Numărul polițelor active de asigurare obligatorie a locuinței (PAD) a scăzut la finalul lunii iulie la 1.493.727, comparativ cu 1.506.117 polițe PAD active la finalul lunii iunie, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări, citate de Agerpres.
Datele ultimului recensământ al populației și locuințelor arată că în România există 8,5 milioane de locuințe.
Potrivit PAID, 74,1% dintre polițele active la nivel național erau încheiate în mediul urban și 25,9% în mediul rural, iar, în funcție de tipul de locuință, 90,2% din polițele PAD sunt încheiate pentru locuințe de tip A (cele cu structura de rezistență din beton armat, metal sau lemn, cu pereții exterior din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) și 9,8% pentru locuințe de tip B (cele cu pereții exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).
Cele mai multe polițe PAD erau active în București (307.055 de polițe), Timiș (62.599) și Constanța (55.235), la polul opus, cu cele mai puține locuințe asigurate obligatoriu, fiind județele Sălaj (5.467 de polițe), Bistrița-Năsăud (6.163) și Giurgiu (6.546 de polițe).
Pe regiuni, cele mai multe polițe active sunt în București (20,7% din total), Muntenia (20,3%) și Transilvania (16,7%), iar cele mai puține — în Maramureș (2,4% din totalul polițelor), Bucovina (3,4%) și Crișana (4%).
PAID emite asigurările obligatorii pentru locuințe din iulie 2010. Obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală — cutremure, inundații și alunecări de teren — a tuturor locuințelor din România.
Polițele de asigurare obligatorie a locuințelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuințelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) și 10 euro în cazul locuințelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii