O noua lege (cash-back) obliga magazinele nu doar sa accepte platile cu cardul, ci si sa elibereze numerar la POS-uri

Autor:

Bancherul.ro
2016-05-16 15:42

Legea pentru completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cunoscuta ca legea “cash-back”, intrucat permite utilizatorilor de carduri ca la POS-urile magazinelor sa retraga si numerar, nu doar sa achite cu cardul cumparaturile, urmeaza sa intre in vigoare din 20 mai 2016, dupa ce a fost adoptata de Parlament in 10 mai a.c.

Legea (vezi aici forma adoptata de Camera Deputatilor) a fost trimisa astazi presedintelui Romaniei in vederea promulgarii.

Unul dintre principalele obiective ale legii este sa stimuleze platile electronice in mediul rural, unde exista putine magazine cu POS-uri pentru platile cu cardul, dar si un numar limitat de bancomate. De aceea, solutia gasita a fost implementarea retragerilor de numerar de la POS-urile magazinelor.

MasterCard precizeaza intr-un comunicat ca legea initiata de deputatul UDMR Zsolt Molnar introduce si obligativitatea acceptarii platilor cu cardul pentru comerciantii cu o cifra de afaceri de minim 10.000 de euro anual, fata de 100.000 de euro anual cat este in prezent.

Aceasta inseamna ca si magazinele mici, multe dintre ele in mediul rural, vor fi obligate sa accepte platile cu cardul la POS-uri, nu doar cele mai mari, ca in prezent.

MasterCard subliniaza ca nu există niciun cost asociat comercianților pentru implementarea POS-urilor si a serviciului de cash-back, costurile fiind suportate de băncile acceptatoare.

MasterCard mai mentioneaza in comunicat ca a sustinut activ si promovat proiectul de lege, inclusiv in cadrul dezbaterilor din comisiile Camerei Deputatilor, dat fiind ca initiativa are potentialul de a creste gradul de acceptare a cardurilor, preponderent in mediul rural, unde gradul de penetrare al cardurilor este unul foarte mic.

[1]

“Salutăm adoptarea legii cash-back, care va impulsiona dezvoltarea infrastructurii POS cu precădere în mediul rural, accelerând educarea graduală a comunităților asupra utilizării cardurilor. Un prim pas în acest sens il reprezintă chiar accesul la o valoare limitată de numerar prin intermediul POS-urilor. MasterCard a susținut această inițiativă legislativă încă de la primele discuții și ne bucurăm să vedem că proiectul a fost adoptat cu aplicabilitate asupra comercianților cu o cifră de afaceri anuală de peste 10.000 euro (mulți dintre aceștia în mediul rural sau urban mic). Dorim să reafirmăm că nu există niciun cost asociat comercianților pentru implementarea POS-urilor si a serviciului de cash-back, costurile fiind suportate de băncile acceptatoare.

Pentru ca implementarea să fie cât mai eficientă și rapidă, MasterCard își anunță disponibilitatea de a oferi o derogare pentru aceste costuri până la finele anului. De asemenea, dorim sa contribuim activ cu expertiza noastră în cadrul discuțiilor pe marginea normelor metodologice ale legii, alături de toate părțile implicate, în directia implementării transparente și eficiente a acestui sistem.
MasterCard va continua să încurajeze inițiativele care vizează extinderea infrastructurii de acceptare a cardurilor, o necesitate a pieței locale, cu impact pozitiv la nivelul întregii economii. Credem că legea cash-back reprezintă un pas firesc în această direcție a fiscalizării economiei, încurajând transparența, dezvoltarea sustenabilă și progresul prin utilizarea pe scara largă a plăților electronice”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager, Romania, MasterCard.

Principalele prevederi ale legii:

– Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată sunt obligaţi sa accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit.

– Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit.

– Instituţiile emitente și acceptante vor întreprinde toate măsurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri in numerar la terminalele de plată, odată cu achiziţia de bunuri şi/sau servicii.

– Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul si care au încheiat cu emitenţii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar, sunt obligate sa acorde avansuri potrivit legii, pe toata perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afișa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informaţii privind costurile serviciului.

– Avansul prevăzut la alin. (5) va fi evidenţiat distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 200 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii pot percepe de la titularul cardului, o suma care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.

– În cazul în care numerarul aflat la dispoziţia comercianţilor acceptanţi prevăzuţi la alin. (4) nu acoperă suma solicitată de utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibilă pentru astfel de operaţiuni.

– Băncile acceptante de carduri sunt obligate, la solicitarea operatorilor economici, instituțiilor publice, persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin. (1), precum si a comercianților prevăzuți la art.1 alin. (3), in baza contractelor încheiate in acest scop, sa instaleze terminale de plata la toate locurile de vânzare ale acestora, în termen de maximum 30 de zile de la formularea solicitării.

– Băncile acceptante de carduri, prevăzute la alin. (1), sunt obligate sa asigure infrastructura şi dotările proprii necesare, în vederea ordonării plăţilor prin intermediul mijloacelor moderne de plată şi a realizării transferului între contul de card şi contul beneficiarilor sumelor plătite, precum si pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

– Constituie contravenţie şi se sancţionează următoarele fapte: a) utilizarea de către unităţile prevăzute la art. 1 a unor terminale de plată care nu sunt instalate potrivit prevederilor art. 2 alin. (1); b) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (2 1 ); c) distrugerea, deteriorarea sau modificarea tehnică a terminalelor de plată, care pot provoca înregistrări eronate sau pot genera fraude; d) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin.(1) de a accepta încasări prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit; e) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin.(3) de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit; f) refuzul instituţiilor prevăzute la art.1 alin.(4) de a implementa sistemul de acordare de avansuri in numerar, pentru utilizatorii cardurilor de debit si al cardurilor de credit; g) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin.(5) de a acorda avansuri in numerar, din soldul existent in casa si din încasările zilei; h) lipsa afișării semnului prevăzut la art. 1 alin. (5) si a informaţiilor privind acordarea de avansuri in numerar si a costului acestora; i) refuzul băncilor acceptante de carduri, de a instala in termenul prevăzut la art.2 alin.(1), terminale de plata; j) lipsa asigurării de către băncile acceptante de carduri, a infrastructurii şi a dotărilor necesare pentru acordarea de avansuri in numerar la terminalele de plata.

– Contravenţiile prevăzute la alin.(2) lit. a), b), h) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei iar contravenţiile prevăzute la lit. c), d), e), f), g), i), j), se sancţionează cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei.

– Contravenţiilor prevăzute la alin. (2), le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare. 

– Prezenta lege intră în vigoare la 20 mai 2016.

Comentarii

De la: alexSubiect:

case la ofera

Comentariu:

Cu cat se vor duce mai multe case inapoi cu atat mai mare va fi discountul cu care cei care au fost cumpatati in criza vor cumpara acum case - ai luat casa cu 70.000 eur in 2008 ai platit pana acum la ea 15-20.000 eur dobanzi si comisioane duci casa la banca apoi banca o va da mai departe cu 30-40.000 celor care isi vor permite deci cine este pagubitul pana la urma?

De la: Jack SpintecatorulSubiect:

Profesorul Piperea

Comentariu:

Pai tu ce vrei sa fac Vasile ? Sa platesc inca 20 de ani dobanda interna de 11% la euro la stimabilii tai pretenari WCR .....? Nu , Vasile ! O dau daca stimabila banca nu ma intelege, nu vrea dobanda transparenta, nu vrea sa scoata comisioanele de risc, nu aliniaza nivelul dobanzii conform pietei !!!! Au spus ca ipoteca e indestulatoare in 2007, ii urez indestulare la maxim, sa faca bors cu ea. Dar ce vor face bancile cu pamanturile, alea de sute de.mii de mp, nu le cumpara nimeni, vor plati amenzi ca vor ramane nelucrate ??? Sau isi scot consilierii la plantat ??? Eu zic ca Isarescu va face la Sinaia in 2017 o conferinta cu bancherii pe tema Rotatia Culturilor !!!! Vasile !!!!!! Vin vremuri grele !!!!! Eu noroc cu pretenarul tau Pip ca am luat vreo douahdemii euro si am dobanda 3,5% fixa ..... Mi-ar fi.placut ca Piperea sa aiba vreo 2 frati gemeni ....

De la: alexSubiect:

pt sclavu lu Pip

Comentariu:

Tu esti atat de sclav ca nici nu iti dai seama ca esti sclav, ca platesti 3% sau 30% la banca tot sclavu bancii esti. Si mai e o vb mare prostu moare de grija altuia - cum banca o gasit fraierii o data mai gaseste de 15 ori ca mama fraierilor e vesnic gravida. Iar dl Pip cu fratiorii lui va sta linistit in casa lui de 1 milioan de euro ca la cati bani o luat de la nacajiti el nu mai trebe sa duca casa la banca ca duc altii si pt el si uite asa se imbogatesc si notarii si executorii (adica fratiorii lui Pip) iar prostu tot timpu plateste - iti duci casa inapoi tot pe banii tai mai scutesti banca de-o cheltuiala de 2-3 mii de euro. Si putina agricultura nu strica nici bancherilor aici is de acord cu tine

De la: Jack SpintecatorulSubiect:

Sclava Isaura

Comentariu:

Vasile, eu am luat banii, l-am pupat pe Pip, ii raman profund indatorat, mai rar romani ca el. Oricum, am dobanda mai bine ca la prima casa si mai am bani in cont si de-o garsoniera, basca am dat si peste bot putintica la pretenarii tai de la WCR. Sclav ramai tu ca scrii dupa banii altora, tu ii astepti, eu ii am in cont si sunt pe plaja !!! Macar eu am luptat pentru drepturile mele, dar TU pentru CINE lupti ? Pentru capitalisti, pentru profesie, pentru Romani ?.....Nici tu nu stii.... Cand imi raspunzi, sincer ? Tu

De la: alexSubiect:

prostu tot timpu plateste

Comentariu:

Stai linistit ca tot pe banii tai merge si Vasile la plaja da da pe banii tai de garsoniera care ii tii la BANCA pe comisoneala - say my name BITCH - noi asociatia 'Martorii lu Vasile' iti multumim ca existi fara tine ne era un pic mai greu.

De la: Jack SpintecatorulSubiect:

Bitch

Comentariu:

Asa Vasile, eu nu as spune bitch, eu le spun lipitori sau capuse, pe romaneste. Dar la tine limba romaneasca s-a tranformat odata cu aparitia austriecilor si alte neamuri cotropitoare financiar si nu numai. Esti un Iuda, un vandut al zilelor noastre, nu ai nimic in sangele tau sau fiinta ta decat animalic, in rest Apa. Suge de la Sergiulica, Treichl, Spurky si tot neamul lor de hoti si imputiti. Vei plati te asigur cu varf si indesat pe partea ailalta, sa-ti aduci aminte vorbele astea cand te vor arde ca pe un carnat pe gratar, D-zeu indreapta lucrurile fara doar si poate Vaaasssiiilllee !!!! Ai luat argintii, ai mintit, inselat, nu esti decat un sclav al mileniului III ....en vogue. Pacat de lumea asta ca traiesc atatea dobitoace fara simturi !

De la: alexSubiect:

Calmante, calmante zise Jec

Comentariu:

Mi se pare mie sau te-ai cam enervat, vezi ca si Vadim era tot un tip nervos - nu fi ca Vadim . Ne calmam si dupa aia daca ne duce capul scriem si noi o replica de fiinta bipeda - si mai schimba dracu placa cu BCR-ul (am inteles ca ti-ai luat teapa dupa care le-ai aratat tu..... ) ca ma plictisesti. Si cine ii personajul asta Vasile de te bantuie e cumva dusmanul tau imaginar?

De la: Jack SpintecatorulSubiect:

Fiinta bipeda

Comentariu:

Vasile, eu stiu cu CINE vorbesc, nu -ti mai schimba culoarea precum cameleonul.... Nu te preface si-mi spune mie de fiinta bipeda ......Stim cine esti, las-o moale ........ Inafara de a linge dosul bancilor si a acuza clientii, nu stii nimic, doar pentru asta esti platit. Hai sa ti-o ridic la fileu ! G2 a lui Pip care a pierdut la ICCJ va castiga contestatia in anulare si se va casa hotararea, iar Sova si al tau pretenar Sergiulica o sa crape de ciuda.... Cred ca si tu vei avea ceva broscoi in gat, dar asta e.... Dreptatea triumfa Vasileeeeeee !!!!! I-a spune-ne TU noua ceva altceva ce nu stim, ceva din intelectul tau de fiinta bipeda ...?! Te oftici Vasile ? Vezi ca si Vadim se tura ... Capusa mica si bipeda ......

De la: alexSubiect:

Vasile! bah Vasile!

Comentariu:

Vad ca lupta ta crancena cu Vasile continua, e clar iara ai confundat antipsihoticele cu ciocolaxul ca numa asa se explica ce poti refula. Poate reuseste Pip sa-l contesteze in anulare pe Vasile si sa-l caseze poate poti dormi si tu noaptea.

De la: Jack SpintecatorulSubiect:

Profesorul Piperea

Comentariu:

Dar lupta ta care e Vasile, sau postezi pe aici de plictiseala...las-o balta ca pute ! Sa arunci vina numai asupra oamenilor cu credite si sa aperi cu dintii bancile inseamna clar ca ai confundat prostia cu ciocolaxul. Scuteste-ma de alte opinii marete pe linia capitalismului sau psihozei umane. Altceva Vasile, altceva ....

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: TEHNOLOGII BANCARE

Nu functioneaza aplicatiile BRD

Aplicatiile BRD (YOU si MyBRD) nu functioneaza, din motive tehnice, a anuntat banca franceza."In acest moment aplicatia YOU BRD este indisponibila, insa echipele tehnice lucreaza cu prioritate la remedierea situatiei.Ne... detalii

Firmele pot semna online contractele de credit cu Banca Transilvania

Antreprenorii care lucrează cu Banca Transilvania pot semna online, prin BT eSign, contractele de credit și actele adiționale pentru împrumuturile fără garanții imobiliare.Este cea mai nouă soluție BT pentru banking... detalii

BCR lanseaza chatbot-ul ADA

- ADA este asistentul virtual BCR, disponibil 24/7, care oferă informații corecte, actualizate în timp real- ADA este un sistem inteligent evolutiv care a fost pregătit să răspundă la peste... detalii

Aplicatia Mobile Banking CEC Bank are probleme de functionare (actualizat)

Aplicatia Mobile Banking CEC Bank are probleme de functionare, in acest moment."Ne cerem scuze pentru disconfort. Momentan, serviciul CEC Bank Mobile Banking funcționează cu sincope. Lucrăm la remedierea problemelor. Puteți... detalii