BANCI | Profil

Noi reglementari pentru IFN-uri

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-05-03 21:03

IFN-urile, altele decat institutiile de credit, care desfasoara cu titlu profesional activitate de creditare, pot sa emita carduri pentru mai multe tipuri de credite.

Pana in prezent, acestea puteau sa emita carduri numai pentru creditele de consum. Printre activitatile permise acum se numara creditarea imobiliara, microcreditarea, finantarea tranzactiilor comerciale, operatiunile de factoring. IFN-urile inscrise in Registrul General vor putea efectua si operatiuni de schimb valutar aferente activitatilor permise. Proiectul de lege reglementeaza si Registrul de evidenta, in care sunt inscrise casele de ajutor reciproc si casele de amanet.

Pe de alta parte, Asociatia Societatilor de Leasing - ALB Romania solicita in continuare autoritatilor sa elimine inca-drarea IFN-urilor in Registrul general si Registrul special. „Normele BNR limiteaza activitatea companiilor din Registrul special fata de cele din Registrul general, care au libertate deplina, nerespectandu-se astfel drepturile liberei competitii”, a declarat ieri secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu.

Noua reglementare largeste, de asemenea, sfera categoriilor de entitati cu care pot fuziona institutiile financiare nebancare. Emiterea reglementarii secundare care sa prevada procedura de inregistrare a entitatii rezultate cade in sarcina BNR. In acelasi timp, IFN-urile vor putea administra fonduri publice acordate drept fonduri pentru microcredite de catre agentiile guvernamentale.

IFN-urile nu vor avea voie sa atraga depozite sau alte fonduri rambursabile de la public si nici sa emita obligatiuni, cu exceptia ofertei publice adresate investitorilor calificati. Totodata, le este interzis sa faca operatiuni cu bunuri mobile si imobile, sa acorde credite conditionat de vanzarea sau de cumpararea actiunilor IFN sau conditionat de acceptarea de catre client a unor servicii care nu au legatura cu operatiunea de creditare.

Potrivit comunicatului guvernului, noua lege prevede diminuarea amenzilor pentru IFN-urile care nu respecta reglementarile BNR de la valori cuprinse intre 0,05%-1% din capitalul social al institutiei, la valori cuprinse intre 0,01%-0,5% din capitalul social. Sanctiunile pot merge pana la radierea din Registrul Comertului. In Ordonanta 28/2006 se prevede insa ca amenda aplicabila este si acum cuprinsa intre 0,01%-0,5% din capitalul social. Angela Dimonu, sef serviciu reglementare activitati financiare si IFN-uri din cadrul BNR, ne-a declarat ca in comunicatul guvernului privitor la noua lege a IFN-urilor este o greseala referitoare la diminuarea amenzii. Aceasta a adaugat ca, deocamdata, Ministerul Finantelor nu i-a contactat pe tema noului proiect de lege, dar ca extinderea sferei de activitati este o chestiune discutata si agreata de mult de mediul bancar.

Comentarii

Lupu Ana Maria
Aș vrea să fac un împrumut cu indemnizați de creștere copil pot
Aș vrea să fac un împrumut cu indemnizați de creștere copil pot



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Clientii Revolut cauta alte aplicatii pentru a scapa de popriri

Clientii Revolut cauta alternative de aplicatii bancare pentru a-si muta banii din Revolut, pentru a scapa de popriri. Revolut se transforma, din luna decembrie in susursala a bancii din Lituania, astfel ca pana la finalul anului va schimba toate conturile celor 4 milioane de clienti din detalii

Patria Bank isi majoreaza puternic profitul

Rezultatele financiare inregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezinta un profit net de 27,4 milioane lei aferent primelor 9 luni ale anului in curs, reprezentand o crestere de 82% fata de aceeasi perioada a anului precedent, rezultat care incorporeaza noua taxa pe cifra de afaceri de detalii

Banca Transilvania: platile de Black Friday au crescut cu 23%

Numărul tranzacțiilor realizate prin canalele Băncii Transilvania – cu cardurile BT și la POS-urile băncii – a ajuns la maxim istoric de Black Friday 2024, în 8 noiembrie, cu aproape 10 milioane de tranzacții/zi, +23% față de Black Friday 2023, anunta banca intr-un detalii

Alpha Bank va fi preluata de Unicredit

Fuziunea prin absorbție a Alpha Bank România S.A. în cadrul UniCredit Bank S.A. este estimată a avea loc în a doua parte a anului 2025, Unicredit urmand sa devina a treia mare banca din Romania. UniCredit S.p.A. („UniCredit”) și detalii

 



 

Ultimele Comentarii