Scaderea dobanzilor la depozite sub 3% la lei si la 1-2% in euro si dolari determina bancile sa ofere clientilor alternative de economisire cu castiguri mai mari. Acesta este motivul pentru care OTP Bank a lansat astazi un nou fond de investitii, in dolari (OTP dolar fond), care va cumpara cu precadere obligatiuni ale statului roman emise in dolari, cu dobanzi de 5%-6% pe an. Statul a lansat in ultimele luni obligatiuni in dolari pe pietele externe in valoare totala de aproximativ 6 miliarde de dolari.
In plus, este de asteptat ca dolarul sa se aprecieze in acest an fata de euro si leu, ceea ce ar putea majora randamentul fondului.
Noul fond de invetitii este adresat tuturor clientilor bancii, intrucat valoarea minima a unei unitati de fond ce poate fi achizitionata de la ghiseele bancii, prin internet banking sau prin serviciul de economisire automata este de doar 50 de dolari. Dan Popovici, seful OTP Asset Management, apreciaza ca cei care vor investi in acest fond ar putea obtine dobanzi anuale de 3,5-4,5%, cu siguranta mai mari decat cele la depozite.
Un alt avantaj al fondurilor de investitii este ca unitatile de fond pot fi vandute in orice moment iar detinatorii pot incasa dobanda acumulata pana in acel moment, fara a plati niciun comision, spre deosebire de un depozit bancar, in cazul caruia trebuie sa astepti un anumit termen pentru incasarea dobanzii.
In privinta costurilor, OTP Asset Management nu percepe clientilor niciun comision: nici la cumpararea unitatilor de fond, nici la vanzarea acestora, compania deducand un comision anual de 1% din valoarea activelor gestionate.
OTP Asset Management administreaza active in valoare de 390 de milioane de lei, detinute de aproximativ 6000 de investitori. Anul trecut a inregistrat o crestere a activelor nete in valoare de 24 milioane lei.
Dan Popovici: „OTP dolar fond este primul fond denominat in dolari al OTP, ce va investi preponderent in obligatiuni emise de statul roman, denominate in dolari. Va exista expunere si pe alte obligatiuni suverane din Estul si Centrul Europei. Ne-am gandit ca e util ca investitorii sa aiba cat mai multe oportunitati pentru diversificare: avem doua fonduri cu venituri fixe in lei, unul in euro, iar acum si in dolari, astfel incat investitorii sa aiba alternative in mai multe valute.”
“Ne asteptam la intarirea dolarului atat fata de euro cat si fata de leu”
El a precizat ca Romania a accesat, incepand din 2012, pietele internationale cu emisuni in euro si dolari, emisiuni cu randamente foarte bune pentru investitori, insa clientii de retail au acces foarte greu la aceste emisiuni, din motive tehnice, pentru ca este nevoie de cont de custodie, iar tranzactiile se fac de regula intre banci. Mai mult, valoarea minima acceptata pentru achizitia directa de obligatiuni e de 100.000-200.000 de dolari, pe cand clientii fondului au acces la aceste emisiuni incepand de la o investitie de 50 de dolari intr-o unitate de fond.
“Otp Asset Management a fost 2 ani la rand cel mai performant fond roman denominat in euro, de aceea credem ca experienta noastra va duce la rezulte bune si pentru OTP Dolar Fond”, spune Popovici.
El a adaugat ca noul fond va deveni o alternativa de investitii si pentru clientii de private banking, care devin tot mai sofisticati si cunosc mai bine ce se intampla pe pietele de capital internationale.
„In plus, credem ca dolarul va evalua foarte bine in 2014, pentru ca detele economice din SUA sunt tot mai bune, astfel ca ne asteptam la o intarire a dolarului”, adauga Popovici.
„Un motiv pentru care am lansat acest fond este ca simtim tot mai mult nemultumirea clientilor fata de evolutia dobanzilor la depozite. Clientii au fost obisnuiti cu dobanzi mari la depozite, care au scazut mult in ultimul timp, de aceea credem c o parte importanta din sumele economisite de acestia se pot indrepta catre fondurile de investitii. Vom lansa si alte fonduri pentru clientii care-si doresc alternative de a-si majora randamentul investitiilor, in conditii de risc relativ scazut”, a adaugat el.
„Sunt convins ca vom reusi sa avem randamente superioare celor la depozitele bancare”, a adaugat seful OTP Asset Management. OTP Bank plateste in prezent pentru depozitele in dolari o dobanda medie de 2,25% pe an.
El a precizat ca noul fond se incadreaza intr-o categorie de risc mediu-scazut, avand in vedere ca va investi cu precadere in titluri ale statului roman. Perioada minima de investitie recomandata in aceste instrumente de investitii pe termen lung este de 9-12 luni.
Popovici a mai spus ca o parte din portofoliul noului fond va fi investit in obligatiuni in euro, pentru a se echilibra riscul valutar prin contracte de hedging, precum si in emisiuni de titluri ale altor state. Clientii vizati sunt cei de retail, cu precadere cei care mai detin investitii in fonduri, pentru a le diversificare investitiile.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii