Guvernele din Arabia Saudită, Rusia, Venezuela și Qatar au ajuns marți la un acord privind “înghețarea” producției de petrol la nivelurile din ianuarie, a anunțat ministrul Energiei și Industriei din Qatar, Mohamed Saleh al Sada, președintele în exercițiu al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), citat de agenția EFE.
“Cu scopul de a stabiliza piața petrolului am decis să înghețăm producția la nivelurile din ianuarie”, a spus Al Sada într-o conferință de presă ce a avut loc marți la Doha.
Al Sada a adăugat că este vorba despre ‘o măsură de care nu vor beneficia numai țările producătoare și exportatorii de petrol ci și economia globală’.
De asemenea, el și-a exprimat speranța ca și celelalte țări producătoare, fie că sunt sau nu membre OPEC, să adere la accesată inițiativă.
În acest sens, oficialul din Qatar a anunțat că va conduce o viitoare rundă de contacte cu alte țări, precum Iran și Irak.
La conferința de presă au fost prezenți și ministrul saudit al Petrolului și Resurselor Minerale, Ali al Nuaimi, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, și ministrul venezuelean al Petrolului, Eulogio del Pino.
Pe 28 ianuarie, când Novak și-a anunțat disponibilitatea de a participa la această întâlnire, acesta afirmase că Arabia Saudită ar fi propus o reducere a producției cu 5%.
Însă, el precizase că înainte de a stabili un acord privind diminuarea extracțiilor, era necesar ca toate țările producătoare și exportatoare să ajungă la “un consens” de bază.
În ultimul său raport, din 10 februarie, OPEC menționa că producția de petrol în interiorul organizației a crescut în ianuarie cu 131.000 barili pe zi.
Înainte de anunțul făcut la Doha, OPEC informa, la Viena, că barilul de petrol al grupului s-a apreciat marți cu 6,3% și a fost cotat la 28,44 dolari.
Prin această importantă majorare, petrolul OPEC își menține tendința de creștere din ultimele două zile, când barilul de petrol a câștigat deja trei dolari.
Cu toate acestea, prețul barilului de petrol de referință în OPEC se menține la cele mai reduse niveluri din ultimii peste 12 ani, din cauza excesului de ofertă de pe piață.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii