Profitul net al OTP Bank Romania a stagnat in trimestrul trei al acestui an la 10,1 milioane lei, la cursul zilei in forinti (HUF), rezultat identic cu cel din trimestrul anterior si mai mare cu 12% decat cel din trimestrul 3 din 2013, conform datelor financiare prezentate de grupul maghiar din Budapesta.
In primele 9 luni din 2014, castigul net al bancii a fost de 34,7 milioane lei, fata de o pierdere de 24,5 milioane le in aceeasi perioada a anului precedent.
OTP Bank a avut venituri de 88,2 milioane lei in trimestrul trei din 2014, in crestere cu 8% fata de trimestrul anterior si cu 16% fata de trimestrul trei din 2013.
Creditele au inregistrat o crestere anuala de 2%, in timp ce depozitele au scazut cu 1%, ajustate la evolutia cursului de schimb. Creditele de consum au avut cel mai mare avans, de 29%, urmate de creditele corporate, cu 6%, in timp ce creditele ipotecare, multe in franci elvetieni, au scazut cu 5%.
OTP Bank a propus in 2005 credite in valute aticipe, precum CHF
OTP Bank a fost prima care a adus creditele in franci elvetieni in Romania, in octombrie 2005, odata cu lansarea bancii pe piata de retail din Romania, cu scopul declarat al unei cresteri rapide a cotei de piata pana la 4-5% din totalul activelor bancare, misiune neindeplinita.
“OTP Bank România a propus anul acesta credite în valute atipice pentru piaţa românească, cum ar fi cele în franci elveţieni sau în forinţi”, anunta atunci banca. “Dobânzile la creditele ipotecare sunt 9,8% pentru lei, 8,5% pentru euro, 10% pentru dolari şi numai 6,5% pentru franci elveţieni”, preciza banca intr-un comunicat de la finalul lui 2005.
Creditele in franci elvetieni (CHF), au iscat ulterior un scandal urias in Romania si Ungaria, din cauza cresterii puternice a cursului de schimb si implicit cresterea semnificativa a costurilor clientilor, problema in curs de solutionare in prezent, atat prin procese in justitie cat si prin masuri luate de autoritati.
La finalul lui 2008, in momentul izbucnirii crizei, OTP Bank avea credite in CHF in valoare de 875 milioane lei, care s-au redus la jumate, mai exact 434 milioane lei la finalul lui 2013.
Raportul credite/depozite: 214%, dublu fata de media sistemului bancar
Raportul credite/depozite s-a imbunatatit cu 10 puncte procentuale in trimestrul 3, la 214%, datorita cresterii depozitelor corporate, insa fata de anul precedent indicele este mai ridicat cu 2 puncte procentuale.
Raportul credite/depozite al OTP Bank este dublu fata de media sistemului bancar, de sub 100%.
Creditele restructurate cu intarzieri la plata mai mici de 90 de zile au scazut la 277 milioane lei, reprezetand 6,9% din volumul total de credite de retail, fara cele pentru IMM-uri, fata de 8,6% in trimestrul anterior si la jumatate fata de ponderea de 13,9% in primul trimestru din 2013.
In trimetrul doi, OTP Bank a primit o injectie de capital in valoare de 50 de milioane lei de la grupul maghiar, in contextul preluarii subsidiarei Millennium Bank Romania.
OTP Bank si-a imbunatatit rata capitalului de rang 1 (CET 1 capital ratio) de la 12,7% la finalul lui 2013 la 14,4% in septembrie 2014, fata de un indicator de solvabilitate mediu al sistemului bancar calculat de BNR de 16,95% la finalul lunii iunie 2014.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii