Un grup multinațional de hackeri au furat aproximativ un miliard de dolari de la un număr de până la 100 de instituiții financiare din întreaga lume în decurs de doi ani, a anunțat sâmbătă compania rusească de securitate informatică Kaspersky Lab, transmite Reuters, preluata de Agerpres.
Potrivit Kaspersky Lab, grupul de hackeri, denumit Carbanak, a urmat o abordare neobișnuită de a fura direct de la bănci, în loc să se deghizeze în clienți care încearcă să retragă bani din conturile bancare ale companiilor sau persoanelor fizice. Grupul Carbanak a utilizat emailuri compuse cu atenție în încercarea de a-i induce în eroare pe unii angajați ai băncii, selectați în prealabil, pentru ca aceștia să deschidă fișiere malware, o tehnică cunoscută popular sub denumirea ‘spear phishing’. În acest fel hackeri puteau dobândi acces la rețeaua internă a băncilor precum și la sistemul de supraveghere video al băncilor pentru a afla felul în care lucrează angajații băncii și a le imita activitățile atunci când transferau bani. De asemenea, în unele cazuri Carbanak a preluat controlul de la distanță asupra unor ATM-uri și le-a ordonat să elibereze numerar la o dată prestabilită, când un membru al grupului aștepta să colecteze banii.
‘Aceste atacuri subliniază din nou că criminalii vor exploata orice vulnerabilitate din sistem. De asemenea, scot în evidență că niciun sector nu se poate considera imun la atac și trebuie să-și revizuiască în mod constant procedurile de securitate’ a declarat directorul Interpol Digital Crime Center, Sanjay Virmani.
Kaspersky precizează că lucrează cu Interpol, Europol și autorități din diferite țări pentru a încerca să descopere acest grup, care ar include hackeri din Europa, Rusia, Ucraina și China.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii