Creditele in franci elvetieni detinute de populatie la banci s-au redus in ultimul an cu echivalentul a doua miliarde de lei, pana la o valoare de 5,4 miliarde lei (1,3 miliarde CHF) la finalul lunii ianuarie 2017, adica in jur de 53.000 de credite detinute de aproximativ 51.000 de persoane fizice, arata statisticile BNR.
Aceasta diminuare a stocului de credite in CHF s-a datorat in cea mai mare parte ofertei de conversie lansata de OTP Bank la finalul lui 2015, finalizata in august 2016, cu un discount de aproximativ 20% din datorie, oferta acceptata de 70% dintre clientii bancii. (vezi aici detalii)
Dupa cum se vede din grafic, dupa scaderile din 2015, datorate conversiei creditelor Volksbank, si din 2016, in urma conversiei OTP Bank, soldul creditelor in CHF a ramas aproape neschimbat din vara anului trecut.
Celelalte banci cu credite in CHF nu au lansat anul trecut oferte de conversie, in contextul adoptarii legilor privind darea in plata si a conversiei creditelor in franci la cursul istoric, prima fiind modificata iar ultima fiind declarata ilegala de Curtea Constitutionala, la inceputul acestei luni.
Doar Raiffeisen Bank a anuntat, inainte de Craciunul lui 2015, dupa anuntul OTP Bank, ca propune o varianta diferita de conversie, mai putin atragatoare: un discount initial de doar 10%, urmat de alte reduceri de cate 5% in urmatorii doi ani. De asemenea, oferta se adresa doar clientilor care au dificultati in achitarea ratelor, dovedite fie prin intarzierile inregistrate la Biroul de Credit, fie printr-un grad de indatorare ridicat (rata sa reprezinte peste 65% din venituri), demonstrat, de asemenea, prin verificarea veniturilor la ANAF.
In aceste conditii, oferta Raiffeisen nu s-a bucurat de succes, motiv pentru care banca a revenit, la inceputul acestei luni, cu o saptamana inainte de decizia Curtii Constitutionale de a respinge legea privind conversia creditelor in franci la cursul istoric, cu o noua oferta de conversie, mai atragatoare.
De data aceasta este vorba de un discount mai mare, de 25%, apropiat de ofertele de succes a Bancii Transilvania pentru clientii Volksbank si a OTP Bank. Totusi, nici acum oferta nu este valabila pentru toti clientii, ci doar pentru cei cu grad indatorare de peste 60% si cu restante de pana la 90 de zile. (vezi aici detalii)
Ramane de vazut, in aceste conditii, cati clienti Raiffeisen vor dori sa accepte conversia. Deocamdata nu se cunoaste interesul acestora pentru noua oferta. Reprezentantii bancii nu au raspuns la intrebarile Bancherul.ro cu privire la acest subiect.
Celelalte banci cu credite in CHF, precum Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank sau Credit Europe Bank, nu au anuntat, deocamdata, nicio noua oferta pentru clientii lor.
Acestia pot cere insa bancilor renegocierea creditelor, conform deciziei Curtii Constitutionale in privinta legii privind darea in plata.
Potrivit deciziei Curtii Constitutionale, in urma notificarilor trimise de clietii bancilor conform Legii 77/2016 privind dara in plata, va fi posibila nu doar darea in plata (cedarea locuintei catre banca in schimbul anularii contractului de credit si implicit scaparea de datorii), ci si renegocierea creditelor.
De altfel, darea in plata este posibila doar in cazurile sociale.
In consecinta, bancile pot alege ca in urma notificarilor primite de la clienti sa accepte fie darea in plata fie renegocierea contractului.
“Revine, în primul rând, părţilor obligaţia de a renegocia contractul, iar, în al doilea rând, renegocierea trebuie să fie una efectivă prin raportare la noua realitate”, spune Curtea Constitutionala.
Vezi aici ce trebuie sa stie clientii bancilor despre darea in plata
BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii