Daca Guvernul adopta taxa bancara in ultima forma publicata de Ministerul Finantelor, care prevede inlocuirea indicelui ROBOR la credite cu dobanda tranzactiilor interbancare, rata la un credit Prima Casa ar putea scadea cu o jumatate de punct, conform nivelului la care se afla in prezent indicii de dobanzi.
Conform proiectului de modificare a OUG 114/2018 publicat de Ministerului Finantelor, care ar putea fi adoptat joi de Guvern, dobana la creditele in lei nu va mai fi compusa din ROBOR plus marja fixa a bancii ci din media dobanzilor tranzactiilor interbancare din fiecare trimestru, la care se adauga marja fixa a bancii.
ROBOR la 3 luni, indicele utilizat in prezent pentru un credit Prima Casa, a avut o valoare medie de 3,09% in primul trimestru din acest an, in timp ce media tranzactiilor din piata interbancara a fost 2,62%, cu 0,47 puncte procentuale mai mica. (vezi graficul)
Dupa cum se vede si din grafic, in ultimii doi ani ROBOR-ul la 3 luni, care reprezinta cotatiile bancilor pentru evolutia dobanzii pe termen mai lung, a fost mai mare decat dobanda tranzactiilor efective dintre banci, realizate pe termen scurt, in general de o zi sau o saptamana.
Exceptia a fost luna luna trecuta, pe fondul intensificarii scandalului taxei bancare si a deficitului de lichiditati din piata interbancara intretinut de BNR, astfel ca dobanda la imprumuturile intre banci a depasit ROBOR-ul.
Deficitul de lichiditati din piata bancara s-a manifestat si zilele trecute, fiind o perioada de plati ale taxelor si de constituire a rezervelor minime obligatorii, astfel ca dobanda a urcat ieri la 3,34%, de la 1,77% cat era vineri.
In medie, insa, pe parcursul unei luni, dupa cum se vede din grafic, dobanzile pietei interbancare sunt mai mici chiar si cu un punct.
In ultimul trimestru al anului trecut, dobanda tranzactiilor interbancare a fost 2,39%, cu 0,76 puncte sub ROBOR la 3 luni, care a fost 3,15% in medie.
Cu cat scade rata la credite
O diferenta de dobanda de o jumatate de punct procentual (de exemplu 4,5% in loc de 5%), la un credit Prima Casa in valoare de 50.000 de euro (237.000 de lei) pe o perioada de 25 de ani, inseamna o rata cu 60 de lei mai mica (1.280 de lei in loc de 1.340 de lei), conform Calculatordecredite.ro.
Ceea ce inseamna o economie de 18.000 de lei pe o perioada de 25 de ani, daca s-ar mentine aceeasi dobanda, ceea ce nu e posibil, dat fiind ca nivelul acesteia se modifica permanent.
Daca dobanda la credit scade cu un un punct, atunci rata se micsoreaza cu 180 de lei, in total 54.000 de lei pe o perioada de 25 de ani.
Dobanda ar putea scadea doar la creditele noi
Dobanda cu noul indice care va inlocui ROBOR ar putea scadea doar in cazul creditelor noi, intrucat proiectul de Ordonanta publicat de Ministerul Finantelor nu se aplica si creditelor vechi, in derulare.
Astfel ca pentru a obtine o dobanda mai mica, cei care au in prezent credite vor trebui sa le refinanteze, adica sa obtina un credit nou cu care sa-l achite pe cel vechi.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii