”, unde asteriscul ascundea ca pentru acea dobanda mica trebuie indeplinite patru conditii, printre care incasarea salariului intr-un cont al bancii.

Noile dobanzi sunt structurate dupa doua criterii principale: incasarea salariului intr-un cont al bancii si valoarea imprumutului, dupa modelul practicat de mai multe banci.

Pentru incasarea salariului intr-un cont al bancii, dobanda standard scade cu 0,6 puncte procentuale, iar pentru imprumuturile cu valori de peste 200.000 de lei, dobanda se diminueaza cu 0,3 puncte.

Dar si in noua structura de preturi, creditele imobiliare ale OTP Bank raman printre cele mai scumpe din piata, clasandu-se pe locul trei din coada clasamentului intocmit de Bancherul.ro, dupa BRD si Garanti BBVA. (vezi foto)

Dobanzile OTP Bank ar putea fi insa si mai mari, pentru ca banca a pastrat semnul de atentionare, potrivit caruia costul imprumutului poate creste, “in functie de profilul clientului si istoricul de creditare…asupra nivelului de dobanda aplicabil profilului de client analizat pot interveni modificari atat in sens descrescator cat si crescator” (vezi foto mai jos).

[1]

Banca nu precizeaza insa cu cat poate creste dobanda si care sunt elementele luate in calcul la profilul clientului si la istoricul de creditare.

Nicio alta banca din Romania nu practica astfel de criterii neclare de ajustare a dobanzii, in functie de “profilul si istoricul de creditare al clientului”.

Din acest punct de vedere, OTP Bank continua sa practice niste costuri opace la oferta de credite ipotecare, cu scopul de a afisa o dobanda cat mai mica, pentru a atrage clienti.

OTP Bank este incorecta si in modul de prezentare a dobanzii la creditul ipotecar, inducandu-si in eroare potentialii clienti.

Mai exact, in exemplul reprezentativ pentru un credit ipotecar in lei, OTP Bank afiseaza dobanda de 5,6%, fara a mentiona ca aceasta este valabila doar in cazul in care iti incasezi veniturile intr-un cont al bancii si numai pentru imprumuturi cu valori de peste 200.000 de lei.

Daca ar fi fost corecta, banca ar fi prezentat si dobanda standard, fara incasarea veniturilor si pentru sume sub 200.000 de lei.

De asemenea, OTP Bank trebuie sa mentioneze explicit, intr-un text la vedere, nu ascuns, ca dobanzile pot fi si mai mari, in functie de profilul si istoricul de creditare al clientilor.

 

 

Comentarii

Claudiu

Ciudate negocieri

Ciudate negocieri. Nu știu de am impresia că asociația Credere este de partea băncilor. O negociere cu 30% discount din sold și conversie la cursul zilei (aproape de maximul istoric) va fi în beneficiul băncilor. Practic clienții accepta înfrângerea și convertesc la un curs enorm plătind creditul acordat in lei de 4 ori (franci nu existau nici 0,1% in Romania). Este o capcana...nu se precizează la ce dobânda se va plati in lei, ce formula de calcul, sunt multe necunoscute, practic după 12 ani in care clientul a achitat creditul peste 150% din ceea ce i s-au acordat face inca un "împrumut" in urma negocierii pentru a plăti încă 250%...poate chiar mai mult, peste câțiva ani fiind obligat să convertească în euro odată cu trecerea la euro. In Credere nu am încredere....

POPESCU

BANCILE CAMATARE

Calcul privind hotia bancilor Facem o analogie ca sa fie mai usor de inteles. Banca este o "porcarie" profesionista care vinde purcei. Ex. concret Banca iti dadea credite in 2007 - 100.000 de porci albi - la val. de 198.000 lei - la un curs de 1,98 CHF pe 30 de ani. Dobanda pe care o incaseaza este de sa zicem de 5% - respectiv vreo 50 de purcelasi albi (ps: am redus nr. porcilor sa se inteleaga mai usor) Deci pe luna trebuie sa restitui vreo 277 purcei albi (rata credit) + dobanda cei 50 de purcelasi albi. Banca nu a avut CHF cand s-a dat creditul si era obligata sa se imprumute pt a acorda acesti porci. A cumparat la un curs de 1,98 lei CHF porcii si i-a dat clientului. Acum si banca restituie porcii de unde i-a luat, deci aceeasi valuta, indiferent de curs. Pana aici ok, dar dobanda incasata de banca, adica acei 50 de purcelasi albi erau initial la un curs de 1,98 lei, iar acum este de 4,40 lei. Adica banca vinde cei 50 de purcelasi cu 4,40 lei. Initial 50 x 1,98 lei = 99 lei, iar acum 50 x 4,40 lei = 220 lei. Deci dc scadem valoarea porcilor din prezent cu valoarea porcilor de la acordare avem o surpriza. Adica 220 lei - 99 lei = 121 lei. Ce reprezinta cei 121 lei - 121 purcelasi negrii pe care ii incaseaza porcaria, adica banca. Unde erau prevazuti purcelasii negrii in contract, nicaieri. Cum se numeste in codul fiscal incasarea de venituri necuvenite .....- Deci porcaria (banca) pe langa dobanda care incaseaza in conditiile in care ti-a spus ca iti da cei mai buni porci de pe piata, in conditiile cele mai ieftine si conform clauzelor contractuale care nu au fost negociate cu niciun client, ci impuse, fara a proteja in niciun fel consumatorul ci doar pe ea in fata devalorizarii leului, nici nu vrea sa auda de renegociere - oare cum se numeste - tot o porcarie. Si ca sa fie porcaria si mai faina la ce curs iti schimba cand te duci la banca sa platesti rata fata de cursul BNR,..... cu mult mai mare ca doar in Romania misuna la tranzactii in CHF si afaceri de se fac licitatii din secunda in secunda si se si explica acest curs foarte ridicat. Asadar acea banca pe care am denumit-o la inceput "porcarie" dupa cum stim cu totii s-a purtat ca o adevarat SCROAFA cu, consumatorii. Aviz DNA, institutii abilitate, nu credeti ca ar fi timpul sa va autosesizati sa vedeti ca bancile stiau ca acest curs va exploda si si-au inselat clientii ... vezi documente Raiffeisen iesite in spatiul public prin care se adevereste ca aveau acea informatie... Astept explicatii stiintifico-fantastice din partea bancilor sa ne detalieze cum au nesimtirea ordinara sa incaseze atatia purcelasi negrii (dobanda ascunsa de altfel) in conditiile in care consumatorii sunt la pamant. Renegocierea contractului trebuie facuta in instanta si cum a decis Curtea de Apel Bucuresti intr-un caz, daca nu ma insel cu Banca Romaneasca, ratele lunare trebuiesc achitate la un curs mediu de la data acordarii pana in prezent.

Mihaela I

BANCA ROMANEASCA - NU NEGOCIAZA

Suntem considerati teroristi, cu noi nu se negociaza nimic. Cea mai de cacao banca si cica e Banca Romaneasca.

Claudiu

Excelent dl. Popescu

Excelent comentariu domnule Popescu...eu ce as vrea sa se afle si sa se demonstreze este LEGAL banca nu trebuia sa demonstreze ca avea lichiditati in CHF, sau macar un procent minim lichiditati?!? De ce nu se poate astazi acorda credite in cuie de aluminiu, de exemplu?!? Pentru ca BNR reglementeaza acest lucru, probabil o fi raspunsul. Ok, la vremea aceea ce facea?!? De nu isi schimba numele din BNR in BNB - Banca Nationala a Bancilor? Oricum este un furt pe fata atat al bancilor, cat si al BNR-ului, politicienilor etc. Este o problema de securitate nationala, daca analizeaza cineva au fost peste 1 milion de romani care au plecat din tara din aceasta cauza.

Popescu

Multumesc dl. Claudiu pt aprecieri

Am sa va raspund tot eu ca transparenta băncilor o cunoaștem cu toții. Răspunsul este DA, era perfect legal la vremea respectivă ca banca sa cumpere la licitație CHF cu lei sau depozit bilateral, dar nu cred ca a fost cazul. Problema era ca pe piata raportul era alarmant si nu s-a făcut nimic intre creditele acordate in CHF si lichiditatile+depozitele existente in CHF. Băncile s-au folosit doar informatic cumparand la licitații CHF si acordând in final vânzătorului de imobil suma in lei sau euro. Peste 90% din credite au fost schimbate in lei sau în euro in ziua acordării creditului. Motiv pentru care băncile pot fi acuzate de tranzacții suspecte privind îmbogățire prin plasamente in viitor cu dobânda atractivă care de fapt din 5% se transformă în peste 12% până la lichidarea creditului daca nu si mai mult. Acuzate că au înșelat clienții prin modul de atragere si de promovare a acestor credite pe de o parte si faptul ca știau ce urmează fără a proteja deloc consumatorii asta este mult mai grav....Mai mult de jumătate din aceste credite au fost acordate pentru achiziția de locuințe, iar clienții au fost de bună credință, nu au jucat la pariuri sau la bursa. Drepturile constitutionale ale cetățenilor au fost încălcate flagrant de către instituțiile statului ..... dar care stat, ca noi de 30 de ani nu putem vorbi de un stat democratic, ci de niste lichele care fura si fura zi de zi, iar noi plătim facturile acestora. S-a furat si scos bani din tara asta de nici romanii nu au plecat cu atata aur după ei cand la vizitat ultima data pe Decebal.

justititarul

INALTA CURTE ...

Nu inteleg de ce cand sunt atat de multe dosare avocatul poprului sta degeaba si nu sesizeaza Inalta Curte privind luarea unei decizii unitare de catre toate instantele din tara. Nu e posibil ca pe acelas tip de contract de la aceeasi banca o Judecatorie de la Cluj sau Timisoara sa se dcida conversia in CHF iar cei de la Sibiu care se cred mai destepti sa se pronunte impotriva. Oara noi cetatenii nu ar trebui sa dam statul in judecata pentru lipsa de transparenta in actul de justitie. Asta se intampla pentru ca isi permit atata timp cat nu exista raspunderea magistratului. WTF, ramai tampit - Adaptarea Contractului De Credit la 3 lei / CHF , dosar ramas definitiv la Curtea de Apel Bucuresti, impotriva Bancii Romanesti.https://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/adaptarea-contractului-de-credit-curs-valutar-adaptat/ Vorbim de acelasi contract de credit garantat cu ipoteca in aceeasi perioada si 4 instante dau verdicte diferite. Pai sa nu ramai interzis ..... Curtea de Apel Cluj sesizează Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a tranșa situația dosarelor ce au ca obiect înghețarea cursului de schimb. https://credere.ro/clujustro-curtea-de-apel-cluj-sesizat-cjue-intr-un-proces-privind-inghetarea-cursului-chf-ron Au dat la fund dosarul vreo 3 ani de zile pana au de gand sa raspunda juristii de la UE... Puteti sa zici ce vreti de unguri ba da au sange in vene .... i-au durut in cot cand i-au speriat ca isi vor retrage bancile capitalul daca ingheata cursul si l-au inghetat la timp ai acolo chiar ca erau multe dosare fata de ale noastre. Pana mea de lucruri slabe .... ai nostrii se vand pe orice ....

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi fixe la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii ani la creditele ipotecare sunt, in ordine, Banca Transilvania (BT), CEC Bank, BRD si Unicredit, conform topului realizat de Bancherul.ro pe... detalii

A aparut o noua banca digitala in Romania: Addiko Bank

O noua banca digitala, Addiko Bank, a intrat in Romania, prin intermediul subsidiarei din Slovenia a grupului bancar austriac omonim, de marime semnificativa, supervizat de Banca Centrala Europeana (BCE). Addiko... detalii