Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut numarul bancilor sistemice de la 11 la 9: Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania (BT), BRD-Groupe Societe Generale (BRD), Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, CEC Bank, Bancpost, Alpha Bank si Garanti Bank.
Pana acum, in grupul bancilor sistemice au figurat si OTP Bank si Piraeus Bank, dar care nu au mai fost incluse in evaluarea efectuata de BNR privind identificarea institutiilor de importanta sistemica, evaluare efectuata cu scopul de a impune respectivelor banci cerinte suplimentare de capital de 1% din expunerile la risc, cu rol preventiv, pentru asigurarea unei soliditati mai mari a sistemului bancar in cazul unei crize.
Eliminarea OTP Bank din grupul bancilor sistemice este ciudata, intrucat banca maghiara a devenit mai mare in acest an, dupa preluarea bancii grecesti Banca Romaneasca.
In cazul Piraeus Bank, aceasta tocmai a fost cumparata de fondul de investitii american J.C. Flowers, astfel ca este greu de anticipat soarta acestei banci in urmatoarea perioada.
Ordinul BNR nr. 12 din 7.dec.2017
Monitorul Oficial, Partea I 1009 20.dec.2017
Intrare în vigoare la 20.dec.2017
Ordinul nr. 12/2017 privind amortizorul aferent instituţiilor de credit autorizate în România şi identificate de Banca Naţională a României ca fiind alte instituţii de importanţă sistemică (O-SII)
Având în vedere dispoziţiile art. 4 alin. (1), art. 101 şi ale art. 1261 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 255-296 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Recomandarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială nr. R/5/2017 privind amortizorul de capital pentru alte instituţii de importanţă sistemică din România,
în temeiul dispoziţiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, precum şi ale art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare,
Banca Naţională a României emite următorul ordin:
Art. 1. – Instituţiile de credit autorizate în România şi identificate de Banca Naţională a României, în temeiul art. 267 alin. (1) din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, cu modificările şi completările ulterioare, şi în conformitate cu evaluarea efectuată pe baza datelor aferente trimestrului I 2017, ca fiind “alte instituţii de importanţă sistemică” (O-SII) sunt următoarele: Banca Comercială Română – S.A., BRD – Groupe Societe Generale – S.A., UniCredit Bank – S.A., Raiffeisen Bank – S.A., Banca Transilvania – S.A., Alpha Bank România – S.A., Garanti Bank – S.A., CEC Bank – S.A. şi Bancpost – S.A.
Art. 2. – Începând cu 1 ianuarie 2018, Banca Comercială Română – S.A., BRD – Groupe Societe Generale – S.A., UniCredit Bank – S.A., Raiffeisen Bank – S.A. şi Banca Transilvania – S.A. menţin, la nivel consolidat, un amortizor O-SII de 1% din valoarea totală a expunerii la risc, calculată în conformitate cu art. 92 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012, pe baza situaţiei consolidate întocmite în scop prudenţial de respectivele instituţii de credit în conformitate cu prevederile art. 311 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr. 5/2013, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 3. – Începând cu 1 ianuarie 2018, Alpha Bank România – S.A., CEC Bank – S.A., Bancpost – S.A. şi Garanti Bank – S.A. menţin, la nivel individual, un amortizor O-SII de 1% din valoarea totală a expunerii la risc, calculată în conformitate cu art. 92 alin. (3) din Regulamentul (UE) nr. 575/2013.
Art. 4. – Începând cu 1 ianuarie 2018, Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 1/2017 privind amortizorul aferent instituţiilor de credit autorizate în România şi identificate de Banca Naţională a României ca fiind alte instituţii de importanţă sistemică (O-SII), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 20 februarie 2017, se abrogă.
Art. 5. – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isărescu
Bucureşti, 7 decembrie 2017.
Nr. 12.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii