Olteanu, BNR: E posibil sa apara banci straine cu credite ipotecare mai avantajoase

Autor:

Bancherul.ro
2016-02-07 20:58

O posibila consecinta a legii privind darea in plata a caselor ipotecate ar fi aparitia in Romania a bancilor straine care sa ofere credite ipotecare supuse legislatiei din tarile de origine, mai exact cu un avans mai mic decat cel care va fi impus de bancile romanesti, considera viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

“E util sa realizam faptul ca ne aflam pe o piata a Uniunii Europene care este libera pentru serviciile financiare si ca este posibil sa apara solutii de finantare supuse legislatiei altor state, daca acelea vor fi mai atragatoare pentru consumatori”, a declarat Olteanu in cadrul unui conferinte de presa la banca nationala.

Intrebat daca e posibil ca banci din alte tari sa acorde creditare ipotecare in Romaia care sa fie supuse legislatiei din tara de origine a bancii, Olteanu a spus:

“Serviciile financiare circula liber in intreg spatiul european. De aici incolo cei care vor dori sa gandeasca o astfel de schema o vor gandi.”

Bancile straine vor putea acorda credite ipotecare in Romania fara sa li se aplice legea darii in plata?

Olteanu: Sunt convins ca vor cere consultanta si o vor plati bine. Nu vor primi bancile consultanta de specialitate din partea mea. Va repet insa ca ne aflam intr-un spatiu al circulatiei libere a serviciilor financiare, spatiul european.

Deci raspunsul e da?

Olteanu: Raspunsul e cel pe care vi l-am dat.

Deci o banca straina poate sa dea credite ipotecare fara sa i se aplice legea darii in plata?

Olteanu: Nu am legea darii in plata in acest moment si nu stiu la ce vreti sa va raspund.

O banca straina poate acorda credite in Romania fara sa i se aplice legislatia din Romania?

Olteanu: Ce inseamna sa acorde credite in Romania?

Unui cetatean roman.

Olteanu: Fara discutie. Dumneavoastra daca va duceti acum la Londra si luati un card de credit de acolo vi se aplica legea romana?

Mi se aplica legea din Marea Britanie…

Olteanu: Fara discutie, e un exemplu

Si atunci daca o banca din Anglia vine si acorda credit in Romania, ce lege se aplica?

Olteanu: Depinde de la caz la caz. O banca nici nu trebuie sa vina in Romania, poate sa opereze inclusiv de acolo. Suntem intr-o zona de circulatie libera a serviciilor financiare. Nu trebuie sa-ti infiintezi o banca in Romania pentru a da credite in Romania, asa cum o banca din Romania nu trebuie sa-si infiinteze o societate bancara proprie in Italia ca sa dea credite in Italia. Le poate da de aici.

Cu alte cuvinte, raspunsul este da. Putem lua credite de la o banca straina fara sa se aplice legea darii in plata.

Olteanu: Si acum puteti lua credite de la o banca straina. Raspunsul este: dupa caz, potrivit contractului si potrivit legislatiei din tara respectiva si din Romania. Nu exista un raspuns standard, exista diverse ipoteze.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Creditele in CHF ale Bancpost, preluate de Vista Bank de la First Bank

Creditele in franci elvetieni (CHF) acordate de Bancpost in anii 2007-2008 si apoi cesionate bancii-mama din Grecia, Eurobank, au fost preluate in administrare de Vista Bank, de la First Bank,... detalii

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee și performante din întreaga lume, spune Radu Ghețea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de Soluționare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorințe și nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• Mulți oameni sunt deconectați de la propria situație financiară. Unii nu știu care sunt veniturile familiei. Alții... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii