Ordin nr. 5 din 25.iun.2015
Monitorul Oficial, Partea I 470 30.iun.2015
Intrare în vigoare la 30.iun.2015
Ordinul nr. 5/2015 pentru modificarea Normelor metodologice privind întocmirea raportărilor periodice cuprinzând informaţii statistice de natură financiar-contabilă, aplicabile sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din alte state membre, aprobate prin Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 5/2014, şi pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind întocmirea situaţiilor financiare FINREP la nivel individual, conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, aplicabile instituţiilor de credit în scopuri de supraveghere prudenţială, aprobate prin Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 6/2014
Având în vedere prevederile art. 59 alin. (1) şi ale art. 153 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,
Banca Naţională a României emite următorul ordin:
Art. I. – Normele metodologice privind întocmirea raportărilor periodice cuprinzând informaţii statistice de natură financiar-contabilă, aplicabile sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din alte state membre, aprobate prin Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 5/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 693 şi 693 bis din 23 septembrie 2014, cu modificările ulterioare, se modifică în conformitate cu prevederile anexei nr. 1 care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II. – Normele metodologice privind întocmirea situaţiilor financiare FINREP la nivel individual, conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, aplicabile instituţiilor de credit în scopuri de supraveghere prudenţială, aprobate prin Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 6/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 699 şi 699 bis din 24 septembrie 2014, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează în conformitate cu prevederile anexei nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. III. – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aplică începând cu raportările periodice, respectiv situaţiile financiare FINREP la nivel individual, întocmite pentru data de raportare 30 iunie 2015.
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu
Bucureşti, 25 iunie 2015.
Nr. 5.
ANEXA Nr. 1
MODIFICĂRI
ale Normelor metodologice privind întocmirea raportărilor periodice cuprinzând informaţii statistice de natură financiar-contabilă, aplicabile sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din alte state membre, aprobate prin Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 5/2014
1. La punctul 22, alineatele (5), (12), (13) şi (15) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
“(5) Pentru scopul acestui formular, termenul «expuneri» include toate instrumentele de datorie (credite şi avansuri, care includ şi soldurile de numerar la bănci centrale şi alte depozite la vedere, precum şi titluri de datorie) şi expunerile extrabilanţiere, cu excepţia celor deţinute în vederea tranzacţionării. Expunerile extrabilanţiere cuprind următoarele elemente revocabile şi irevocabile: angajamente de creditare date, garanţii financiare date şi alte angajamente date. Expunerile includ activele imobilizate şi grupurile destinate cedării, clasificate drept deţinute în vederea vânzării în conformitate cu IFRS 5.
. . . . . . . . . .
(12) Se consideră că expunerile au ieşit din categoria expunerilor neperformante atunci când toate condiţiile de mai jos sunt îndeplinite:
(a) expunerea îndeplineşte criteriile de ieşire aplicate de instituţia raportoare pentru întreruperea clasificării ca expunere depreciată sau în stare de nerambursare;
(b) situaţia debitorului s-a îmbunătăţit, astfel că devine probabil ca debitorul să îşi îndeplinească integral obligaţiile de plată, în conformitate cu condiţiile contractuale iniţiale sau modificate, după caz;
(c) debitorul nu înregistrează restanţe mai mari de 90 de zile.
O expunere trebuie să rămână clasificată ca neperformantă atât timp cât aceste criterii nu sunt îndeplinite, chiar dacă expunerea a îndeplinit deja criteriile de ieşire aplicate de instituţia raportoare pentru întreruperea clasificării ca expunere depreciată sau în stare de nerambursare, în conformitate cu IFRS, respectiv cu prevederile art. 178 din CRR.
Clasificarea unei expuneri neperformante ca activ imobilizat deţinut în vederea vânzării în conformitate cu IFRS 5 nu întrerupe clasificarea acesteia ca expunere neperformantă, având în vedere că activele imobilizate deţinute în vederea vânzării sunt incluse în sfera de definire a expunerilor neperformante.
(13) În cazul expunerilor neperformante care au făcut obiectul unor măsuri de restructurare, aplicate ca urmare a dificultăţilor financiare ale debitorului şi denumite în continuare măsuri de restructurare1, se consideră că acestea au ieşit din categoria expunerilor neperformante atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:
1 Expunerile neperformante cu măsuri de restructurare se referă la expunerile enumerate la pct. 39 alin. (18) din Normele metodologice privind întocmirea situaţiilor financiare FINREP la nivel individual, conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, aplicabile instituţiilor de credit în scopuri de supraveghere prudenţială, aprobate prin Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 6/2014, cu modificările ulterioare.
(a) expunerile nu sunt considerate a fi depreciate sau în stare de nerambursare;
(b) a trecut un an de la aplicarea măsurilor de restructurare;
(c) ca urmare a aplicării măsurilor de restructurare, nu există sume restante sau preocupări legate de rambursarea integrală a expunerii în conformitate cu condiţiile post-restructurare. Absenţa preocupărilor trebuie determinată după o analiză a situaţiei financiare a debitorului. Această condiţie se consideră îndeplinită dacă debitorul a plătit, prin intermediul plăţilor sale regulate în conformitate cu condiţiile post-restructurare, o sumă egală cu suma restantă anterior sau, după caz, cu suma care a făcut obiectul operaţiunii de write-off (dacă nu au existat sume restante) ori a demonstrat într-un alt mod capacitatea sa de a se conforma condiţiilor post-restructurare.
Aceste criterii specifice de ieşire se vor aplica în completarea criteriilor aplicate de instituţiile raportoare pentru expunerile depreciate şi pentru expunerile în stare de nerambursare, în conformitate cu IFRS, respectiv cu prevederile art. 178 din CRR.
. . . . . . . . . .
(15) Expunerile neperformante vor fi raportate pe benzi de scadenţă, în funcţie de numărul de zile de restanţă. Expunerile care nu sunt restante sau care înregistrează restanţe mai mici sau egale cu 90 de zile, dar care, totuşi, sunt identificate ca neperformante din cauza probabilităţii de nerambursare integrală, vor fi raportate într-o coloană dedicată. Expunerile care prezintă atât sume restante, cât şi probabilitate de nerambursare integrală vor fi alocate pe benzi de scadenţă, în funcţie de numărul de zile de restanţă.
Soldurile de numerar la bănci centrale şi alte depozite la vedere vor fi raportate în cadrul poziţiei 070 a formularului «Informaţii privind expunerile performante şi neperformante».
Expunerile neperformante clasificate drept deţinute în vederea vânzării în conformitate cu IFRS 5 nu vor fi raportate în formularul «Informaţii privind expunerile performante şi neperformante».”
2. La punctul 22 alineatul (19), în cadrul modelului formularului “4. Informaţii privind expunerile performante şi neperformante”, denumirea coloanei 130 se modifică şi va fi “Depreciere cumulată, modificarea cumulată a valorii juste datorată riscului de credit şi provizioane”.
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 15 ianuarie 2025, a hotărât următoarele: menținerea ratei... detalii
Minuta È™edinÈ›ei de politică monetară a Consiliului de administraÈ›ie al Băncii NaÈ›ionale a României din 8 noiembrie 2024Data publicării: 20 noiembrie 2024Membri ai Consiliului de administraÈ›ie al Băncii NaÈ›ionale a... detalii
Banca NaÈ›ională a României, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” ChiÈ™inău, organizează, în Republica Moldova, expoziÈ›ia itinerantă de promovare inteaÈ›ională a problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în... detalii
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară08.11.2024Consiliul de administraÅ£ie al Băncii NaÅ£ionale a României, întrunit în È™edinÈ›a de astăzi, 8 noiembrie 2024, a hotărât următoarele:- menÈ›inerea ratei dobânzii... detalii