Dupa procesele in justitie prin care s-a obtinut in cateva cazuri inghetarea cursului la creditele in franci elvetieni (CHF) la data in care au fost acordate si mult contestata lege privind darea in plata, cele noua banci cu credite in franci, printre care Raiffeisen si Bancpost, s-ar putea confrunta acum cu o noua problema, si anume reactivarea proiectelor de lege privind conversia acestor imprumuturi din valuta in moneda nationala.
Exista doua astfel de proiecte de lege, ambele votate deja de Senat iar ulterior discutate si amanate la Camera Deputatilor. Primul este un proiect de lege sustinut de mai multi deputati UDMR, cel mai radical, care prevede conversia la cursul din data acordarii creditelor.
Al doilea proiect este cel sustinut de deputata PSD Ana Birchall, care este mai moderat, aceasta sustinand conversia creditelor in CHF la un curs mediu intre cel din data acordarii si cel din data la care se face conversia, adica o reducere de aproximativ 25% sau un discount cam de aceeasi marime la valoarea creditelor, apropiat de oferta Bancii Transilvania pentru clientii Volskank si de cea mai recenta, a OTP Bank.
Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, a declarat joi ca a primit de la Parlament un proiect de lege care prevede conversia la cursul mediu din data acordarii, fara sa ofere alte detalii, avertizand doar ca efectele ar putea fi un dezastru.
“Am vazut un proiect de ordonanta (proiect de lege privind modificarea OUG 50 n.r.) care a trecut de Senat si care va multiplica de cateva ori efectele legii in plata. E o nebunie!”, a spus Cinteza, la o conferinta la BNR (vezi aici detalii).
Ulterior, deputata PSD Ana Birchall a declarat, pentru Bancherul.ro, ca a cerut repunerea de urgenta pe ordinea de zi a comisiei de specialitate din Camera Deputatilor proiectul de lege privind conversia. (vezi aici detalii)
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii